tiistai 30. heinäkuuta 2019

Valuvikoja

19-22.7.2019

Knissa P:n juhlat ja juhlijoita kolmisenkymmentä. Moeun perhekin tuli Treelta. TM kävi vasta ma.

Muuta ei sitten tarvinnut jaksaakaan kuin jälkien siivoiluja.

23.7.2019 tiistai

Ajelin iltayöstä tänne Um. Yritin lukea, mutta taisin parin lauseen jälkeen olla unessa.

Nyt aamulla varhain punarinnan ja leppälinnun poikueet sekaisin nurmella. Omansa emot näyttivät tuntevan. Vaikka mistä minä sen tiedän kun molempien jälkikasvu on äkkinäisen silmiin samannäköisiä. Poikaset nappailevat itsekin hyönteisiä nokkiinsa, että pitkällä opissa jo ovat. Pian lähtevät muille maille vierahille. Monikohan palaa pesimään seuraavana kesänä.

Viikon luontoäänenä lapintiira. Sen esittelystä viisastuin sen verran, että linnun muuttomatkan edestakainen matka vuosittain saattaa olla 70 000 km ja kun lapintiira voi elää 20 vuotiaaksi, niin sen "mittariin" kertyy lentomatkaa yhteensä 1,5 miljoonaa kilometriä!

Iltasella

Työmaalla perslankut, katkottuihin runkotolppiin terveet jatkot, eristys ja tuplarunkokin melkein valmiiksi.

Tulin erittäin väsyneenä ja kipuilevana Unimäkeen. Kävin saunalla vain huuhtiutumassa padan haalealla vedellä ja kun lankesin sohvalle selälleni, olin hetkessä unessa. Heräsin parin tunnin kuluttua ja olo on nyt parempi. Klo näyttää 21, kuuntelen uutiset.

Luin HS:n Jukka Petäjän lauantaiesseen (20.7): "Parlamentaarinen koneisto ei voinut estää Hitlerin diktatuuria ja demokratian tuhoa"

Esseessä mainittiin äskettäin suomennettu Benjamin Carterin Demokratian kuolema – Kuinka Hitler nousi valtaan. Tuo kirja täytyy saada luettavakseen syksymmällä.

Laitanpa nukkumaan kysymyksen kanssa, että voimmeko nykyisin vallalla olevan äärimielisten voittokulun pysäyttämiseen? Siinä on samoja aineksia olemassa, joista diktaattoreiden taikinajuuret muhivat.
24.7.2019 keskiviikko

½6 ylös, kahvi ensin ja kun puuro on hautunut, sen nauttiminen. Tällä kertaa hain siihen tuoreet mansikat. Keräsin niitä muutenkin sankkoon 5 litraa. Aiemmin on tullut jo yhdet viiden ja kahdeksan litran erät. Viikonloppuisia juhlia varten vein viitisen litraa nautittavaksi siltään. Välivarastoin marjoja Sonjan pakkaseen ja vien kylmälaukussa sitten omaani.

Mansikat jäivät kooltaan keskimääräistä pienemmiksi kuivuuden takia, mutta makeita ne ovat. Pitää loput nykeröt kerätä mehustimeen mustaviinimarjojen ja mustikoiden höysteeksi. Tulisi niistä hyvää hilloakin, mutta kun siihen pitää laittaa niin helvetisti sokeria, että olkoot.

Sähkömies kävi kulemassa suunnitelmat osalleen.

Puutarhuri tuli G:n ja E:n kanssa. P oli jäänyt kotiin. Saunottiin ja lähdetään Kajasteelle humpalle. Siellon Saija Tuupanen eli Tuija Saapanen.

25.7.2019 torstai

Kajasteella aikasten paljon kansaa. Hikinen ilta, mutta viileni kuitenkin kymmeneen asteeseen, että uimaan ei huvittanut tanssien jälkeen Nurmeksen satamaan mennä. Ihan hyvä ilta eikä kummankaan puolelta napinaa esiintynyt. Tapojemme mukaisesti tanssittiin muidenkin kanssa.

Olin aamulla työmaalla jo kahdeksalta. Puutarhuri ja pojat lähtivät iltapäivällä. Kävivät työmaalla ennen menoaan.

Tukalaksi helteeksi kääntyi. Sähkäri toi tarvikkeita, mutta ei vielä aloittanut johdottamisia. Huomenna sitten.

Juhanilan Laari tuli mopolla nyt illasta ja istui aitanrappusilla juttelemassa yhdeksään. Ihan mukava juttu sekin.
26.7.2019 perjantai

Väliseinätarpeet loppuivat. S ja M lähtivät niitä ja muitakin rak.tarvikkeita hankkimaan Iisalmesta. Kävin ootellessa sankollisen mustikoita. Oli aika hikistä touhua kun  mittari näyttää lopulle 28-32 asteista hellettä. Muutama paarmakin pörräsi, mutta itikoita ja mäkäräisiä ei oikeastaan lainkaan. Mustikat löytyivät samoilta paikoilta Unipuron kahtapuolen kuin vuosi sitten.

Keräsin nokkosten siemenlatvuksia pienen saavillisen ja levittelin ne lakanan päälle aurinkoon kuivahtamaan. Jos niitäkin  puuroonsa vaihtelun vuoksi ripsisi.

Nurmikoita pitäisi vähän kurautella, mutta en jaksa siihen ryhtyä.
27.7.2019 lauantai

"Elämä ei enää tunnu miltään", sanoi elämässään itsensäkin kertomana täydellisesti onnistunut, ikäiseni hyvinkin tuttu ihminen.

Entä osaatko kuvitella tilannetta, että et olisikaan onnistunut?  Että konkelo toisensa jälkeen olisi sinua kolhinut? Ehkä elämä sitten "tuntuisi" joltain?

"Sano sinä, sullahan niitä epäonnistumisia piisaa", kysyi hän takaisin.

Rupesin kertaamaan tuntemuksiani raskaidenkin kolhujen jäljiltä, mutta ei hän sitten halunnutkaan kuulla.

Illalla mittarissa +33.

28.7.2019 sunnuntai

Klo on 7 ja itäinen tuuli käy lujalla volyymilla. Lämmintä vielä, mutta taitaa ajella helteitä pois jo.

Iltasella

Koko päivän olin mustikkajahdissa. Kuljin kierrellen ja kaarrellen Perimmäisille Perssilimälammille saakka jossa uin ja uitin Vinhankin. Lampien rannoilla olisivat olleet ne talven lakatkin, mutta olin vähintään viikon myöhässä. Söin kyllä itseni kipeäksi pehmenneillä marjoilla. Siihen vielä mustikoita ja vadelmia sekaan, niin johan meni maha löysälle. Oksetti melkein. Tullessa olivat mustikkasankot raskaita kantaa. Kiersin Pohjoismäen kautta ja tulin polkua pitkin pois.

Huilatessani suonlaidan kannolla, soitin Kittilään Tapsalle. Se kertoi, ettei sielläkään ole hillajuhliin aihetta. Rakeet veivät jo kukassa ollessa. En muistanut kysyä, olisiko siellä Ylläkselle päin olevan tunturin rinnesuolla lakat onnistuneet. Aikoinaan Tapsa minut sinne neuvoi ja keräsin sankot täyteen. Silloinkin oli muuten huono hillavuosi.

Kävin puhdistamassa marjat Sonjan talolla. Laskin kahdesti imurisysteemin lävitse ja noukin käsin ne roskat, mitkä kerkesin. Jotain jäi, esimerkiksi puolukanraakileita. Muutenhan metän roska on puhasta. Sipistelemään ei kannata ruveta. Töpeksii lautasen reunalle syyvessään jos ei kykene nielemään. Jos joku russakka sattuu olemaan mukana, niin nielee, nielee vaan ja sanoo elukalle, että notkista vuan polovias siitä ne eeltäkävijättii ovat mahtuneet.
 Ma 29.7.2019 muanantae

Olipa raju lämmönlasku. Eilen hellelukemissa ja nyt aamulla varhain 8. Puhaltelee koillisesta.

Nukuin eilenillalla 19.30-21 ja uudestaan saunan jälkeen 22-06, eli olin siis aika väsy. Olkapään tulisteluun heräilen kyllä, mutta käännän kylkeä, puren hammasta ja ajattelen vittumaisia asioita niin siitä se uni sitten jatkuu.

Maailman ylikulutuspäivä ohitetaan tänään. Vai oliko se eilen? Ihmiset kohauttavat olkiaan  kuullessaan tämän ja käyvät ostoksille kuten eilenkin.

Eilenillalla laskevan auringon valossa erittäin vihreä käpylintu lensi huussikuusen latvaan tarkastelemaan violeteiksi paisuneita kävynjotkuloita. Oikeastaan lintu muistutti enämpi papukaijaa kuin käpylintua.

Työmualle siitä, hus!


Klo 21.30

Lattian osittaisessa piikkailussa ja lekomisessa, viemäreiden asentamisessa ja lopulta koko khh-alueen lattianvalussa meni yli 17.

Kun tulin, syödä hapaisin vähän, laitoin saunankiukaan tulille ja kävin raapimassa sankollisen mustikoita Kaivonkorvelta. Siihen meni ½tuntia. Ne marjat vien huomenna naapurin Anelmalle. Lastasin peräkäryyn halot, kävin saunassa ja tiskasin astiat. Nyt olen valmis lähtemään Kniin  jälleen. Huomenna tulee kuuloasianainen joka suunnittelee meille hälyttimet sun muut jutut, että kuulen minäkin jos talo alkaa palaa. Vasen korva on nykyisellään täyskuuro. Ei auta kuulolaitekaan.

Väsyttää kyllä juuttaasti, mutta ei auta. P on yksinään Sivukadulla, Puutarhuri mennyt lomareissulle Ouluun toisten poikien kanssa.
30.7.2019 tiistai

Koko pv kotihörseltämisiä ja se kuuloasianainen joka oli oikein mukava ihminen. Laitesijoittelut ovikelloineen ja herätysjuttuineen on listattu ja asentaja käy ne sitten aikanaan asentamassa. Palvelu ja laitteet ovat ilmaisia. En kykenisi niitä itse kustantamaankaan, puuttuuhan hälyttimiä muutenkin jo nyt, vaikka niille on johdotuskin vedetty valmiiksi sähkötöiden yhteydessä.

Tapetteja löysin Pikku-Mirren huonetta varten Prisman alekorista 7 rullaa.

Ruuaksi laitoin uunilohta, kanakastiketta (Paulukselle) ja uusia pottuja, salaattia.

Nyt on iltamyöhä. Telkkarista ei tule mitään mielenkiintoista, enkä kyllä jaksaisi katsoa vaikka tulisikin. Tympii koko toosa kun tottuu Unimäessä olemaan siitä kaukana.

Lueksin rästihesarit ja kainarit hampsimalla enkä jaksa päivitellä edes persujen poliittista menestystä. Puistattaa se kyllä.

Ja kuin vihjeenä historiallisiin ajatuksiin tosiasioista, soitti asioidenhoitaja kaukaa lännestä. Kertoi, missä nyt mennään. Prosessi ei ole vaikea, mutta kesälomien aikaan hieman hidastaa. Itsekin sanoi pitäneensä parin viikon huilin ja käyneensä autoilemassa Tukholmassa ja Kööpenhaminassa.

Kysyin, miltä se Silta tuntuu yli ajaa, mutta ei kovinkaan kummoinen juttu. Oli kyllä tullut ko. ylitsemenoväylään liittyvä trilleri mieleen muutamankin kerran, mutta ei itse Sillan, vaan sen asberger-syndroomaisen etsivän, Sagan takia.

Elo-syyskuun vaihteeseen lupasi asian olevan hoidetun. Varoitti, että isoja materiaan liittyviä en tarvitse odottaa, mutta mielenliikutuksia kyllä. Vastasin, että niitä tuli jo nokko tässä keväällä, että ne kyllä kestetään. Keksisin vain, että miten voisin tietynmääräisestä vaitiolon lupauksestani huolimatta jotenkin sitäkin puolta käyttää.

Mainitsin vielä, että koska minun hankkeillani on tapana tehdä järjestään haaksirikko, en millekään uskaltaisi ryhtyä kuitenkaan vaikka jotain keksisinkin.

Mukava puhelu kaikenkaikkiaan. Siellä oli älykäs ihminen toisessa päässä.

Jäin Sivukadulle yöksi kun P on yksin. Huomenna tulevat matkalaiset. Aamulla varhain oijustan Unimäkeen ja remppatalakoisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti