perjantai 27. toukokuuta 2022

Sotapäiväkirja 94



27.5.2022 perjantai

05.45

+4°

Oikeanpuoleisen lonkan yläosaan särki herätessä. Unessa siihen tulikin pienoiskiväärin luoti peltoaukeiden takaa kun olin paskalla pajupuskan juuressa. Hävetti, kun henkselit rötvääntyivät ulosteeseen ja olisi pitänyt lääkäriin lähteä.

Tulikohan tässäkin unessa kaukainen muistuma tapauksesta, jolloin olin tuossa mökkini alapuolella olevassa, nyt jo edesmenneessä, murhatussa, vankassa kuusikossa (silloin ei tätä mökkiä vielä ollut olemassa) metsästysretkellä ja alkoi paskattaa?

Kun heitin repun ja haulikon kuusen juurelle, housut kinttuun ja pyllistin, niin samassa koira ajoi kauempaa ukkometson juuri sen kuusen oksalle yläpuolelleni jonka juurella kyykistelin. No, ei kun haulikko käteen ja hankalasta asennosta suoraan yläpuolen kohteeseen laukaisu pudotti linnun, mutta siinä metsästäjäverien kuohuessa polkaisin omaan tuotteeseeni kenkien lisäksi sivuilla roikkuvat henkselitkin.

07.09

Ikkunaan lentänyt tikka on saattanut selevitä törmäyksestään kun tälläkin hetkellä neljä tikkaa kisaa ruokinnalla toisiaan hätistellen.

Halkaisin ruohosipulipenkin päädyssä tarkoituksella vuosia lahoamassa olleen ison kuusipölkyn jonka sisuksen ovat kusiaiset ja muut kovertelijat käytäväiseksi kaivelleet ja nyt puolikkaat ovat olleet mieluista nakuteltavaa tikoillekin. Ne mustakusiaiset, joita sisuksissa vielä on, joutuvat tikkojen kupuihin sitä mukaa kun ne sitä sälöille pieksävät.

Eilenillalla hoksasin pyöritellä orastavaa nurmea ja kuloheinää trimmerillä silpuksi ja samalla myös maanpinta rikkoontui joten pääsin kylvämään kauransiemenen aikomalleni alalle. Nyt tarvitsisi vain sadetta, että oraalle hyppäisi. Aamukaste ei mahda itämisen alkamiselle riittää.

Harmi vain, että trimmein siima jyysti varomattomuuttani tuon taalainmaankoivunkin tyvestä pintaa aika pläntin pois. Täällä ei ole yhtään sitä tahnaa, jolla kuorivikoja korjata niin hain kuusenpihkaa melkoisen klöntin ja muokkasin siitä suojakertoimen puunpipin päälle. Tuleepahan sekin testattua, että tehoaako niin kuin se varpaiden haavaumiin yms. mitä kultaakin kalliimmalla hinnalla apoteekit myyvät. (Se businestehtaissa sekoiteltu, monella muulla aineella ja vedellä jatkettu tökötti.) 

Hintaa tällä steriilillä tuotteella on 27,5 millilitran tuubissa 14,50€ eli 527€ litralta! (Yliopiston verkkoapteekki) Pihkaa siinä on 10%. Eli vähän kuin kauramaidoksi väitetyssä maidossa kauraa on suhteessa kymmeneen muuhun ainesosaan nimeksi vain. Vai olisiko edes sen vertaa. Hyvä se kyllä kahviin on, muuten juon mieluummin piimää.

Hesarissa hyvä maailmanpoliittinen historiaessee Henrik Meinanderilta. Siinä ei yksitäisilä detaljientuntemuksella brassailla vaan kerrotaan kokonaiskuvasta niin paljon, kuin sellainen ylipäätään voi olla mahdollista. Aihe on Venäjä.

Perhana, klo on ihan kohta 9 ja minä tässä vain kuuntelen Ykkösaamua ja joutavia mietiskelen. Hellassa pidin kylläkin tulta kun alkoi tupa mennä kolakkaan olotilaan.

Nyt pihalle ja hommiin!

21.50

Sillä aikaa kun ukrainalaiset isät ovat jälleen puolustautuneet Venäjän Teurastaja-armeijaa vastaan verissävartaloin, minä täällä vain raavin isänmaani multaista orvaskettä talikoin, lapioin ja haravin.

Sain tavalliset ja punasipulit penkkeihinsä ja lanttuakin laitoin yhteensä n. 8 metriä pitkälti. Jos onnistuu, niin 40 lanttua pitäisi syksyllä maasta saada nostaa. Se on ihan riittävä määrä ryöpättäväksi pakastimeen kun porkkanoita tulee kuitenkin myös ihan nokko. Viime kesäisiäkin on vielä pakkasessa vaikka kuinka monet pussilliset.

Tilliä on nyt niin iso ala, että moneen purkkiin saa sitäkin kuivatella. Muiden yrttien kasvatus on Puutarhurin "heiniä".

Valkosipuleissa on jo mahtavat varsikasvustot harson alla. Niille pitää tehdä pian lisäravinneliuokset vaikka voimakkaaseen kompostimultaan kanankakan ja kalkin kanssa ne syksyllä seisotinkin... ei kun istutin.

Nyt alan laittautua itse pätkälleni olipa se sitten muate männöö tahika nukkumaan urvahtamista. En istuta, en seisota ennen uutta uamuamua... Kirjoitusvirhe, mut en korjjoo kun tuli mieleen se Oumuamua, elikä tähtienvälinen taevaankappale joka liippasi 30 miljardin kilometrin piästä Mua-planeettaamme jotain 5 vuotta sitten. Mistä ne tiesi, että se on alakujaan savolaenen? Ei kai sille muuten semmosta nimeä olisi pläjäytetty.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti