maanantai 22. heinäkuuta 2019

Taustalla kummittelee

11.7.2019 torstai

Kolakka ilima, pohjoisesta puhaltelee.

Sinitiainen ruokki poikastaan koivunoksalla. Oksille pölähti myös talitiaispesue. Kun talitintti ruokki omiaan, tökkäsi se sinitiaisenkin kurkkuun annoksen.

Käpytikatkin pistäytyivät. Nyt oli toinenkin aikuinen mukana, mutta poikasia siis vain yksi?

Tekemisiä piisaa. Olkapää tosi ikävässä jamassa, mutta minkäs sille mahdat.

Lopetteli satelut. Ei vettä kaatamalla tullutkaan, mutta kastuin räystäänalushommissa kuitenkin.

12.7.2019 perjantai

Paavolaiselta löytyi aikalaismerkintöjä suomalaisista SS-miehistä useammaltakin sivulta. Laitan muistiin jos joskus tulee puhetta: 349, 358, 360, 361, 364, 369, 383...

13.7.2019 lauantai

Aamulla varhain keltasirkku yhden poikasen kanssa ikkunan alla. Muuten nurmella ja kasvimaan liepeillä pikkulintuja ja rastaita luetteloimaton määrä.

Kun siistin mansikoita rönsyistä, hämähäkit vilistivät runsain esiintymin karkuun haromisiani. Ravintoketju siis toimii pienimpienkin ryömijöiden parissa.

Jos hätyyttelisin rastaita pyssyn paukkeella, pelättimillä, haukkakaaveilla tms., niin samalla hätyyttelisin myös hyönteisten varsinaiset tehotorjujat eli pikkulinnut tiehensä mansikkapuskista. Samasta syystä ravintoketjun toiminnalle haitallisia olisivat myös rastasverkot ja muut estämiset myrkkyjä mainitsemattakaan.

14.7.2019 sunnuntai

Mansikat eivät vain ota kypsyäkseen, nokka valkena ähöttävät pensaissa.

Halakoja kärryyn ja Kniin, huomenna takaisin.
15.7.2019 muanantae

Koko päivä kulahti Knissa. Puutarhuri P:n ensi su juhlien järjestelyjen takia paniikissa jo nyt.

Tullessa kävin saalistamassa Pirtin koulun raunioilla ja löysin poltettujen tiilien pesän. 134 ehjää tiiltä löytyi. Halvimmillaan ne ovat melkein kolmen euron arvoisia kipaleelta. Jos vielä viitsisi ja jaksaisi, niin ohite kulkiessaan kävisi muurarinvasaran kanssa koputtelemassa laasteja irti muistakin ehjistä tiilistä ja pian voisi muurailla niistä vaikka mitä. Milloinkahan Talvivaaran porukat käyvät tasoittelemassa koulun rakennukset piiloon? Alue on kai kaivosyhtiön nimissä. Tai sitten Kutkamon sonnan (Sotkamon kunnan).

16.7.2019 tiistai

Tämäkin on "näitä vihkoja" joihin olen jo jotain merkkaillut kun en ole kehdannut kaivaa varsinaista esille, tai sitten piirtelyä varten joka tosin on nyttemmin ollut miltei tyystin lamassa. Edellisessä pikkuvihkossa tuli viimeinen sivu vastaan.

Aamupuuroon kävin keräämässä mustikoita. Melkein kompastuin heinikkoiseen mättääseen jossa oli sen mongoliankirvisen pesäkupura. Pesässä oli seitsemän jo isoa poikasta, että kaiten jonkinlainen ennätys ko. linnulle? Emo hyppäsi otsan tasalle lepänoksalle väykyttämään, että "mäne poes! mäne poes!" (mongoliaksi vissiin) Minä mänin. Sanoin sille lähtiessäni, että hieno emolintu olet.

Päiväsyömellä remontin valmisteluja ja purkujuttuja.

17.7.2019 keskiviikko

Heräsin kusetuksen tunteeseen nyt kun klo on kiipeillyt yli puolenyön. Unessa seikkailin minihameisen Peltoniemen Hintriikan kanssa Kaustisilla ja Kuhmossa.

Ihmettelin ulkona, että mikähän kuulle on tullut kun kumottaa kuppi nurin Keyrityn takana matalalla. Kun selasin kännykästä Hesarin sivuja, siellä kerrottiin, että meneillään on kuunpimennys. Kävin jonkun kuvan ottamassa, mutta eipä kuunpimennys ihmiselle nykyään lie mikään ihme juttu. Jos 5000 vuotta sitten eläneeltä voisi kysyä, niin asia olisi toinen.

Tulikärpäsiä tiellä muutama. Niitä en muista nähneeni kuin lapsuudessa viimeksi, tai sitten eläminen on ollut sen tahtista, ettei niin pieniin eläviin ole huomiota riittänyt.

Unta uudelleen yritellessä vyörähti mieleen jälleen 1990-luvun alun eräs heinäkuinen aamu kun oltiin täällä käymässä. Silloin oli täydellinen auringonpimennys jota käytiin katsomassa avonaisemmalla paikalla Hiekkahäikällä. Sinä aamuna sairastui Satu peruuttamattomasti...

6.30 heräsin koviin olkapääkipuihin.

Uutiset jynkyttävät Trumpin twiiteistä ja muusta sonnasta jota se persläpi yhtenään suoltaa kuin ripulia poteva tuoreäpärelehmä. Tällä kertaa hän on päästellyt silkkaa rasistista solvausta maansa kongressiedustajia kohtaan joiden alkuperä on etnisesti ei-amerikkalainen.

Turkissakin sananvapautta koskevat tuomiot toimittajia kohtaan ovat jokapäiväisiä.

Ursula von der Leyen on valittu EU-komission johtoon (383-327).

Minulla pieniä "elämäntapaintiaaneja" tramboliinille majoittuneina melkoinen populaatio. Paistoin  heille terveyslettuja ja lämmitin saunan.

Oskari Laukkanen Kuopiosta on sitä mieltä, että Waffen-SS-pataljoonan historiankaivelut pitäisi lopettaa (HS 17.7-19). Oskun mielipide menee pahasti hatelikkoon; SS-asia täytyy kortata kummittelemasta pois vaikka siinä välillä mentäisiinkin vikaraiteille. Ei se voi kuitenkaan niin pahoin vikaan mennä kuin mitä aikanaan meni kun Natsikohtu SS-miehet synnytti.

Ei historiankaiveluja pidä koskaan lopettaa. Ne täytyy vain pitää valtapolitiikasta erillään eikä "kaivelijoilla" (tutkijoilla) saa olla minkäänlaisia kytköksiä politiikkaan tai markkinavoimiin.

18.7.2019 torstai

Eilenillala Nurmeksessa. Juttelin Henryksi itsensä esitelleen, erittäin sivistyneen ihmisen kanssa. Hän kertoi syntyneensä 43 vuotta sitten Ruotsissa ja muuttaneensa Suomeen 2006. Hän oli toiminut synnyinmaassaan mm. musiikinopettajana, osaa engalantia, ruotsia ja suomea, kaalenkieltäkin vähän. Kun on hakenut Suomesta töitä, hänelle on miltei päin naamaa sanottu, että ei tipu koska olet manne!

Keräsin ensimmäiset mansikat talteen. Kaksi 5 ltrn sankollista tuli. Nyt marjat kypsyvät vauhdilla. Kohta mustikkaan.  Myöhästyinköhän taas lakkasoilta?

Hesarin SS-tarinat jatkuvat. Nyt kerrotaan, kuinka Kansallisarkiston johtaja Jussi Nuorteva on saanut ikäviä viestejä helmikuussa julkaistun SS-selvityksen takia.

Ei ole ihme, jos "TH" ei halunnut eläessäänkään saamaansa perintöarkistoa julkisuuteen saatella kun jo nekin, jotka puolueettomina yrittävät SS-taustoista saada tolkkua, joutuvat uhkailijoiden maalitauluksi. Itse en saamiini kansioihin ole ehtinyt paneutumaan. Ehkä ensi talvena. Minua jos joku uhkailee, niin eipä sillä merkitystä ole.
19.7.2019 perjantai

Aamulla mustikoita ja mansikoita. Sitten kylällä valuhommat (4 tuntia), leipomolta pullat ja piirakat, Ewe kyytiin, halkoja kärryyn, saunominen ja Kniin. Huomenna P:n riparijuhlien valmistelut ja sunnuntaina juhlat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti