sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

Sotapäiväkirja 123

25.6.2022

09.12

Nukuin muuten tänne saakka, mutta ½kuudelta havahduin sen verran ylös, että kävin katsomassa keittiössä kun P teki eväitä ja oli lähdössä aamupäivävuoroonsa robottien kansoittamalle tehtaalle Petäisenniskan "Teknologiapuistoon".  

Mikä nimitys! Häpeäksi puistoille.

"Puisto on avoin tai puoliavoin hoidettu viheralue kaupunkirakenteen keskellä. Puistoja on erityyppisiä riippuen käyttötarkoituksesta ja sijainnista, ja niiden ilme voi vaihdella hyvin rakennetusta lähes luonnontilaiseen. Lähiöiden ja muiden asuinalueiden viereiset metsät ovat usein virkistyskäyttöä varten hoidettuja puistometsiä."

Puisto-liitteen käyttöönotolla muihin tarkoituksiin on luotu mielikuva jostakin perin myönteisestä asiasta joka muuten on vain omiaan vaarantamaan elonkehän tilaa olemassaolollaan. Ainakin parikymmentä vuotta on jo rakennettu kauppapuistoja ja tuulipuistoja joiden loppuliitteellä on pelkkä aivopesutarkoitus.

Siteeraamassani wikibedian artikkelissa mainitut, oikeaa puistoa tarkoittavat "viheralueet kaupunkirakenteen keskellä" eivät nekään ole terveitä rakenteita luonnontilaisiin nähden. Ne ovat vain yhden lajin "viihtymistä" varten ympäristöä kalliilla ja  tuhoavalla tavalla maapallon kylkiin veistettyjä, monotoonisia ruoho- ja istutuspuskaplänttejä joita yhtä kalliilla ja tuhoisalla tavalla ylläpidetään.

Suurin osa puistojen viihdekäytäjistäkin sitten vain itkee ja marisee kun sinne yrittää luonto oikeassa muodossaan nokkaansa ja luonnollisia ulosteitaan tunkea. Valkoposkihanhiparat!

13.23

Juhani Aho, Hajamietteitä kapinaviikoilta (1918).

"Sunnuntaina 24 p:nä helmikuuta.

Ruvetaanko ottamaan panttivankeja?

Tulee niin paljon tietoa murhista ja tihutöistä maaseudulla, useimmat minulle outoja henkilöitä, etten ole tullut tehneeksi niistä enää muistiinpanoja. Joskus taas kumotaankin tiedot. Etäänpää tietysti tulee tietoja niukemmin, vaikka siellä kai tapahtuu vielä enemmän, rintamain läheisyydessä. Tällä haavaa pelätään varsinkin panttivankien ottoja, jopa pogromejakin, joita poistuvien matruusien kuullaan panevan toimeen.

>Työmiehen> kirjoituksetkin tulevat yhä verisemmiksi ja kiihkoisemmiksi."

Kun lueskelin Juhani Ahon sisällissodan aikaisia hajamietteitä ja kirjoitin sitten tuon edellä olevan siteerauksen, niin selkäpiissä kulki kylmänväreet. Tjusin silloisen, kansalliskirjailijaksi korotetun, synnyinäänistäni kotoisin olleen ihmisen todella eläneen suomalaisittain siviileille yhtä vaarallista aikaa kuin mitä elävät nyt tuhannen kilometrin päässä olevat euroopanlaitalaiset kahta kauheamman sotakoneiston murskatessa summittaisissa pommituksissa kaiken pieniksi murusiksi ja lihanriekaleiksi välittämättä pätkääkään lasten ja muiden avuttomien tuskanhuudoista.

Ehkä minunkin näillä, mielestäni mitättömiltä ja sotaa vain hieman sivuavilla päivittäisillä merkinnöillä tulee olemaan  "rintamientakaisia" tunnelmia tutkivalle jälkipolven edustajalle karvanverran annettavaakin. Olkoonkin, että tiedotusvälineiden ammattilaisten laatimat, arkistoidut uutisoinnit "hetki hetkeltä" ja asiantuntija-analyysit auttavat historiankirjoituksessa tarkemmin kuin koskaan aiemmin on tapahtunut.

Olettaen tietenkin, että elonkehä elinkelpoisena tulee ylipäätään säilymään.  

18.12

Mittarissa varjolukema +25. Lähetään Puutarhurin kanssa Jormulan lavalle humpalle. Jospa siellä hänen yskänsäkin helpottaisi kun oikein pyöritellään retonkia rullalle. Voi olla, että hiki virtaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti