tiistai 8. maaliskuuta 2022

Sotapäiväkirja 14

8.3.2022 tiistai

04.40

Uni

Isän kanssa rakentamassa korsua Unipuron varteen kallionkielekkeessä olevaan onkaloon. Olimme kaataneet kymmeniä petäjiä sitä varten ja keränneet sammalia ja muuta metsänpärtöä kasoihin pitkin kallioista kamaraa. Aikomus oli naamioida niillä korsun kate. 

Minä olin sitä mieltä, että porataan iskukoneella haltijahirsien lävitse  kallioon ulettuvat reiät harjaterässorkoja varten että saadaan kate pysymään paikoillaan. Isä änkesi minulle käteen näreenoksista punomiaan vitaksia ja käski kiinnittää niillä. Murahteli, että perkeleelläkö sinä porroot kun eijoo virtookaan. Koetin sanoa, että on mulla aggergaatti... Vittujen kevät niihin akrekaatties kansa, saatana. Kuulloo ryssä sen patpatuksen ja ampuuvat meijät tähän. Aurinko alkoi nousta, oli kevät. Heräsin hitaasti. Nenässä haisi isän piippupieru.

09.54

Anneli Saaristo laulaa Muistojen bulevardissa jäähyväisistä aseille. Miten hirveä ristiriita vallitsevaan tilanteeseen. Harhan ylläpitoa se; unessaoloa. Lauluilla, kirjoilla, näytelmillä (esim. Hemingway; "Jäähyväiset aseille") ei sotia estetä

Pojilla hiihtoloma. Ei ole varoja kuljettaa heitä laskettelureissuille Lapin hangille, ei lähemmäksikään. Lähtisivätkökään? Nukkuvat pitkään, mutta nukkukoon. Mistä tiedämme jos tämä on viimeinen rauhan kevät Suomessakin? Sitten saamme valvoa ja pelätä tarpeeksi. Jos eivät jo ensikranaatit räjäytä meitä kotimme mukana taivaan tuuliin. Pomminkantaman (126 km Vartiukseen) päässä mahdollisesta vihollisesta ollaan jos vaikka se rajan takaa jo iskander-ohjuksen lähättäisi tulemaan. (Tässä vieressä on siis armeijan varuskunta jonka ne mieluusti pommittaisivat säpäleiksi.)

Siksi haluaisin rakentaa metsään pakopaikan vaikka ei kai sielläkään kauaa rauhassa saisi olla. Moskovan Saatanan pikkurotat ampuvat lentokoneista ja helikoptereista pienimpiäkin taloja Ukrainankin maaseudulla. BBC:n kanavilla näyttivät peltojen laitojen palavia taloja.

Oli siellä yksi video sellainenkin, jossa venäläinen helikopteri sai lämpöohjuksesta osuman ja rysähti palavana pajukkoon.

Ukraina sanoo 11000 venäläistä kaatunutta. YK kuiskaa hiljaa, että pari tuhatta, korkeintaan kolme.

Pelko ja ahdistus on tehnyt pesän sydämeeni.

11.36

Niclas Storås hs 8.3.2022

"YMPÄRI maapalloa löytyy autioita raunioita, jotka saavat kysymään, mitä oikein tapahtui. Egyptistä, Meksikosta, Lähi-idästä, Kiinasta ja Roomasta...

Mikään ei ole ikuista. Ei edes maailmassa, jossa elämme. Siitäkin tulee vielä jonain päivänä raunio, jota asuttavat kenties rotat ja jossa tulevaisuuden ihmiset ostavat rihkamakauppiailta matkamuistoja, koska on hyvä muistaa, että sivilisaatiot romahtavat. Niin ne ovat tehneet kautta historian.

Pandemia, sodat, ilmastonmuutos ja luontokato voivat olla merkkejä siitä, että nykyisen kaltainen sivilisaatiomme on ehtoopuolella. Jos jotain voimme menneistä maailmanlopuista ja yhteiskuntien romahduksista oppia, niin mitä?"

Nii,in, mitä?

Maapallolla on jo myöhäehtoo, ei vain puolenpäivän jälkeistä ehtoopuolta. Lopun odotus lyhenee tästäänkin jos Putinrotta niminen lopunajansaatana Moskovasta joutuu nurkkaan ja hyppää punaisen napin päälle.

Ukrainan sota myöhästytti ilmastomuutokseen varautuneen maailman pahan kerran. Alkanevat myös loputtomain kyräilyjen  ajat energiavarojen ehtyessä ja ruokahuollon alkaessa takkuilla.

Vaihtoehtoisia energiamuotoja ei polkaista tyhjästä niitäkään kun nyt puolet maapallon öljyvaroista pannaan Venäjän osalta jäihin.

21.20

Lajittelin ja pakkasin pojille pieniksi käyneitä vaatteita Ukrainakuormaan. Ne olivat menossa vaatekeräyspisteeseen muutenkin, mutta ehkä perillepääsy tarvitsijoita ajatellen on nyt varmempaa.

Alkavat isän sotareissun valokuvat olla vähissä. Jossain on iso kirjekuori jossa niitä pitäisi olla, mutta sitä en löydä. 

Kaikkea muuta löytyi.

Oma alokasaikainen (1978-79) vihkokin johon olin teoriatunneilla töherrellyt piirroksia ja ihan muita, kuin sotimisiin liittyviä rallatuksia.

Yksikin tunti oli otsikoitu:

Maanpuolustus ja rauhankysymys: Keinoja rauhan turvaamiseksi

-liittoutuminen

-kansojen välinen yhteistyö

-YK

-Punainen Risti

-Geneven sopimukset

-Alokkaiden aamu- ja iltapesut

-kehitysapu

-Ekumeeninen yhteistyö

-Pilluakin pitäsi suaha

-Jotkut kieltäytyvät aseellisesta palveluksesta (pasifismi)

Hellun puhelinnumero: 971/422298 

Tango Kontiolahden kasarmilla soi, vaikka sitä kuulla ei voi...

22.40

Hirveä on ollut päivä ukrainalaisille. Venäjä pommittaa ja miinoittaa säälittä jopa ns. evakuointikäytäviäkin ja busseja joilla ihmisiä on ollut tarkoitus köijätä raakalaisten alta pois. Mariuopolin ovat saartaneet ja katkaisseet sähkön-, lämmön- ja vedensaannit.

Yli 2 miljoonaa pakolaista on ylittänyt Ukrainan rajan naapurimaiden puolelle. Eniten edelleen Puolaan, mutta Moldoviaankin on saapunut jo parisataatuhatta ihmistä.

Suomalaisia nuoria miehiä on lähdössä ehkä satakunta osallistumaan sotaan Ukrainassa. Muualta Euroopasta 16 000.

Esko Aho vänkylöi Hesarin haastattelussa puolustuksiaan Sper Bankin johtokuntaan osallistumisestaan. Teennäisiltä tuntuvat perustelut sillä raha on se ainut hunajapallo jota sieltäkin kävi imemässä. Jos olisi lukenut läksynsä ja opiskellut vaikka psykologiaa, olisi jo aikoja sitten ymmärtänyt, mikä mies Putinrotta on. Liekö lukenut hänkään sen elämäkertoja? Tai paneutunut pohtimaan edes Hesarin juttua vuodelta 2014: "Vladimir Putin - Kuka hän on? Mistä hän tulee? Mitä hän aikoo?".

Semmoisen mulkun palvelukseen meni Esko ja se toinen hyväkäs Puavo.

Kaikki meidän kolmen viime vuosikymmenen demokraattisesti valitut "hallitsijamme" astelivat Putinrotan asettamaan jalkaväkimiinaan eivätkä uskalla vieläkään nostaa koipeaan sen päältä pois.

Entä sitten dosenttidesantti -myyrienmyyrä- Johan Bäckman? Millaisilla summilla se kelmi houkuteltiin propagandiksi Venäjälle? Vai riitttikö isolle äijänköriläälle palkkioksi naiset, viina, ilmaiset lento-taxi-junaliput, luxus Volga ja notkuvat ruokapöydät Putinrotan kavereiden selkääntaputtelujen lisäksi?

Sotaväsymys alkaa painaa täälläkin vaikka naurettavalta sen sanominenkin tuntuu ukrainalaisten väsymykseen ja hirvittäviin kokemuksiin verrattuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti