lauantai 8. lokakuuta 2022

Haese pahalle

8.10.2022 lauantai

05.00

+6, sumusadetta. Leuhkanleppeä tuuli länsilounaasta.

Unessa luin uutisia joita luin eilen ja toissapäivänä oikeastikin. Niissä olivat esillä Nobelin kirjallisuus- ja rauhanpalkinnonsaajat ja niiden päältä syntynyt sanasota palkinnonsaajien liepeidenpitelijöiden kesken. Tyytyväisyydelle kukaan ei syitä löytänyt.

Mikä se semmoinen rauhanpalkinto on joka sotia vain sytyttelee (olkoonkin vaikka vain sanasota)?

Sanoillahan veriset sodatkin aloitetaan.

Unen viimosena näkynä oli, että Annie Ernaux nousi sanasodassa syntyneen muurin päälle ja tukisti turpiaan pieksäviä sanasotilaita niin että höyhenet (sic!) pöllysivät!

Tällä kohtaa heräsin omaan aivastukseeni.

07.34

Oi mikä twiitti! Kertsillä polttoainejuna liekeissä. 

Kyllä nyt Kremlissä puristellaan munia, omia ja toistensa: Siitäs saitte perkeleet.


olen miljoonien muiden lailla

odottanutkin

tätä uutista

muuten niin hullusta tuutista


Vaikka ympäristötuhot ovat tuonkin tulipalon seurauksena mittavat, en voi olla olematta hyvilläni kun Moskovan Zaatanan "ylpeys", Kertsinsalmen silta on tuhon partaalla. 

Eikä se Zaatana suinkaan itse rekalla saattanut ensimmäistä rekkasaattuetta mantereelta Krimille. Sehän oli vain Kiovan Maidanin kapinanvärein (oranssi) maalattu Kamazin maansiirtokuorma-auto, pelkkä ns. "nuppi" vain. 

Edellinen on siis merkityksetön kannanottoni sillan avajaisista kirjoittaneen, rekkakorttia omistamattoman toimittajan kuvatekstiin jossa itse Moskovan Zaatanan sanotaan rekalla huristelleen.

Tulee paljon zaatanoita, mutta eivät ne yllä miljoonien pommien määrään joita Zaatanan halusta on ukrainalaisten niskaan lähetetty. Mutta jos oikein paljon zaatanoin, niin jospa sitä vähitellen yltäisin Zaatanan itsensä peräänkuuluttamaan  zatanismiin....

08.09

Unimäen kohdalla pilivet pyyhältävät lujien syyspuhurien tyrkkiminä raskaissa vesilasteissaan ja hornetit jatkavat jo monta viikkoa kestäneitä hyrsällyksiään pilvissä ja niiden ylä- ja alapuolella. 

Eilen ei pilviä ollut kun nuo julmetut koneherhiläiset rymistelivät puiden latvoja hipoen ylitse. Maa tärisi jalkojen alla ja yhä illemmallakin, eivätkä yöksikään kiitoradoilleen jääneet. 

Olin illalla tullut juuri saunalta puita kiukaan alle lisäämästä ja istuin kaikessa rauhassa kahvia hörppimässä, kun joku herhiläisistä kiihdytti kulkunsa äänennopeuden ylittäviin lukemiin ja valtaisa pamaus helisytti ikkunoita järähdyttäen betonisia tolppia joidenka päälle tämän mökinhönnäni olen rakentanut. Säikähdin niin, että piti katsella ikkunoista, mihin kohtaan pihamaata jotain taivaalta putosi.

09.46

Perkules kun puottaa niin raskaasti märkää, ettei viitsi ulos mennä. Olisi lapettava kärry täyteen halakoja ja lähettävä Kniin, mutta en hommaan ala, koska puut ovat kuivia eikä huvita niiden tieten kastelu vaikka eihän ne kuin pinnalta vähän kostuisivatkin. Pressu on kuorman ylitse kuitenkin vedettävä menomatkaksi kun 100 km:n matkalla ehtii vielä ropistella vaikka täällä laantuisikin.

10.49

Yhä vain maisemaa kastelee.

Huomasin leivän loppuneen. En viitsinyt lähteä kauppaan joten tekaisin itse muutaman yrteillä maustetun kaura-sämpyläjauholeipäsen. Paistoin ne lättyjen tapaan paistinpannulla eivätkä yhtään häpeä leipomoiden aamutuoreiden tusinapullien rinnalla.

Näinhän ne yhä ja edelleen leipäsensä paistelevat savanniheimolaisetkin risutulilla kuumennettavien linttikivien piällä joka päivä vaikka pannu puuttuisi.

Jauhoja ainakin riittäisi vaikka kuukauden pikaleipätarpeiksi. Keväällä tuli hamstrattua...

Pikaleivän repetsi:

kauraryynejä

sämpyläjauhoja (mitä vaan jauhoja)

vettä (puuromainen seos)

yrttejä (mm. basilikaa, mäkimeiramia, hampunsiemeniä, nokkosen siemeniä tai niiden kuivattuja lehtiä)

kasvisöljyä

suolaa

Paestinpannulle ohuehkoja "lättösiä" ja melko kovalla kuumuudella paisto molemmin puolin.

Luin leipiä paistellessani Yleltä Camilla Nissisen jehovalaisista eroamisprosessista ja mikä siihen oli johtanut. Ahdistava juttu tässä vapaaksi yhteiskunnaksi mainostetussa onnellisten ihmisten muassa vaikka haastateltavan kohdalla jokseenkin helpottavaan tulokseen johtikin.

Kaikki lahkot syyllistyvät samaan eikä luiterilaisuus kaikilta osiltaan kestä juurimutien kaiveluja. Puhutapa vain vaikka tämän pikkupaikkakunnan pappia, niin helevettiin olet ajatuksinesi joutumassa kun niitä hänelle esittelet. Hän on näitä ääri...

13.12

Nukahin sohovalle. 

Jaeekunsattaa!

Kertsillä suurimmat liekit ovat sammuneet, mutta videoista ja valokuvista piätellen on räjäytys osunut niin hyvin kuin se voi olla mahdollista. Pilastereita ei ole särkynyt, että kyllä sillat korjattavissa vielä ovat, mutta psykologisesti tuho on venäläisille murskaavan masentava; Krimillä hilluneilla turisteilla ei olo liene kovinkaan turvallinen. Venakoiden lomakohteena tuo niemimaa on mennyttä.

Moni minun laillani haluaisi varmaan olla tupajumina Kremlin kullitettujen paneleiden raoissa nähdäkseen Itze Zaatanan kiukkupauhinat ja pikkuzaatanoiden pelosta väräjävät rivistöt tuon kiukun kuulijoina ja syyllistettävinä.

Laitoin saunalle tulet. Kiukaasta hajosi rosti kappaleiksi ja siitä tuli mieleen Vicky ja Vickystä taas Chigago ja Chigagosta Tex Willer ja Willeristä Vexi ja Vexistä Äiti ja Äitistä isä ja isästä metsonsoidin ja ... ...

16.33

Kärryssä halot, takakontissa säkeissä kottikärryllinen pottuja ja porkkanoita. Saunonut olen ja nyt juon lähtökahvit. 

Kahvia hörppiessä luin Ylen sivuilta artikkelin Annalaura Jokiniemen väitöskirjatutkimuksesta: "Haju voi johtaa harhaan - naiset suosivat geeneiltään samankaltaisia miehiä, kun siittiötasolla erilaisuudesta olisi hyötyä"

Nenillä lieneekin aina osuutensa lajimme elämänhuteihin, kuten täydellisiin maaleihinkin.

Tuon tutkimustiedon hyödyntäminen on omalta kohdaltani myöhäistä, mutta voinhan spekuloida sen valossa, miten omat naissuhteeni ovat syntyneet. Nuuskimalla vai käsj´kopelolla, vai ovatko naiset jäljittäneet minua nenä maassa perässäni. 

Ja höpönpöpö!

Eipä nuita tarvitse enää ruveta dokumentoimaan kun niistä on tullut rivi jos toinenkin väleineen puustaavattua; tapahtuneet karvanhalkomisineen käsiteltyä vaikkakaan ei psykologien sohvilla vaan ihan omin avuin.

Voivatpa ne sitten olla männikköön männeitä analyysejä, mutta minkäs sillä väliä jos itse on selityksiinsä tyytyvä? 

Samoinhan voi käydä pitkien psykoterapioiden kanssa laidasta lukien; lumehoitoja kaikki muu, paitsi yksityisterapiaklinikoiden tilien lihavoituminen.

Suurin on ollut surujen määrä ainakin ensimmäisen äidiksi lapsilleni ryhtyneen kohdalla elonpäivien summat vaikka hajuaisteilla sitä arvioisi. Ei alkanut nuuskuttelulla se suhde. Silmäpelistä Kuopion linja-autoasemalla...

Pitänee kerätä pyykit, kirjat ja muu pientavara ja lähteä ajelemaan. Jospa se nyt ei uudestaan aloittaisi veden kanssa lotraamista.

22.22

Kun sade lakkasi, taivas kirkastui nopeasti eikä ripaustakaan vettä koko matkalla satanut. Rapakoita kyllä riitti. 

Sivukadulla olin jotain ½19. Toin tullessa Käpykujalle Soilan Torilla myymät kaiuttimet. Se on tuossa ihan lähellä, ettei siitä mutkaa matkaan tullut.

Puutarhuri oli virkkaamassa käsitöitään. Tekee vaivalloisia kuvioita pieniin ruudukkoihin jotka sitten, kun niitä on ehkä kymmeniä, satoja(?) neuloo vielä yhteen; päiväpeitto tms. siitä pitäisi kai sukeutua. 

Ei olisi minusta tuollaiseen pikkutarkkuuteen. Eikä nykyisin monesta muustakaan. Edes mustalaismammat eivät juurikaan käsitöitä enään harrasta, kysyin juuri tätä asiaa Pitkältä Unelmalta Iisalamessa.

Maailma menee kallelleen, silimät luppasee, nukkumaan on alettava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti