perjantai 11. maaliskuuta 2022

Sotapäiväkirja 17

 


Ylempi kuva venäläisten ja alempi suomalaisten sotamuistomerkki Salmissa. Tässäkin asetelmassa näkyy sodalla ja sen sankaruudella uhoaminen. Suomalaisille on sentään riittänyt pelkkä luonnonkivi ja vaatimattomat ohikulkijoiden asettelemat kukat. Kumpiko muistomerkki lie rakennettu ensimmäiseksi?

11.3.2022 perjantai

04.50

"Aamulla varhain kun aurinko nousi ja kun minä unestani heräsin. Sydämeni oli niin surusta raskas miksi sä kultani hylkäsit mun..." Tämä laulu soi päässni heräämisen hetkellä. En tiedä, mitä unta sen ohessa näin, mutta alakuloinen oli jälleen olo.

09.99

Tuoreessa HS:n piäkirjoituksessa "Rauhaa luomaan syntynyt EU päätyi rahoittamaan Venäjän sotaa" unohtaa lehti itsensä toiminnan.

Onko tiedonvälitys itse ollut valppaana Putinrotan nousun aikana?

Kirjoitin artikkeliin oman kommenttini, mutta Hesarin moderaattorirobotti  skippasi sen roskikseen joten hetken uurastukseni meni hukkaan. 

Tiällä omassa blogissani sillä ei ole merkitystä. Tosin epäilen nykyisin jo Hesarin tai minkään muun median kommenttiosastoissa lukijoiden kommenteilla olevan hyvin vähän merkitystä siihen, miten mua makkoo. Mielipidetulva on kaikkialla valtava. Ja kun valtaosa netin mielipiteistä muuallakin on värikkäiden kuvakollaasien kyllästämää, ne sotkeutuvat omiin jalkoihinsa.

Vai onko joku nähnyt jonkun perusteellisenkaan kommentin huomioonotetuksi? En minä ainakaan.

Kaikenlaisilla hesareilla on taipumusta olla aina oikeassa.

Kommenttini: 

"Pääkirjoitus ampuu nyt osaltaan rivejä suoriksi, mutta olisiko median aika penkoa omaakin hissuttelua taloudelliseen kasvuun keskittymisen rinnalla?

Elikä on itse mediakin, Suomessa Helsingin Sanomat suurimpana, talouden lainalaisuuksien ja voitontavoittelun pakottamana ollut Putinin nousun aikana varovaisen vaisu, eikä ole pitänyt edes itseään hereillä osana ns. neljättä valtiomahtia tehdäkseen omalta osaltaan sen, mitä vapaan demokratian tiedotusvälineiltä edellytetään.

Toisin sanoen tutkiva journalismi on pujotellut totuuden ja koko ajan näkyvissä olleen, naapurimaan kasvavan totalitarismin ja sotakaluston vahvistamisen välimaastossa eikä ole Putinin aloittaman sotien ketjun aikana tehnyt vähintään räväköitä skenaaarioita siitä, mihin se kehitys voi johtaa.

Ilman median puolueetonta, sidonnaisuuksista vapaata valppautta, jatkuvaa tutkimista ja oikean tiedon levittämistä Venäjänmallinen kehitys on mahdollinen ihan missä tahansa. Kokemusta muualta ei todellakaan puutu.

Sen kaltaisia Hesarin artikkeleita kuten 12.3.2014 ”Vladimir Putin – Kuka hän on? Mistä hän tulee? Mitä hän aikoo?” olisi tullut jatkaa niin kauan, että sikeimminkin nukkuvat olisivat havahtuneet. Olisi pitänyt tonkia tuota viimeistä kysymystä niin kauan, että vastaus olisi löytynyt. Nyt meillä vastaus on, mutta pahasti myöhässä toimiaksemme."

12.45

Kopioin Hesariin aikomani kommentin tänne talteen, että ne kaksi tai kolme lukijaani (Eva Tigersted sanoi omassa klassisenmusiikin ohjelmassaan "..nekin puolitoista kuulijaani...") lukevat jos lukevat, mutta älkää tekään huoliko, ei silläkään mitään merkitystä ole maapallon tilanteeseen joka minulle itselleni olisi se kaikkein tärkein asia. Siitähän kyse on yksilönkin elämässä (ja kuolemassa), ja myös sen usein toistamani talitintin ja kastemadon elämässä.

Tätäkin toistan alistumisentunteeseen saakka: Voimaa vaikuttaa mihinkään minulla ole ollut eikä tule olemaan. En edes mielikuvittele olevani kuin roska internetin äärettömyydessä. Jos olisin edes roska jonkun silmässä, olisi sillä enämpi vaikutusta.

Mutta mitäpä väliä tällä kun maailmaa murjotaan asein ja myrkyin asumattomaan kuntoon huolimatta luonnonsuojelun tärkeäksi julistuksista, rauhanjulistuksista, YK:n olemassaolosta, menneiden järkyttävyyksien näkyvillerepimisistä ja miljardeista analyyseista miksi ihminen toimii niin kuin toimii.

Kaikenlaisten hitlereiden elämäkerratkin on kaluttu puhki, mutta mitään ei ole opittu. Ei edes olemaan varuillamme omiemme joukoista nousevista totalitaristeista. 

Aina ajetaan miinaan sanan totaalisessa merkityksessä.

18.30

Tänään presidenttimme Niinistö on kilautellut niin Ukrainaan Zelenskyille kuin myös Moskovan Saatanalle, Putinrotalle. Uutisissa on kerrottu pääpiirteittäin keskustelujen aiheet, mutta mitään vaikutusta niillä ei ukrainalaisten arkeen eikä sotamaton päittelyyn ole. 

Venäjä ei lopeta hyökkäyssotaansa, siviilien murhaamista, kaupunkien  soraläjiksi pommittamista eikä edes omien kansalaistensa, nuorten miesten tuhoutumista altavastaajan mutta omaa maataan puolustavan lennokki-iskuissa.

Putinrottaan eivät mitkään puhelut tule vaikuttamaan. 

Vain ydinlataus Kremliin lopettaisi sen roiston murhatyöt, mutta samalla se päättäisi myös maapallon elämän.

19.30

Pitäisikö alkaa oikeastikin eikä virne suupielessä ajatella ja hyväksyä se, että kauanhan me ainoana "älykkäänä" lajina olemmekin tätä avaruudenkiertolaista kalunneetkin kestämättömyyden rajoille, että jonkun sen elämä on päätetttävä?

Putinrotan kaltainen talliainenko se meidät saunan taakse taluttaa asuintontteinemme päivinemme?

Noloa.

Tämän sotapäiväkirjan aloituspuolellahan jo aprikoin kituvasta koirasta versus maapallosta. Alkaako näyttää siltä, että se toteutuu?

22.22

"Miehistö on ollut vaunuissa jo yli viikon omillaan samoissa vaatteissa, peseytymättä, todennäköisesti yöt vaunuissa tai kylmissä rakenuksissa viettäen, mahdollisesti huonolla ruualla ja alituisessa pelossa. Voi kuvitella, miten järkyttynyt venäläinen sopimussotilas tällaisissa oloissa on." (Janne Mäkitalo maanpuolustuskorkeakoulusta)

Venäläisten jatkosodassa pommmittama ja ajan syömä kirkko Salmissa. Kuva VE 2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti