maanantai 27. kesäkuuta 2022

Sotapäiväkirja 124

26.6.2022 sunnuntai

23.34

Kari Enqvistin ja kaltaisiensa kirjoitukset tekevät hyvää tilanteessa, jossa maailma on rähmällään yhden ainoan, autoritäärisesti johdetun, aiheuttamansa valtavan, mutta vielä paikallisena pysyneen Isänmaallisen Teurastussodan takia.

Mittasuhteiden tajuaminen populaarilla tavalla esitetystä tiivistelmästä lyttää kuitenkin suuriksikin itsensä julistaneet diktaattorit sotineen pelkäksi atomihiukkaseksi joka ensimmäisenä pyyhkityy merkittävyyksien listoilta kummittelemasta.

Merkittävää on vain kaiken merkitykselliseksi julistamamme mitättömyyden tajuaminen. Eikä sekään kovin merkittävää. 

Senkin totaalinen ymmärtäminen, että pian evoluutiokokeilu kohdallamme on taputeltu, tekee yksinkertaisesti hyvää koska se on väistämätön, seuraava mullistava tapahtuma täällä ajaksi nimeämässämme kosmoksessa.

Eikä tämä voi olla hatusta tai raamatuista vedetty maailmanlopun "ennuste". (Ennuste se ei ole lainkaan.) 

Lajimme aivojen nerous on kehittynyt siihen pisteeseen, että se on kyennyt jo yksinkertaisin kaavioin laskemaan viivan alle lukeman joka kertoo eksaktisti tarinamme aamenenluvun aikojen koittaneen.

En usko erityisesti tieteeseenkään koska se jos mikä ei ole "uskon" asia. Luottaa sen antamiin tuloksiin kyllä voin,  sillä niitä -tuloksia- näen kaikkialla. 

Varsinkin elonkehä, joka on kaikelle merkityksillisin ja ainoa laatuaan ja jonka toiminnan kaikelle tuntemallemme elämälle tärkeiden toimintojen hiipumisen tila on tieteen keinoin kartoitettu varsin kattavasti.

Tämän tärkeimmän tiedontunteen luulen jakavani esimerkiksi Greta Thunbergin kanssa.

Jumalaa en ole nähnyt sen enempää kuin hänellä väitetyksi olevaa, vuokrakohdussa tuotettua lehtolastaankaan joten niihin uskominen olisi varsin hassua. Ja varsinkin J-myytin ympärille kehitettyjen saagojen tahtiin eläminen olisi enämpi harhaista kuin uniinsa uskominen.

Olemattomuuksiin uskomiset ovatkin suurimpia syyllisiä lopunaikojen tilanteeseen, jossa elonkehä nyt kituroi. Fatalismiin sortuminen ajast´aikaa niistä pahimpia.

Totuuden katsominen silmiin henkiolentojen sijaan olisi ollut kipeää tekevää, mutta tarpeellista jo aikojen alusta lähtien.

Kari Enqvist:

"Klassisen fysiikan luomiskertomuksessa me pystymme laskettelemaan koko maailmanhistorian lävitse edes vetämättä välillä henkeä: näkyvä universumi lähti liikkeelle liki 14 miljardia vuotta sitten tulikuumasta alkutilasta. Avaruuden laajetessa ja jäähtyessä aine järjestyi painovoiman vetämänä rakenteiksi. Niihin ilmaantui galakseja, ja niiden paikallisiin kaasukiekkoihin ilmestyi tiivistymiä, jotka muuttuivat tähdiksi, kun kasvava paine sytytti ydinroihun tiivistymien keskustoihin. Näin syntyi myös hieman alle viisi miljardia vuotta sitten oma Aurinkomme, jonka ympärillä jättöaine törmäili aikansa, kunnes asettui planeetoiksi. Tällä tavoin muodostui Maa ja sille sateliitti, joka lempeän sisaruksen lailla vakautti maapallon niin, että sen myrskyisten merien lahdelmiin kehittyi alkeellisia monistajia, niitä joita myöhemmin kutsumme elämäksi. Ja ne myllyttivät myrkyllisen  alkuilmakehän hapekkaaksi ilmaksi parissa miljardissa vuodessa, jolloin elämä alkoi tämän uuden polttoaineen vauhdittamana kiihtyä. Kambrikauden lajiräjähdyksessä puoli miljardia vuotta sitten survaistiin päälle isompi vaihde: elämä mateli kuivalle maalle ja lisääntyi, kunnes 65 miljoonaa vuotta sitten Jukatanin niemimaahan osui suuri asteroidi. Näin ura urkeni nisäkkäille ja ihmisen suvulle, joka reilut kaksi miljoonaa vuotta sitten tarttui työkaluihin, alkoi sitten puhua ja sommitella tarinoita ja siirtyi viimeisimmän jääkauden päättymisen kunniaksi villiviljan viljelijäksi. Oheisvahinkoina syntyi uskontoja, Rooman kaltaisia imperiumeja ja John Locke, joka sanoi, että kannattaisi katsoa ympärilleen ennemmin kuin vain pohdiskella, ja sille tielle kun lähdettiin, kehitettiin kvanttifysiikan ja suhteellisuusteorian maailmanselitys. Sitä ennen Gavrilo Princip otti ja ampui Sarajevossa arkkiherttua Franse Ferninandin, ja samoihin aikoihin valittiin Suomen presidentiksi Lauri Relander, joka sai liikanimen Reissu-Lasse, koska hän teki kaudellaan peräti kolme ulkomaanmatkaa. Immanuel Kantiin verrattuna se oli tietysti mittava suoritus. Tämän jälkeen on nujakoitu ja sodittu iellä sun täällä, suuret ikäluokat ovat häipyneet eläkkeelle samalla kun maapallon väestö on räjähtänyt moninkertaiseksi, niin, että tässä sitä nyt ollaan, älypuhelin lähes joka taskussa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti