torstai 7. heinäkuuta 2022

Sotapäiväkirja 135

7.7.2022 torstai

05.21

Unessa eilen ajattelemani ajattelut. Ajatusten säikeet kuhisivat kuin kusiaispesät helteessä; uneni käsittelikin kusiaispesiä metaforana valtioille. Tai vastoinpäin. 

Paksuposkinen, lapio kainalossa kuljeskeleva myrmekologi tuli opastamaan, mitä ja miten kusiaisista piti ajatella. Ensiksikin, hän painotti puolittain vihaisena: älä koskaan kuulteni kutsu muurahaisia kusiaisiksi!

Unien ulkopuolella voidaan agressiivisimpia muurahaislajeja käyttää oikeasti vertailukohteina homo sapiens-lajin luomille valtiokoneistoille. 

Platonin utopia luoda oikeudenmukainen valtiojärjestys perustui samankaltaiseen järjestelmään kuin parhaiten onnistuneilla muurahaislajeilla ja niiden yhdyskuntarakenteilla on kautta miljoonien vuosien ollut (muurahaisten vanhimmat fossiilit ovat yli 90 miljoona vuotta vanhoja).

Tuskin Platon kusiaisia kuitenkaan käytti valtio-ajattelunsa pohjana. Ei hänen aikanaan (370 eaa) myrmekologiaa (William Morton Wheeler 1800 luku) vielä harrastettu. Luulisin.

Olen lukenut Platonin Valtio-opusta. Nyt kirja on Venäjän Suuren Isänmaallisen Teurastussodan kauhistuttamana aloittamani sivistyksen silmistä poissiivoamisen jäljiltä jossain niistä laatikoista, joihin hyllyjeni kirjat säilöin.

Voisi uusia senkin lukukokemuksen näinä uusien tyrannien nousujen, uhojen ja tuhoutumisten aikoina.

Täydellisen oikeudenmukaista valtiojärjestelmää ihmislaji ei ole vielä kyennyt minnekään luomaan, eikä lyhyessä huomisessammekaan ehdi edes kaavoittaa. Sellaisen kehityksen ollessa suotuisassa myötäleessä, tulee aina joku Moskovan Zaatanan kaltainen, vieraan ihmiskusiaispesän kyrväke joka haluaa tuhota sellaiset aikeetkin.

Tai sitten lajimme kehitellessä täydellisyyteen pyrkimystään se kaivaa vain kuopan itselleen.

Oikeudenmukainen Valtio, hmh. Nimityshän kuulostaa ihan Matti Johannes Koivulta joka teki Areenalle ohjelman "Oikeudenmukaisuuden historia".

21.05

Unimäessä. On satanut parisen tuntia. Saunoin.

Hantelle puhelu. On menossa pyöräillen Pohjoiseen, Ylitorniolla nyt. Kilpisjärven jälkeen Inariin ja siellä käännös toista laitaa takasin.

Vähänkö alkoi kutkuttamaan polvia, että olisinpa minäkin...

Pitäiskö ensi kesänä yrittää päästä polkemaan Viro ympäri? Onko mualima enää raiteillaankaan?

22.20

Luin Hesarista pietarilaisen toimittajan (salanimellä) uusimman kirjeen Suomeen. Otsikko "Mysteeri nimeltä Z-ihmiset" pani hoksaamaan, että täytyy ruveta nimittämään Moskovan Saatanaa Zaatanaksi. Niiden pienempienkin etukirjain täytyy vaihtaa zetaksi. Eipähän S likaannu kun sillä alkaa tämä armas Suomemmekin.

Ko. artikkelisa toimittaja selittää siis, millaisia ovat ne venäläiset jotka hyväksyvät zaatanoidensa murhaavat toimet naapuriensa tonteilla. Kirjoittajalla on pätevää analyysiä päältä paikan. En ala referoimaan vaan suosittelen lukemaan. 

Sataa yhä. Pottu tykkää. On jo osin kukalla. Metsänkuntan sissipotuissa on pitkät varret, että tuleneeko mukulia ollenkhan. 

Pitänee kuunnella Korsuorkesterin "Perunan kukkiessa"-laulu. Onpa tullut sekin valssi muutamaan kertaan pyörähdettyä...

Pitänee ruveta pätkälleen, lukea ja simahtaa uneen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti