sunnuntai 30. lokakuuta 2022

Ajan harhasta toiseen

30.10.2022 sunnuntai

Klo on joko 05.42 taikka 06.42; ajanharhaiset hetket; hetket harhaisen ajan.

Ajan hetken harhasta toiseen. Ajan harhasta hetkeen kolmanteen.

Voisin olla ajamatta ihan yhtään mihinkään!

Älyvehkeisiin on talviaika nitkahtanut itestään, mutta en ole vielä kiännellyt seinillä olevia tikuttajia, ja kannattaneekokaan. Kuka niitä tiällä talavella olisi vahtaamassa? Ainiin, Anun ja Marin huamut!

Lunta on pikkuisen yölliten myrskytuulien tuomana maisemaa valkaisemaan hivaissut. Se sulahtelee kyllä pois sitä mukaa sillä nollakeli on. Tähessä on nyt taevas ja tuulee edelleen.

Eilen aamulla oli lämpötila vielä miltei +10. Unehin merkata sen vaikka ei sillä merkitystä ole muuten, kuin jos ajattelee, että nyt on sentäs lokakuun viimeisistä päivistä kyse ja periaatteessa voisi olla pakkasta -20°.

Kittilästä soitti eilenillalla Tapio. Siellä lumenhölsettä sanoi olevan kymmenisen senttiä. Olivat ampuneet kauriin jota olivat menossa ripustamaan Hormakummun savusaunan orteen  savustumaan.

Monet itsensä savustamislöylyt tuli otettua siinäkin saunassa joskus. Ihanpa tuluvahti nytkin nenään tuoksut sen.

Kamalia olivat yölliset unet, paitsi ihan viimeisin. Kauhuelokuvat ovat sellaisten rinnalla räpiköintejä tuonelan kulissiportilla.

En silti paniikkikohtauksiin havahtunut sillä tietoisuus unieni eri äärilaidoista on niin vahvaa, että voin hallita tunteitani, ja lopulta jopa "säädellä" unieni kulkua jos ne alkavat männä mahottomuuksiin.

Käsikirjoittanenko lopulta joillakin tietoisuudentasoilla unielokuviani ihan itse?

Pienten lasten kuolemista oli ainakin yhdessä unessa kyse. Liittyivät Venäjän Suureen Isänmaalliseen Teurastussotaan vuosimallia 2022.

12.00

Aurinkoinen päivä. Tuulee edelleen ravakasti. Hirvienjahtaajia ajelee tiellä. Yksi oli passissa suoran piässä. Mitä tuumannevat noin yleisessä mielessä makkaranpaistotulillaan kun irtisanoin muutama vuosi sitten maaplänttini vuokrasopimuksen metsästysseuralle? Ei päätöksestä kokouspöytäkirjan otetta ole kuulunut, että ovatko sitten nuijineet hyväksytyksi. Hirvikeitolle ei ole kyllä kutsua enää kuulunut. En koskaan ole niissä käynytkään. Isä kävi 1982 viimeisellä ateriallaan hirvirokkaa B2:lla (eläintentäyttämisessä käytettävä kakkosluokan pirtu) terästetyn boolin kera maistelemassa ja oksensi ne sitten keuhkoihinsa paluumatkalla... 

Mökki ja sen ympäristö saunoineen on aseteltu talviteloille. Peräkärryssä on kamat, ja auton sisuskin niin täynnä, että kun itseni ja Vinhan kyitiin sullon, on meno tunnelmaa tulvillaan. Riistakameraan vaihdoin kortin ja patterit, että eiköhän sen valvova silmä talven ylitse pelitä. Jäneksistäpähän se vain kuvia näppäilee, joku tinttikin saattaa kameran silmään kurkata.

Jos lunta ei ihan heti mahottomasti tule, käyn syksyn mittaa pistäytymässä. Tinteille pitäisi raskia ostaa automaatteihin muutamat säkilliset jyviä&akanoita.

Näkemiin Unj'mäki!

20.23

Sivukadulla asiat suurinpiirtein ok. Ei ole pommeja pihassa räjähdellyt, eikä naapureidenkaan. Pojillakaan eivät nenät enää fuskanneet.

Pesetin koneella Unimäkipyykkiä kolme kierrosta. Jäi vielä petivaatteita ja farkkuja vino läjä.

Puutarhuri oli lämmittänyt uunia ja nyt vielä takkaankin raapaisi popat. Laitoin Vinhalle kalanroipe-jauheliha-kananmuna sekoitusta pataan ja uuniin hautumaan ainakin kolmen päivän tarpeet. Puoliraa'aksi paistan, ei suolaa, ei mausteita, eikä ainakaan "hehkutusjäännöksiä" tule niin kuin kaupan vetisissä teollisissa.

Viljankuljetukset Ukrainasta mualimalle ovat tyssääntyneet jälleen Venäjän zaatanoiden irtaannuttua sopimuksista. Pakenevat ryssäjoukot piilottavat pommeja lastenleluihin, koulujen ja päiväkotien tiloihin ja ihan minne vain, joita joko koteihinsa palailevat siviilit tai ukrainalaissotilaat eivät osaa varoa. Jälki on pahempaa kuin pahimmissakaan kauhuelokuvissa voidaan edes fiktiona esittää.

Sotapainajaiset seurannevat myös teurastaja-armeijan nuoria sotilaita hamaan hautaan saakka.

Seuraavat vuosikymmenet sodan päättymisestä yhteiskunnat kantavat aivojensa muistojen tuskia potevia, jalka- ja silmäpuolia, alkoholisoituneita ja läheisväkivaltaa harrastavia jäseniään harteillaan. Silloinkin kärsijöinä ovat useimmiten lapset, äidit ja muut fyysisesti heikommat ihmiset.

Perhesurmat yleistyvät kunhan nyt uhoa täyteen pumpatut "wagnerit" siviiliin pääsevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti