tiistai 22. maaliskuuta 2022

Sotapäiväkirja 28

 22.3.2022 tiistai

06.35

Poliittista kokoustamista viimeisimmässä yön elävissä kuvissa. Keskustelukumppani pyysi minua toimimaan sihteerinä ja kirjaamaan meneillään olevan sodanajan tärkeimmät ministerit ja piäjohtajan. Sotilaista eikä komentavista kenraaleista saanut puhua ei pukahtaa.

Kirjoitin (välillä piirsin) seinään juuri ruuvaamaani cybroclevyyn luetteloa:

Sanna Marin, piäministeri, SDP.

Antti Kaekkonen, puolustusministeri, Suomen Keskusta.

Pekka Huavisto, ulukoministeri, Vihreät.

Saali Niinistö, ylj'piällikkö, Suomen Tasavallan Resitentti. Taustaltaan kokomusta.

Sitten joku koputti oveen joka sijaitsi katossa. Se aukesi ja katolta huusi ilmavalvoja: "Nyt niitä tulloo!"

Kerkesin kysyä, mitä niitä ennen kuin heräsin omaan nauruuni. Minua nauratti se, etteihän Unimäen jyrkällä katolla kukaan voi iliman köyttämistä pysyä ja se tyyppi heilui harjalla kuin kaksilapainen tuuliviiri.

Olisihan tuota unta voinut katsoa edes sen verran etiäpäin, että olisi selvinnyt, mitä sieltä oli tulossa.

07.45

Hannah Arendt osasi kirjoittaa pätevästi totalitarismin kehityksen kaaren. Samaa oppia voi soveltaa myös muuhun epäilyttävällä tavalla menestymiseen politiikassa jos kansakunta ja sen johtajat eivät ole valppaina. Tai jos kansa, äänestäjät antavat mandaatin selliasille johtajille, joilla ei alunalkaenkaan ole tarkoitus tehdä rakentavaa politiikkaa yhteiskunnassa.

Meillä on hyvä/paha esimerkki Jussi Halla-ahossa. Kuka tahansa lukutaitoinen ja vähänkin ajattelemaan kykenevä ymmärtää, mitä tarkoitan jos on selvittänyt itselleen totalitarismin synnyn kaavan. Ja jos on sitä vasten peilaten lukenut Halla-ahon alkuperäisiä kirjoituksia ja huomannut jo niistä, kuinka häikäilemättömästi hän osaa käyttää tietyn kansanosan,  sanoisinko "sivistymättömyyttä" suosiota kalastellessaan.

 Ihan kuten Trump ja Putinrotta. 

Mitä vähmmän arendteita (muitakin hyviä oppikirjoja on) lukeneita maailmassa on sitä helpommin tyrannit ja muut pahanilmanlinnut politiikassaan menestyvät.

Samaa oppia voitaisiin soveltavasti käyttää myös ns. susikeskustelussa. Mitä vähemmän tutkimuksiin perustuvaa tietoa luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä kansalainen päähänsä on kelannut sitä varmemmin se luottaa alkukantaisiin  vietteihinsä ja sitä enemmän hän pelkää ja sitä enemmän susia hän vihaa.  Samalla hän alkaa vihata myös susien (ylipäätän luonnon monimuotoisuuden) puolustajia. Siitä ei ole pitkä matka väkivaltaan.

Ne argumentit, joilla susien tappamista vaikka yhettömiin perustellaan metsästäjien parissa, eivät kestä lähempää tarkastelua millään mittarilla. Lisäksi tähän liittyy se perämetsien miesten lapsellinen uho, uhma, että meitähän ei Rysselistä neuvota! Vaikka pätevät "susipulliaiset" ovat kyllä ihan Suomesta kotoisin.

Siksi ilmastonmuutoksenkin torjuminen on vapaaehtoisesti tapahtuen mahdoton tehtävä. Vähitellen se perille tietenkin menee, mutta kun olisi kiire.

12.46

Kohta olen hakannut halakoja saman verran kuin eilen. Huomenna halottavat käyvät jo vähiin.  Mistähän minä tarvittavat loppukuutiot käyn kaatelemassa kun en kovin kaukaa niitä jaksa käsivoimin raahata? Tienvarren puuston olen kolmena viimeisimpänä keväänä harventanut jo niin, että seuraavaksi se alkaisi aukkohakkuulta näyttää.

Unipuron varressa alkaisi olla sopivaa koivikkoa, mutta juuttaallako puut pihhaan köijäisin? 

Vasen olokapiä on ollut niin kipeä, että olen joutunut ottamaan särkyliäkettä pari kertaa.

20.30

Alkaisi uutiset, mutta katsoin ennen saunomista klo 18. lähetyksen.

Venäjän/Putinrotan raukkamaisesta hyökkäyssodasta Ukrainassa on koko ajan seurattavaa dataa netissä. Myös asiantuntijat toisensa jälkeen selostavat tuota hirvittävää murhasessiota kuin jiäkiekkopelejä.

Sodassahan koko Eurooppa (USA ohessa) periaatteessa on ja vihollinen on Venäjä, yksin Venäjä ja kolmannen kerran vielä;   Venäjä on syyllinen.

Putinrotta on sodan alkuperäinen ideoija ja masinoija. Hypnotisoija joka sai pölkkypäät hurmoksiin kuten Hannah Arendt, toisin sanoin tosin, analysoi.

Putinrotta olisi aikalailla orpo kyhhäys tykinputken päällä yksinään jos se ei olisi saanut huijattua miljoonia maanmiehiään ja lähimpiä gangsterikavereitaan mukaan kaikkienaikojen keikkaan valloittamaan naapurimaataan Ukrainaa.

Vuosisadan kusetus siis. "Lopulta kyse on vain elämästä ja kuolemasta", sanoi Putinrotta sodan aloituspuheessaan. Hänelle vain ei riittänyt se, että ilman raakalaismaista sotaakin totuus on sama.

21.00

Kun muistelen aamulla ylöskirjaamaani unta, muistin siitä vielä sen, että puhe oli myös viimesotien aikaisista poliitikoistakin, ja kuinka kusisessa paikassa ne olivat lopun sotasyyllisyyskysymystenkin tullessa käsiteltäväksi. 

Venäjähän se saneli silloinkin vaikka oli itse syyllistynyt mitä hirveimpiin toimiin niin sodassa kuin muutenkin ja kun kaikelaiset hirveydet jatkuivat vuosikymmeniä monella taholla, eikä valtiota, tai edes sen yksittäisiä johtajia oikeusistuimiin taluteltu. 

Tuskin tullaan taluttamaan tästäkään, mielettömin perusteluin aloitetusta teurastusretkestä Ukrainan koteihin ja kaupunkeihin.

Kusiset on paikat meidän nykyisillä päättäjillämme. Ei käy kateeksi.

Luin vielä Hesarista Heikki Aittokosken kirjoituksen "Julmempaa ironiaa saa hakea: Venäjä sanoo taistelevansa natseja vastaan, ja nyt se tappoi Natsi-asaksan leireiltä selvinneen 96 vuotiaan kotiinsa"

Jaoin tämän kirjoituksen linkin Karjalan Sanomien päätoimittajalle Petroskoihin. Mitenhän sen lehden muuten nyt käy, tai on jo käynyt? Sen rahoitushan tulee pääosin Moskovasta.

 Suomi on nyt venäläisessä katsantokannassa  "vihamielinen maa" koska olemme liittyneet muun maailman kanssa yhtenä rintamana Venäjää vastan asetettuihin talouspakotteisiin.

Minä ruppeen nukkumista yrittelemään. Saisivatpa maailman lapset muutkin ruveta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti