torstai 8. syyskuuta 2022

Erään kuningaskunnan mummi kämpsähti

 

7.9.2022 keskiviikko

05.32

+2°

Painajaisenpoikasessa TM:n (tyttäreni) äiti moitti minua raskain lauserakentein. Ne olivat sanoja, joita en muista ennen kuulleeni, mutta aihe kyllä oli tuttu. 

Se suhde onkin selvittämätön möykky mielen syvyyksissä vaikka unehtaa sen ehkä haluaisikin.

Miksi unehtaa?

Onhan kuitenkin lapsi tuloksena ollut eikä elämää, joka hänelle vain vähän aikaa kestänyt suhde mahdollisti, voine kuitata unohtamisella.

Ei elämässä oikeasti mitään pysty unohtamalla unohtamaan jos se vähänkään on mieltä liikauttanut.

21.22

Töitteni lomassa ja viimeksi saunanlauteilla mietin aamuista aihettani eli suhdettani TM:n äitiin.

Mikä oli kummankin elämäntilanne silloin?

Jonkinlaisessa liikenneympyrässä siinä kai molemmat pyöri osaamatta hetkeen valita poistumisliittymää. Muitakin tuli ja mäni. Yksi tulija jäi ja sekoitti lopulta pakan. (Ei se kyllä järjestyksessä ollut ennestäänkään!)

Saatana, ei siitä voi vieläkään lauseita näkyville kirjiä.

Kipeää ei tee, mutta vistottaa muuten koska selkeämpää virhettä kuin tapahtunut oli, ei voi oikeastaan tehdä.

Yksinkös olen siihenkin syyllinen vaikka kaksi siinä sisäkkäin oli lailla nisäkkäin.

8.9.2022 torstai

05.06

+3° pili veessä

Iltayöstä punerva kuu pilkotti matalalla puiden lomasta Luikkokankaan kohdalta, tähdet tuikkivat ja oli liki nollaa keli. 

Eilenaamulla muistin ajaa märän näköisiin kurveihin varoen sillä musta jää oli täysin mahdollinen yllätyselementti. Tälle aamulle samat varoitukset itselle matkalle mukaan.

21.17

Tiukassa olivat lattiaan 1990-luvulla liimatut matot, mutta pois ne reviskelin. Petkeleellä hakkaamisesta ovat etukäpälät ja olokapiät nyt kipeet.

Kun tulin joskus 17. jälkeen, join kahvit ja sitten nuohosin saunan piipun ja kiukaan perusteellisesti. Eilen lykkäsi savua sisään eikä enää hiilihangolla savuputken kolistelu auttanut kuin vähän.

Kun olin lämmittänyt vesiä, pesin pyykkiä ja vasta sitten saunoin. 

Pilkkosen on pimeää jo, missä kuu luurannee? Vai pilveenkö veti uudestaan? 

Kävin katsomassa: On se tuolla samalla suunnalla, yhtä isona, hieman soikeana ja kesäkirnuvoinkeltaisena.

Uutisissa kerrottiin Englannin alkaneen parkua yhteen ääneen yhteisen mummon "kämpsähdettyä".

 Vanha rouva olisi muutaman vuoden päästä täyttänyt 100 vuotta, mutta eipä kehon elämänrehut riittäneet enää. Mummojen kuuluukin kuolla, emmekä me ukitkaan eloon tarvita jäädä.

Tuo "kämpsähtäminen" on luultavasti ihan tavallista savolaista osanottokieltä. 

Minullekin eräs yksinkertaisuus ilmaisi osanottonsa äidin kuoleman jälkeen näin sanoen: "Sekö Kunillahhii kämpsähti."

En minä siitä nokkiini ottanut, kysyihän sama, pikkuisen jälkeenjäänyt peräkylän thyyppi joskus aiemmin isästäni, että vieläkö se Taano vaenaa ellää?


Kuolemanmarssille lähtivät ukrainalaissotilaatkin. Loikkasivat päivässä 50 km venäläisteurastajien valtaamille alueille. Siellä miestä kaatuu toimeen tosiaan.

 Venäläisiä on Ukrainan mukaan kuollut 51 tuhatta, mutta ei se näkyvää viivaa tee vielä sen kansan kokonaismääräkäyrässä (141 milj.). Ennemmin niiltä tykeistä paukut loppuvat kuin elävä massa.

Kaikkien tulisi olla enämpi huolissaan Amazonin metsien kadosta kuin sodista, joissa yksi eläinlaji yrittää toisiaan hengiltä listiä. Ympäristökatastrofitkin sotien seurauksena ovat vaarallisempia Tellukselle kokonaisuutena, kuin vaikkapa miljooniin yltävän yhden apinalajipopulaation täystuho. Tämä on kylmää päättelyä jota eivät tiedemiehet, vaikka sen tietävätkin, voi iäneen edes aprikoida.

Minä en ole tiedemies joten voin sen heidän puolestaan ilmoille ränkäistä. Varsinkin kun sillä ei täältä metsämökistä lausuttuna ole mitään vaikutusta mihinkään. 

Kuuntelin ohjelman jossa skenarioitiin sitä, että jos Brasilian nykyinen presidentti Bolsunaro voittaa seuraavatkin vaalit, voi suurelle osalle sademetsistä sanoa hyvästit sillä tämä jellukka vihaa kaikkea ympäristönsuojelulle haiskahtavaakin ihan kuin meidän persumme ja mättää viidakkoa nurin säälittä vaikka maailman tietoisuuden kita mitä sille huutaisi.

Voiko kattavasti tutkitun asian vaikutukset yksinkertaisemmin sanoa: Amazonian sademetsien tuho merkitsee kaikielle maapallon elämälle valtavaa tuskien taivalta ja loputonta eri populaatioiden tuhoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti