keskiviikko 22. maaliskuuta 2023

Kun isä aurinkopanelijärjestelmän osti

19.3.2023 sunnuntai

Roskaavat ja rumentavat jälleen maisemaa Arkadianmäelle pyrkivät naamataulujensa kuvilla ja muutamalla sananiskemällä lyhtypylväissä ja keppien nokassa.

Jääpikö teidenvarsien vaalimainoksien ohitse painaltaville mitään muuta mieleen kuin monivärinen viiru verkkokalvolla?

Jos vaalien valintalippuun numeron piirtäminen tapahtuu julisteiden, mainosten tai vaalikoneiden avulla, on kansalaisen tietous politiikasta ja sen tekijöistä hataralla pohjalla.

Hän, joka seuraa yhteiskunnan pyörittämismekanismeja muulloinkin kuin vaalien alla, osaa valita oman "kastinsa" puolestatekijän. Puhemyllyjä pitää varoa, ne ovat aloittaneet käytettyjen autojen kauppiaina.

Mannereheimille nimettyä polkua alkavat rempata Helsingissä. Jotkut surevat, että tien väylää peratessa kaatuu myös puita ja "maisema" tulee muuttumaan. "Luonto" kärsii.

Asiasta uutisoi (kuinkas muutenkaan) Hesari otsikolla "Luonnonsuojelijat vastustavat rakkaiden isojen puiden kaatoja Hesperianpuistossa"

Kommenttini tähän Hesarin "luonto"uutiseen: 

19.3. 23:44 Minulta ja lukemattomilta muilta "kuusenjuurille" syntyneiltä vietiin sotien jälkeen alkaneiden avohakkuiden toimesta miljoonia kotipolkujen varsilla tuttuina humisevia metsän puita, mutta emme silloin, emmekä oikeastaan vieläkään saa ääneen sanoa, kuinka ne, ystäviemme puiden joukkolahtaamiset särkivät sisältämme jotain, jota ei elämä ole millään tasolla voinut jälkeenpäin korjata korvaamisesta puhumattakaan. Täten yritän ymmärtää kaupunkilaistenkin murheen muutamien tuttujen puistopuiden menettämisestä, mutta koettakaapa kuvitella, millaista mahtavaa metsikköä ylikansoitetuilla, kaupunkien alle liiskatuilla miljoonilla neliökilometreillä kasvaisikaan, jollei ihminen ylipäätään asuinsijojensa ja enimmäkseen keksittyjen muiden tarpeidensa tyydyttämiseksi olisi koskaan alkanut valtaviin puusavotoihin metsissä eikä myöskään nykyisten kaltaisten asutuskeskittymien rakentamiseen.

20.3.2023 maanantai

Pauluksella tänään kirjoituksissa englanti. Pomppasin hereille puoli kuudelta "hätään", että täytyy ehättää puuro hautumaan poikaa varten.

Kiinan kivinuama Xi Moskovaan! Siellä vastassa lahonaama Moskovan Zaatana valheineen joka oli muka juuri pistäytynyt Krimillä ja tuusannuuskaksi pommituttamassaan Marioupolissa. Minnekähän sen kätyrizaatanat nuo kulissit, jossa tuo Perkele naapurilta varastetulla tsernobiilillä kurvaili, olivatkaan pykäisseet?

Erik Johansson-niminen lajitoveri, joka eiliseen kirjoitukseeni oli vaivautunut vastakommentin laatimaan ei kyllä ollut lukemaansa ymmärtänyt. Mutta sama se, en lähde jatkamaan rimpsua.

Värkkäsin Unimäkeen aikomani aurinkosähköjärjestelmän jakokeskuksen. Ruuvasin etukanteen 150w:n invertterin, pistokkeita, radion ja jännitteensäätimen. Johdoille tein läpiviennit ja kiinnitin ne taakse ja panin sinne jakorasiat. Muutamat liitännät ruuvasin sokeripaloilla kehykseen kiinni. Etupuolelle voi sitten tarvittavaa kojetta laitella jos laajennustarvetta tulee. Esim jännite/varausilmaisimen, jymäkämpi invertteri ja lisäpistokkeita, usbeja jne..

Englanti oli ollut helppo, sanoi P. 2,5 tuntia oli vain ährännyt sen kanssa. Sitten poika lähti käymään Sukevalla; jonkun sen kaverin autosta oli bensa loppunut Hesasta tullessa. Marmatin pikkuisen, onhan sinne matkaa kuitenkin yli 40 km/sivu. Oli kaveri luvannut korvata polttoaineet.

G menee kesätyöpaikkahaastatteluun torstaina.

Minä taidan lähteä huomenna tai keskiviikkona Um.

Laitoin ruokia puoli päivää. Kanaa, vihannespaistosta, uunipottua, kalakeittoa. Keiton annostelin melkein kaikki rasioihin ja panin pakkaseen. Siellä on jo ainakin parin viikon Unimäen ruuat ennestään vaikka en minä niin kauaa ehkä ole. Kolmas pv huhtikuuta pitää lähteä jälleen Iisalammeen hankehommiin. Täältä yksi fiksijuttu siirtyi jonnekin epämääräiseen huomiseen kun vuokralainen olikin jatkanut sopimustaan.

21.3.2023 tiistai

Eilen julkaistun tuoreen IPCC:n ilmastoraportin olisi luullut herättävän yhtä suuren kollektiivisen kauhun myös telkkarin vaalidebattiin osallistuneiden keskuudessa kuin Venäjän aloittama Suuri Isänmaallinen Teurastussota Ukrainassa aiheutti. 

Mutta mitä vielä! 

Yrittivät kyllä olla yhtä mieltä siitä, että ilmastonmuutos on totta ja että toimiin olisi ryhdyttävä, mutta lopulta mielipiteet ja se, mitä pitäisi tehdä, hajosi ripulipaskan lailla studion kulisseihin kuin hätään liian myöhään heränneellä unikeolla.

Persujen Purra oli ainoa, joka ilmoitti selkeästi puolueensa (ilmeisesti myös itsensä) kannan, ettei Suomella ole minkään valtakunnan mahdollisuuksia vaikuttaa ilmastonmuutoskysymykseen tekipä pieni Suomi sitä tai tätä. 

Populistipuolueen plusjohto, ei muuta. Puolue menestyy lyhyenkantaman eväillä eväillä vain, koska ilmastokatastrofiin sen äänestäjäkunnasta kaikki eivät ei usko. Salaliittoteorioihin kyllä, ja sitä ilmastoraportit heidän mielestään edustavat.

Käytännöntoimiin kykenevää, Naton kaltaista ilmastomuutoksentorjuntajärjestöä ei ole olemassa ja siksi kaikkien valtioiden kaikki poliittiset elimet ja niissä toimijat saavat olla mitä mieltä tahansa ja tehdä myös mitä tahansa. Yhteiset yritykset törmäävät saastesumuseinään kuten kaikkien ilmastokokousten päätöslauselmien kanssa on käynyt. Pariisin viimeisin törmäsi Moskovan Zaatanaan ja sen Perkeleen aloittamaan Teurastussotaan.

Eilisen vaalikeskustelun kaltainen tilaisuus täytyisi valmisteluineen käsitellä ainoastaan IPCC:n raportin julkituomia ongelmia ja mahdollsisia ratkaisuja siihen. Sen toiminta tulisi aktivoitua raporteista ja teorioiden luvuista ja laajeta spontaanisti koskemaan kaikkia maita. 

Teurastussota Ukrainassa aiheutti Naton lukemattomat kokoustamiset viimeisimmän vuoden aikana, mutta ilmastokriisi, joka on tuhoamassa elämän mahdollisuudet Maa-planeetalta, ei hätkäytä tätä villasukkakansaa lainkaan.

Kukaan ei oikeasti uskalla määrätä (sic!), mitä tehdä. Orkku Mallikaista kyllä haastatellaan jokaisessa käänteessä kuin Mika Aaltolaa ja se latelee madonlukujaan ilmaston tilasta, ja "että jos nyt ei tehdä mitään niin...", mutta so what?

Maisemia särkemään rakennettavat tuulivoimala"puistot" ja aurinkokennoilla peltojen, aukioiden ja kattojen peittäminen ei auta asiassa kuin silmänlumeeksi jos energiankulutusta itseään ei saada vajenemaan vähintään kolmasosaan siitä, mitä se ökytalouksissa ja teollisuudessa nykyisin on.

Nythän lasketaan vain sitä, mitä energian tarve tulee huomisessa olemaan (kulutuksen potentiaalista kasvua) ja miten paljon uusia, "päästöttömiä" energiantuotantomenetelmää täytyy kehittää ja rakentaa, mutta ei sitä, että kuinka paljon kaikkea kulutusta tulisi vähentää.

Ei ole väliä sillä, tuotetaanko kulutettava energia fossiilisilla vai ns. uusiutuvalla koska tarvittava välineistö täytyy aina ja iänkaiken lohkoa rumaa ja säälimätöntä tekniikkaa käyttäen kaikkiin energiantuotantovälineisiinkin Maa-planeetan kyljiltä.

Jokaiseen palstanväliin tekee mieli toistaa: Päästötöntä ja puhdasta energialähteiden hyödyntämismenetelmää ei ole olemassakaan sen enempää kuin vihreää energiaakaan. On vain vihreä väri. Ja tuota homeenväriä ainakin asunnonostajat kavahtavat.

Fuusioenergian povaavat seuraavan 20. vuoden aikana tulevan käyttöön kaikille, mutta mitä sekään ratkaisee kun kysymys on massiivisista laitteista joilla sitäkin energiaa tuotetaan ainoastaan yhdelle lajille keksittyjä tarpeita varten. Eikä tämä laji ole aikoihin malttanut pysyä jalat maassa. Se koneistaa täyttä häkää myös avaruutta ja sen muita planeettoja vaikka ei sillä itsellään ole käsitystä siitä, mitä helvettiä se asuinplaneettansa varallisuutta tyhjyyteen pirskottelee kun se ei tule riittämään 8 miljardin homosapiensin aloillaan asumiseenkaan.  

Näytölle kääntyi sivu, jossa kerrotaan Greta Thunbergille (20) annetun kunniatohtoriarvon (Helsingin yliopisto). Mitähän tuohon sanoisi jota eivät jo lukuisat kommentoijat, väheksyvistä hiphurraita kiljuviin jo olisi möläytelleet?

Ei yksi Greta maailmaa pelasta jos se ei saa taaksensa miljardeja muita gretoja tekemään samaa millä hän yksityisenä ihmisenä yrittää itse osoittaa olevan vaikutusta.

Kahdeksan miljardin globaalista homosapiens-lajin massasta Greta Thunbergin kannattajaksi tarvittaisiin koko aikuisväestö jotta ilmastonmuutos pystyttäisiin torjumaan. Ajattelevan ja toimintaankin kykeneväisen väestönosan lukumäärä on kuitenkin niin pieni, ettei se riitä torjumaan ajattelemattomien massojen painetta. 

Trumpilaiset vievät voiton, ja meillä persulaishalla-aholaiset. 

Venäjällä omaan maaliin potkaisi jo itse Zaatana.  

Ja tänä aikana kun  toimia pitäisi, EU:n edustajat lentävät kokouslounastamaan. Erkki Tuomioja tuumasi eräissä päiväkirjoistaan jo monta vuotta sitten jotenkin että: "Muuta hyvää ei EU-edustajuudessani olekaan kuin maittavat lounaat..."

Puolet maapallon väestöstä kärsii jo puhtaan juomaveden takia, mutta panevatko janoiset alakynnessä muutenkin olevat pesemättömiä perseitään kenttään saadakseen asiantilaan korjausta?

Hätäkytkintä ei ole josta painamalla maailma seisattuisi. 

22.3.2023 keskiviikko

Unimäki varhain aamulla kun kirkas aurinko Nurmeksen suunnasta nousee. Pakkasta alle 10. Tuvassa lämpöä alle +15.

Eilinen tänne tulo ja asettuminen ottivat voimille. 

Tiensuunpenkkaan parkkikolon tekemiseen meni melkein 3 tuntia, sitten tavaroiden pulkkaamiseen mökin pihaan tunti, savuttavan uunin ja hellan lämpiämään saamiseenkin meni aikaa, sauna oli ainoa, joka alkoi vetää savut pihalle kerta ruapaisulla. Vesipumppukin nosti vettä kun vain jaksoin aggregaatin nykiä käyntiin.

Lunta on satanut sitten viime täälläolon jälkeen ainakin 30 senttiä ja polut piti lumikenkäillä eestaas uusiksi. Nyt aamulla olivat jo niin kovia, että kestivät kävellä ilman kenkälevikkeitä.

Tikat olivat tehneet ruokinta-automaattiin linnunmentävän reiän eikä säiliössä enää paljoa jyvää ole! Lie oravatkin posket pullollaan juhlineet tikkojen urotekoa!

Siinä paha missä mainitaan; orkkuja puitti juuri jonollinen ruokina-automaatille.

Yö oli kylmä nukkua vaikka uuninkuve tulisena hohki. Raahasin patjan jälleen eka yöksi yläparvelle ja siellä jotenkuten tarkeni kun puin vaatetta päälle ja kahdet villasukat jalkoihin. Karvahatunkin panin päähän, mutta sen olin jossain vaiheessa nakannut pois.

Nukutti kyllä hyvin klo 21 aamu viiteen.

Unessa olin Rovaniemellä Iipan luona. Oltiin nuoria ja nättejä, Iipa sorautteli ärrää ja leperteli niin kuin sillä tapana oli...

Nyt sitten tässä aamukahvia juodessani palaan yli neljänkymmenen vuoden taakse. Jostakin syvältä aivojen synapsiviidakoista kairautuu muistinpintaan kaikenlaista tapahtumien rojua... on niitä pikkuisen jo aika kullannut vaikka ihan pöljiäkin tuli harrastettua.

Täytyy alkaa nyt aurinkokennon asennukseen jotta saan akkuja latautumaan. Otin mukaan läppärin ja siitähän loppuu virta jo muutaman tunnin käytön jälkeen eikä se täällä lataudu ilman invertteriin liittämistä. Iso ja pieni akku ovat kyllä nyt täysiä, mutta eivät kauaa ilman aurinkovoimaan liittämistä.

Kun tyhjensin tuvan seinällä samassa kohtaa kolmekymmentä vuotta olleen Uappoukin tekemän seinäkaapin irrottaakseni sen kokonaan pois, löytyi hyllynperältä kivi, jossa oli päiväys ROI 30.8.1981. Sitäkö lie uni ja sitten tuo kivi ennustellut, että vanhat kaverit peräperään soittavat Kittilästä ja Kittilän perukoista? Ensin soitti Hatunpyörittäjä ja sitten Tapio. Merkillisintä oli, että Hatunpyörittäjä kysyi juuri unen Iipasta, että miten se juttu silloin Roissa olikaan...

Tapio sen kiven maasta koppasi ja mulle taskuun painoksi laittoi etten tunturituulien mukaan liitoon lähde kun kiipeilimme Ounasvaaran kupeilla elokuun lopulla. Niin vain tuokin muistokivi mukanani kuleksinut nämä kymmenet vuodet eivätkä kaikki silloiset kaveritkaan ole unohtaneet. 

Hatunpyörittäjä kysyi, että "Olekko sie kattonu Voice Fintlantiaa? Meän poika Antti on päässy jatkhoon siinä kisassa..."

Enpä ole kattonu, mutta nyt ehkä seuraavan katson...

Hesarissa Saara Kankaanrannan vakavaa aihetta käsittelevä essee Veden Taju. Se täytyy lukea kunnolla, mutta nyt hommiin!


Ilta, saunonut olen ja harkitsen nukkuman rupeamista. Päivällä särki piätä, mutta iltapäiväruokailun jälkeen helepotti iliman särkyliäkettä.

Ny o sähköäkin pirtissä. 

Lunta satanut jo monet tunnit, mutta sitä ennen aurinko paistoi ja paneli tuotti ainakin vilkkuvalosta päätellen akulle virtaa. Läppäri latautui kuin olisin verkkovirran ääressä ollut, elikä invertterikin siis toimii.

Saarnani tälle erää tässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti