lauantai 3. syyskuuta 2022

Glasnost kaltereiden takana

1.9.2022 torstai

04.45

+5,3°

Aamun ensimmäisiä pähkäilyjä: Kun eilen otsikoin perestroikan (uudistusten) kuolemasta, on toinen1980-luvun venäläinen utopiakokeilu, Glasnost pantu kaltereiden taakse. 

Ennen Navalnyita kerkesi Glasnost-lehtolapsella olla monet kasvot jotka kaikki kuitenkin ammuttiin reikiä täyteen, paitsi edellä mainittu oppositiopoliitikko Navalnyi jonka kasvoisena se nyt vankilassa viruu ja Gorbatsov, jonka annettiin elää ja turvota taustalla esimerkkinä häpeästä, joka kohtaa niitä, jotka venäläisestä mentaliteettirivistöstä poikkeavat. 

Defenestraatiota ei katsottu Moskovan Zaatanankaan edeltäjänsä kohdalla kannattavan vaikka pienempiäkin tekijöitä sataa ikkunoista ja parvekkeilta asvaltiin kuin Neuvostoliiton aikaisia ohjussuutareita Ukrainan aroille.

Eikä se Gorba mihinkään "vaikeaan sairauteen" kuollut kuten Stalinin kuvaa sydämissään kantava mediamme yhä sievistelee. Häpeilemätön ilmaisu kuolinsyylle oli ylensyöneen vanhuksen elintasosairaudet. Ikä oli jo sen verran korkea, että olisi se hoikkanakin poikana voinut lakata hengittämästä ihan keneltäkään kyselemättä, että onko mun aika mennä jo.

06.34

"Suomalaiset sotatarvikkeet viedään nyt käsistä" hekumoivat Hesari ja uutisen kohteet onnellisina.

Mitä muuta tuo kauhea uutinen merkitsee kuin yksien ja samojen rikastumista?

Se merkitsee aina verta, suolenpätkiä ja kyyneleitä Maa-planeetan yhden eläinlajin käynnissä pitämillä sotatantereilla ja kotirintamilla.

Yksi pieni 22:n kaliberin pienoiskiväärin kuula voi tappaa tai haavoittaa vakavasti jo vahingonlaukauksena sielläkin, missä ei sodita eikä haluta ampua tappaakseen, niin mitä merkitsevätkään miljardit RK 62:sen 30:nen patruunan lippaisiin survotut ja pyssynpiipusta elävää maalia kohti laukaistut 7,62:sen puolivaipat jotka luuhun osuessaan repivät kerrallaan kilon painoisia kudoskimpaleita irti omistajansa kehosta?

08.34

Aamiainen on syöty, ajattelut on ajateltu joten lähenpä tästä täyttämään kärryn haloilla. Iltapvllä ajelen Kniin. Pitää valamistella asiat hollilleen kun on ensvkolla alan kulukemaan Iisalamessa. Remonttihommissa hurahtaa päivä jos toinenkin.

Eräs parvekeovien (18 kpl) vaihtokin olisi hajullaan.

23.24

G ja P ovat olleet ahkerina. Saivat ihan mukavasti seteleitä taskuunsa pilkkeiden kärräämisestä liiteriin eräille vanhuksille. 2 iltaa heillä siellä meni.  Ja kun ovat vielä pinonneet asiallisesti, että sypäkkänä ovat olleet. Varmaan 100 kottikärryllistä niitä oli. Vanhaisäntä oli ollut hyvillään koska arveli, kun asiasta soitti, että usiamman päivän homma.

Keräilin työkaluja kärryyn. Unimäen aitassakin niitä on vaikka kuin. Aina tuntuu, että jokin jää kyydistä pois, mutta kun tietää, että ensin on tasoittelut, hionnat ja maalaukset, niin tärkeintä on aluksi niihin varautuminen. 

Onkohan siellä seisty käsillään ja paskannettu kattoonkin niin kuin eräässä toisessa kämpässä aiemmin näyttivät tehneen?

2.9.2022 perjantai

06.02

Jäin yöksi Sivukadulle. Lähden Um kunhan olen lämmittänyt uunin ja odottanut, että pojat herää. Puutarhuri nousi juuri ja meni hakemaan lehden.

Oli syksyn ensimmäinen pakkasaamu -3°. Auton tuulilasi aivan jiässä.

Tälleen syyskuun eka päiviä oli sekin kerta, kun eräässä toisessa kaupungissa läksin rakennustyömaalle autolla ja Kiinteistö Oy Kortelaisen karjapuskurilla varustettu pakettimersu töytäisi kolmion takaa keulaan. Kuski (itse Kortelainen) ei ollut puhdistanut jäisiä autonlaseja eikä nähnyt minua lainkaan. Kävi aika ikävästi: Samara meni lunastukseen ja minulta murtui rintalasta. Löin myös otsani syliin työntyvään rattiin koska turvavyö kulki kainalon alitse eikä normaalista kohtaa olkapään yli kun se hankasi siinä niin keljusti kaulanahkaa ruvelle. Turvavyön säätöä eikä turvatyynyä siinä Idän Ihmeessä ollut.

Syyllistä sakottivat rankasti jo tapahtumapaikalla, mutta se ketku ei uskonut olleensa väärässä vaan vei kolarin käräjille. Siellä lätkäisivät hänelle vain lisää maksettavaa käräjöintikuluineen. 

Minulle siitä aiheutui tuplaten harmia sillä korvaukset viivästyivät puolen vuoden päähän. Eikä sitä ketkua edes hävettänyt. Kertoi muina miehinä, tarjottuaan käräjien jälkeen kahvit (olikohan edes pulla-?) jonkun tutun sanoneen, että kannattaa kokeilla valitusta. Varakkaat pöljät eivät tajua, mihin ahdinkoon tuollaisilla vitkuteluilla heikompiaan voivat ahdistaa. Olisi ehkä ollut paikallaan hivauttaa nurkan takana turpaan moistakin.

Olisihan kolarissa voinut vieläkin kehnommin käydä. Minä olin se Tuavetti johon Koljatti törmäsi eikä  voimasuhteiden kanssa jakoja paljon ollut.

10.45

Um takas. 

Tullesa aika harvinainen näky: Teeripoikue nousi tienvarren puihin ja kaikki sen kuusi jälkeläistä olivat uroksia. Niillä oli jo täysmustat höyhenasusteet eikä tyypilliseen tapaan ruskeaa seassa lainkaan, ehkä joillain nokan alla kurkussa vähän rusehtavaa.

Pittää ruveta tekemään pottulaatikoita. En ala vielä tänään talikoimaan satoa niihin vaikka hyvä olisi ilima. Ehkä kerkeän kaikki tonkia viikonlopun aikana. Porkkanoilla ei ole kiire, mutta sipulit kyllä täytyy ottaa kuivumaan. Varsikin valko-.

Toin kalkkia kolme 25:n kg:n säkkiä. Rumannimisessä Rustassa maksoivat vajaan 4 € kipale.

19.46

Sauna lämpiää. Ilakoiva, kylmä pohjoinen hajottaa piipusta tupruvan savun hämärtyvään maisemaan. Se kirjoittaa tulevan talven käsikirjoitusta jota nykyinen, täysin arvaamattomaksi muuttunut ilmastokin pitää pilkkanaan. 

Talvi voi olla ihan millainen tahansa. Kaikki sääennustukset ovat kokeneet inflaation. Viihteeksi manipuloidut sammakkoprofessoritkin ovat ujuttautuneet iltapäivälehtien toimittajakloppien nahkoihin jotka lämpimistä toimistotiloista koskaan poistumatta laukovat harhaisia sääotsikoitaan ihan vain siksi, että liikettä sivuilla piisaisi. 

3.8.2022 lauantai

07.00

Kaksi inhontunnetta herättävää poliitikkoa, Hjallis ja Junger istuivat heinättömän haasian poikkipuulla. Kysyin, mitä perkelettä te minun unessani teette, mutta eivät ne minua edes huomanneet. Ei unessa vissiin muuta tapahtunutkaan, mutta se oli järkytys, että kaksi tällaista miljoonikkopöljää populistia istuu sellaisella rakennelmalla, jonka kuvankin jos niille näyttäisi, ne eivät osaisi sanoa mikä se on.

En väitä, etä ne kaikissa asioissa pöljiä ja osaamattomia olisivat, mutta jokin perusjuttu näissä henkilöissä on, joita intuitioni voimat vastustavat täydellä voimallaan. Ihmettelen iäneti, ketkä ja millaiset ihmiset näitä tyyppejä ovat vallankahvaan olleet äänestämässä? 

Mitkä yhteiskunnalle tärkeät seikat ovat niitä, joissa juuri näiden kaikenasiantuntijoina esiintyvien tyyppien tekemisillä on myönteinen vaikutus ollut? 

Raha ainakin toisella on poikinut rahaa, mutta entä nyt, kun niissä kuvioissa mukana olleet venäläiset liikemiehet ovat henkilökohtaiset karvansa ja toimeksiantajavaltionsa kytkökset paljastaneet? Kiivaasti kohutyrskyjä pakoon meloo veneilijäsankari kysymyksiä. 

Ylen viiden minuutin uutiset kuuntelin. 

Suurin uutisissakin kaiutettu huoli on poliitikkojen Talous-katekismuksen uudelleen sanoittamisen vaikeus "Tässä Maailmantilanteessa". 

Ukrainalaiset laskevat ruumiita, mutta Lännen paksuja paskapökäleitä lihavien kankkujensa puristuksesta änkeävät talousministerit inflaation nakertamia euroja ja dollareita. Kabineteissaan ne pohtivat tulevien vaalien äänestyskäyttäytymistä jos nipistetäänkin väärästä paikasta tai liikaa almuja ("helikopterirahaa") tarjotaan heikoimmin pärjääville. Sekin huolestuttaa ylitse kaiken kuinka  säilyttäää kasvonsa jos siviiliminä erehtyy mokailemaan kaikkialla vaanivien kameroiden räpsyessä.

13.23

Tulin pottumaalta pitämään sadetta. Laitoin ruuaksi sissipottuja, samassa vedessä keitettyjä porkkanoita ja sipulikanttarellikastiketta. Piimää ja ruisleipää.

Heimosetä 88 vuotta. Pitäisi soittaa, mutta taidan jättää sen huomiselle. 

Yhteydenoton myöhästyttäminen ei ole ikäihmisen kyseessä ollen oikein sillä jokainen syntymäpäivä voi kirjaimellisestikin olla se viimeinen. 

Isänikin, vaikka nykyymittapuulla ei vanha vielä ollutkaan, soitti 1982 joulukuussa eilenillalla ja tänään aamulla se oli jo kuollut. 

2018 elokuussa Esko lähti tästä pihasta kolme tuntia sitten Suonenjoelle ja kun soitin, että pääsikö perille, tytär vastasi, että isä on kuollut. 

1984 elokuussa kävin Maurin luona lähtiessä ja kerkesin  matkalla Pohjoiseen vain Ouluun josta soitin puhelinkopista äidille, hän sanoi, että Mauri hirttäytyi...

Jne.

16.23

Ylempi pottupelto, jota jo syömisperunoista oli muutaman penkin verran tyhjennelty, on nyt mukuloista ja ohdakkeenjuurista puhdistettu. Ei tullut paljonkaan satoa mutta ehkä tuo alempi läntti antaa enämpi.

Käyn saunassa ja arvon kolmesta lavasta sen, jonne jähden musiikintahtiin itseäni liikuttelemaan.

18.09

Napikselle (98 km, Leif Lindeman) olisin muuten arpomattakin mennyt, mutta Puutarhuri ei jaksa tulla. Ilveksellä (118 km) on Matti ja Teppo joiden piti keikkailu lopettaa, joten taidan jättää sen laskuista heti pois; niiden tuhanteen kertaan kuultuja välispiikkejä en kaipaa. Jää siis Muaninka ja Napis.

Kolikko kääntyi klaavalle jonka merkkasin Muaningalle (92 km, Ginitaivas ja Ässät). Siellä onkin kesän viimeiset humpallukset, että ihan hyvin arvottu.

Tuo G Sinitaivasta tarkoittavan yhtyeen nimessä tulee aina mieleen, sillä joku oli vahvalla tussilla sen erääseen julisteeseen ässän päälle mutaissut.

Nyt lähen kohti Muaninkaa. Ripeksii ja on kolakkaa, mutta eiköhän tuolla lämpene.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti