sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Sotapäiväkirja 19

 Sodissa kaatuneita poikiaan itkevän äidin patsas Sortavalassa 2014


13.3.2022sunnuntai

06.05

Eipäs sitä tän pitempään uni maittanutkaan. Heräsin oikeasti unenkolinaan. Oli jokin puinen, vannehdittu vanha sillitynnöri jonka sisällä, sen pyöriessä loivaa, muhkuraista mäkeä alas, kolkkasi rytmikkäästi Toemivaenoon pajavasara. Saattoi siellä olla alasinkin. Mäki oli lapsuuteni Ruunanrinne ihan semmoisena kuin  se oli. Nyt sitä ei ole. Metsäteollisuuden ainainen sota metsän puita vastaan jyrsi ne maisemat sileiksi jo 1970-luvulla.

Tulin aamuyöstä 2:n maissa humpalta. Jaksoin jykältää melkein koko ajan. Porukkaa oli lähtenyt kovasti liikkeelle. Olisi minullakin ollut mukavaa jos ei koko ajan Ukrainassa käynnissä oleva tappokoneisto ja sen uhrit olisi takoneet takaraivossa, että täällä sitä vain ilakoidaan kun maailmanlapsia murhataan. 

Joku tanssitettava kieltäytyi kokonaan keskustelemasta sodasta. Jonkun kanssa pystyi ihan vapaasti asiasta mielipiteitä vaihtamaan. Ja näinhän se on kaikkialla. Toiset kykenevät sulkemaan järkyttävätkin asiat päänsä ulkopuolelle ja me muut emme millään.

Lieksasta, Joensuusta, Nurmeksesta, Oulusta, Rovaniemeltä, Joroisista, Kuopiosta, laajalti Kainuusta, Iisalamesta, Torniosta oli ihmisiä ainakin liikkeelle ponkaissut. Tuttuja ja vähemmän tuttuja.

Kun tulin Sivukadulle ja omaan pihaan, lähti omppupuun luota joko iso, keltainen kissa tahika ilves Harryn pihalle päin. Jos muistan, täytyy katsoa päivänvalossa jäljet. Pihan seutu on kyllä niin täynnä ihmisten, koiran ja rusakoiden jälkiä, että erottuiskohan muista jäljistä.

07.00

"Vladimir Putin teki kohtalokkaan virheen hyökätessään Ukrainaan, ja nyt hänen aikansa on laskettu, uskoo oppositiovaikuttaja Mihail Hodorkovski HS:n haastattelussa."

Toivonpilkahdus Mihail Hodorkovskin HS:n haatattelussa. Putinrotan vankiloissa marinoituneen maanpakolaisen arvioilla Venäjän ja sen yksinvaltiaan nykytilasta, ja  ehkä piankin koittavasta lopusta on varteenotettava. Hän sanoo myös, ettei Putinrottaa Haagin sotarikostuomioistuimessa nähdä. Se on ikävä totuus vaikka Venäjä nimenomaan tarvitsisi tämän Ukrainan kansan tavattoman teurastusretken jälkeen näkyvän, kansainvälisen oikeusprosessin ja sotarikollisten tuomitsemisen.

Kunhan Putinrotalta on häntä ja kaula katkaistu, kovan valtataistelun jälkeen maailma saa pelätä, milloinka Siperian kauhujen soiden verihuuruista uusi tyranni nousee koska syitä ja selvityksiä ei taaskaan tehdä.

Staliniakaan ei tilille rikoksistaan taluteltu, eikä yhtäkään hänen myötäjuoksijoistaan ja hännystelijöistään. Kekkonenkin saunanlöylyillä niitä hemmotteli ja joi samoista kuksista vodkalla laimennettua villisikojen verta metsästys- ja ryyppyreissuillaan.

08.30

Monien metsävyöhykkeiden miesten viimeinen maallinen jälki on halkopino. Katson ikkunasta pinon vähittäistä vajumista. Leski ottaa sylillisen, pino sulaa kevääksi pois. Eräänä päivänä se on kokonaan poissa. Kuin epäsuora polttohautaus, viimeinen rituaalinen kumarrus poistuneelle.(Valdur Mikita)

”Tämä on humanismin ja despotismin välinen maailmansota, jota käydään ukrainalaisten hirvittävän kärsimyksen kustannuksella”, Mikita sanoo HS:n haastattelussa.

21.50

Pitkä päivä. Käytiin Unimäen mökkeröistä lämmittämässä. Aurinko paistoi lämpimästi. Tie oli aukaistu melkein pihaan saakka kun pistotien varrella on vielä sykysiet harvennushakkuun läjät viemättä liemikattiloihin. Laitoin viime viikolla UPM:n U.Karhulle (Sonkajärvi) viestiä että jos käyvät aukaisemassa Um tien, niin saisinko auraajan  numeron jotta voisin sopia pihaan saakka aukaisusta, mutta eipä se UPM:n luukulli (karhullahan on luinen k...) vaivautnut edes vastaamaan viestiin. Olisihan tuota voinut vaikka ystävällisyyttään sanoa linkomiehelle, että kurahutapa hankea 50 metriä eteenkin päin halaki, jotta yksi munapiä piäsöö halonhakkuuseen mökilleen.

Ukrainassa ovat tappaneet urakalla lajitovereita 35 keskenkasvuista sotilasta ainakin on niiden koulustuskeskuksessa kuollut 20 km:n päässä Puolan rajasta. Jos ne ovat olleet ulkomaalaisia vapaaehtoisia ne kuolheet, niin joko joku laittaa kostopartiot ilmaan? Tuskin.

Täytyy ruveta nukkumaan, ei pysy simmut auki. Jospa tykit vaikenisisvat tänä yönä edes unieni tapahtumapaikoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti