keskiviikko 24. elokuuta 2022

Sukujeni painajaiset uneksittavanani

23.8.2022 tiistai

05.57

Tulivat uneenkin muutamat jo menehtyneet, itsensä ampuneet, savolaismallisiinsa dynamiitilla räjäyttäneet, köyden kauloihinsa punoneet, juoppouteen kuolleet, mielisairaaloihin unohdetut, sodissa kaatuneet, muuten vain tapetut, tapaturmissa tukehtuneet ja nekin, joilla on ollut tuuria ja sattuman sanelemaa jaksamista, tai ketunviekkautta kahlata tervennä ja ehyenä niin fysiikkansa kuin henkisenkin minänsä kanssa kaikkien ruttojen ja nälänhätien tuottamien ruumisröykkiöiden ylitse aina nykypäivässä kekkuloitsevia jälkeläisiä tehtaillakseen. 

(Taustatietoisuuteni askaroi tutkittujen, lyhyen historian omaavien homo sapiens-sukujen kautta aina Afrikansarveen saakka jossa kaiken argeologisen kaivannaistiedon ja päättelyketjujen valossa tiedämme alkumme olevan -toistaiseksi ainakin-. Bakteerilöydöistä on jo uumoiltu kuitenkin, että ehkä alkusiemenemme ovatkin muljahtaneet avaruuden ajattomuudesta tupsahtaneen kivenmurikan mukana tälle Maa-planeetalle: jumalien poikaviikarit ovat "tuolla jossain" intoutuneet nakkelemaan avaruuden pinnalla linttikivileipiä; aatamien ja eevojen paratiisijutut uusiksi!)

17.34

8 tuntia metässä ilman eväitä, ilman vesipulloja. Vattuja söin liikaakin muutamasta eteen sattuneesta puskasta.Vähän meinasi heikottaa poistullessa.

Tapasin metso- ja teeripoikueet jälleen samoilla hehtaareilla kuin edelliskerrallakin.

Pikkuhommista soitteli Lady. Naapurin Ristokin kyseli tonttinsa poistettavista koivuista ja kuusista, että otanko niitä polttopuikseni. Lupasin ottaa.

Mansikan rönsytaimet taisivat kuivahdella piloille; turhaan sekin homma!

Viinimarjat täytyisi jo kerätä kaikki pois, alkavat muuten karista itsestään. Mehukkaita kyllä ovat. 

Auringonkukkarivistöjen kymmenistä on vasta kolme nuppulautasta auennut. Ehkä loput kunhan sateet tulevat.

Laitan saunan lämpiämään ja trimmailen ootellessa ympäristön polut, huomenna sataa.

24.8.2022 keskiviikko

05.32

Ajelee sateesta raskaita pilviä juuri nousemista yrittelevän auringon eteen. Lämpötila +6.

"Koko tunnettu historia voi olla harhaa." (B.Russel)

Sukujeni historioista (tunnetuistakaan) ei ole muutamaa sukukirjaluetteloa lukuunottamatta mustaa valkoisella juurikaan olemassa. Suullisesti tuppisuisiakin ovat olleet; kertoneet vain parhaat päältä. Tai umpikuuroja mahdolliset kuulijat. Kirjoitustaitoa ovat kyllä luovimmat yksilöt hankkineet, mutta vain osatakseen kruununvouteja toistensakin puolesta kumarrella ja papereita kuittailla veronkantojen yhteydessä.

Komeita ja säntillisiä ovat olleet ukkieni Abrahamin ja Adamin käsialat (mitkä raamatulliset nimet, toinen harras, sairaan fundamentalistinen uskovainen, toinen ärhäkkä kommunisti) joista toinen on uhrannut kirjoitustaitonsa vain perheraamatun tyhjille sivuille syntymien ja kuolemien merkkaamisiin ja kiertokoulua pitäessään oppiaineita referoidessaan. Toinen tyylitellyt kaarevat puustaimensa rakennuspiirustusten selostuksiin ja poliittisten pikkumanifestien laatimiseen sekä kunnanhallitusten ja -valtuustojen pöytäkirjojen merkintöihin.

Sukusaagoja he, eivätkä edellisetkään lähisukulaisensa, ole harrastaneet pätkääkään. Mistään ei ainakaan minun luettavaksi ole niitä ajelehtinut. Valokuviakin ovat mieluummin jo ennen perunkirjoituksia poltelleet ja käsitöitä tuhonneet kuin niiden kautta sukujen lähihistoriantuntemusta jakaneet.

13.12

Jo aamusta suuri vesisaavi nuljahti nurin taivaan lähteenkorvalla. Alkaa pottumaakin kastua vaikka ei se enää vettä tarvitse. Metsän sieni- ja marjasadot kyllä.

Kävin sateesta huolimatta kiertämässä Unikankaan ja -lammen ympäriämpärisiksakkia ja keräsin sankollisen kanttarelleja. Oli sankossa kyllä vettäkin kun tulin, mutta panin sienet reikäsankoon valumaan ja kellariin eilisten saaliitten viereen. Tapasin nuoren hirvinaaraan suonlaidalla. Se ei jäänyt rupattelemaan, käänsi vain kesän tuorestarjontasyömingeissä pyöristyneen pyllynsä minulle ja loikki kohti Pohjoista. On ne kauniita eläimiä.

21.32

Ajelin kaatosateessa tänne Kniin. Sen verran oli sateessa väliä, että sain halkokuorman peräkärryyn lastattua, pressutettua ja köytettyä. Saunoessa alkoi jälleen satamaan. Jätin Vinhan taas mökkiä vahtimaan. Menen huomenna takaisin.

Pauluksella huomenna kutsunnat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti