perjantai 10. kesäkuuta 2016

Pvk-merkintöjä

30.5.2016 Maanantai

Pojilla vielä viikko ja sitten pääsevät ulukomehtään. Todistuksiin on luvassa yläkantin lumeroita.

Koko pvn hommailin remontin parissa. Ei jaksa kirjoittaa, ei lukea. Telkkaria yhä vähemmän tulee katsottua. Veronkanto suureksi osaksi turhaa sen osalta, paitsi että radio on tärkeä. Kunhan vain hakkaraiset eivät sotke asiaohjelmien rakentamisia.

31.5.2016 Tiistai

Tanskalaisessa Petos-sarjassa vielä 2 jaksoa jäljellä.

Aloitin Kansankodin pimeän puolen uudelleen luvun, mutta eilenillallakin nukahdin sen ääreen niin, etten aamulla muistanut lukemastani mitään. Päivän askareiden ääressä meni aamukuudesta ilta kymmeneen.

Soila käy huolehtimassa kasvimaan kastelut Unimäessä, etten niiden vuoksi tarvitse sinne ajella, ja onhan mulla siellä nyt se kastelujärjestelmäkin joka toimii noin kolmanneksen osalta. Kävi kyllä kylmäksi ilmat, että paahdetta ei tarvitse pelätäkään. Hallalta kaikki on suojassa harsojen alla vaikka ei sekään yli 3:n asteen kylmiltä suojaa. Potussa 20 sentin varsikko niin täällä Knissa kuin Unimäessäkin.

1.6.2016 Keskiviikko

Tein yläkerran vaatevarastoon itse henkaripuut. Ostin Motosta 28 millin harjanvarsia, sirkkelöin lattianlankun pätkistä kolmiot joihin porasin varsia varten reiät, lakkasin osat ja ruuvasin kattoon kiinni. Riittänee melkein 4 metriä vaatekaistaa 5 henkilön kesä/talvirytkyille? Hyllyt pitää vielä sirkkelöidä ja höylätä. Rahaa jos olisi panamallinen niin menisi ja ostaisi valmiina, mutta tekemisen ilo puuttuisi. Paitsi että puusepän töiden tekeminen näissä tiloissa vaatii neuvokkuutta sekin.

2.6.2016 Torstai

Eilisin aihein monot vinossa tänäänkin aamusta iltaan. Väsymys on tervettä ja unet vilkkaita. Koipia pakottaa, mutta en kehtaa valittaa sillä tiedän monella olevan paljon pahemmin. Sitä paitsi tuntuu siltä, että olkapäät vain vertyvät laipionrajoilla häärtätessä. Koroke pitää silti olla jalkojen alla niin, että nenä on tekemisten tasolla.

Pojilla koulussa mukavat, viimeiset päivät ennen kesälomaa. Kun seuraa heidän iloisia kouluunlähtöjään ja paluitaan, niin väkisin  ajattelee, että olisipa itselläkin aikanaan ollut samoin, niin ehkä sitä elämänsäkin olisi paremmin osannut rakentaa. Muistan kouluajoistani enimmäkseen vain katkerat aamut kun lähdettiin hankeen uppuroimaan. Jossakin vaiheessa koulunkäynti ja siihen liittyvät oheistoiminnat olivat suoranaista kauhua. Miten lapsi sellaista on kestänyt? Moni koulutovereista ei ole kestänytkään.

3.6.2016 Perjantai

Tänään tulee H tekemään sähköasennuksia ja on huomiseen. Toivottavasti saadaan rasioita ja kojeita kohdilleen ja kytkökset ilman savua ja tulta nipisteltyä liittimiinsä.

4.6.2016 Lauantai

Unimäessä. H lähti iltapäivästä. Tehtiin eilenillalalla puolille öin. Saatiin sähköhommat alakerran huoneissa selväksi ja jo vähän toisen pään eteistiloihinkin suunnattiin. Nyt toimii olohuoneessa, käytävässä ja erkkerissä valot katkaisimen kautta eikä niin kuin vuosien ajan romanialaisvälityksillä.

Pojilla oli todistusten jaot aamulla. G:n opettajalle ero opetettavista nosti kyyneleet silmiin. Hän aloittaa ekaluokkalaisten kanssa ensi syksynä ja jätti tämän ryhmän uuden opettajan huomaan. Kehua häntä ei voi tarpeeksi. On niin turvallista ollut kun on voinut luottaa opettajaan. Pauluksellakin Pentti-opettaja vaihtuu uuteen ja Eliaksellahan on jo usieta aine-opettajia muutenkin. Todistusten keskiarvo huiteli kaikilla ysin kieppeillä. Gaiuksen todistuksenkin sanallisen arvioinnin ruksit olivat kaikki siellä oikella sarakkaalle, eli kiitettävissä. G:n opettajaa muistettiin pienellä puisella, lapsen jalanjälkeä muistuttavalla lahjalla joka löytyi polttopuita tehdessä raidan puulintistä. P:n opettajalle annettiin petäjän latvasta tehty taikinahierrin ja puheenpätkässäni mainitsin sen metaforaksi lasten elämään alustuksena jota Pena ansiokkaasti ammatissaan on tehnyt. Tunteellinen aamu siis.

Täällä korvessa kaikki on kasvanut aivan uskomattomasti muutamaan päivään. Ruohokin niin pitkää, että pian sinne pienemmät hukkuvat. En enää tälle pvlle kerkeä niittelemään. Panin kiukaan alle tulet, kylven ja kurvaan Kajasteen avajaishumpalle vaikka väsymys jäseniä painaakin.

5.6.2016 Sunnuntai

Tuli tekstari ja kysymys, että olenhan kunnossa kun täällä päin (Sonkajärvellä) on sattunut kuolonkolari. Yritin vastata, mutta viesti ei lähtenyt. Kohta uudestaan ja sitten onnistui.

Sadellut ajoittain ja aika holotna keli. Huputin pressulla kasvihuonepöngän ja kannoin niitettyä heinää niille mansikoiden kukkiville puskille, joihin harso ei riittänyt. Myös nurmipotun oraalla olevat varret peitin ruohonleikkurin jälkeensä jättämällä töhkällä.

Sadetta pidellessä konttasin luutun  kanssa tuvan lattian. Olikin se likainen kun koko kevään olen rontostanut multaisin varpain tupaan.

Poltin puunroskaläjän jossa kasvimaalta keräämäni rikkakasvien juuretkin tuhoutuivat. Melkoiset roihut, mutta koska satelee, niin ei leviämisen pelkoa.

2 käärmettä kellaripolulla. Vikloparisko tuli minusta välittämättä ajellulle heinikolle etsimään poikasilleen syötävää. Taivaanjaarakin ääntelee pesänsä lähellä. Sillä oli jo kolme munaa kuoriutunut ja kaksi jäljellä. Pitkät oli koivet jo vastasyntyneillä, mutta pysyivät aloillaan kun hetken siinä niitä kyykistelin tarkastelemassa. Kun viimeiset kuoriutuvat ne lähtevätkin pois pesämontustaan kaikki. Kiersin raivureineni kaukaa niiden alkukodin.

Katkoin heinikoita raivausahaan laittamallani uudella siimapäällä. Lopussa se hajosi ja kun panin vanhan, huonokuntoisen siimapään takaisin, niin kohta irtosi raivurista moottoripuoli varresta erilleen. Pulteista toinen oli katkennut ja toinen ruuvautunut kokonaan irti joten se siitä. Vuoden 1986 mallia se Jonsered olikin, että onhan sillä jotain ehditty hangata. Kerran tehty moottoriremonttikin. Mutta tuota uutta siimapään kestävyyden kepoisuutta saa kyllä ihmetellä, sentäs Oregonin tuote. Siitä meni kappaleiksi kaikki sisällä olevat muoviset osat.

Maailmanmenoa ei tule seurattua kuin ½korvalla. Mutta mikäpä sielläkään muuttuisi kun ihmiset ovat ohjaimissa? Jos joku kirjoittaisi Maailmanpäiväkirjaa, niin samoja asioita riveiltä päivästä toiseen luettaisiin. Ja tavallaanhan sitä kirjoitetaankin: Kun uutisten lukija aamulla aloittaa, niin se jankkaa samaa tarinaa 12 tuntia jokaisen 60 minuutin päästä. Sitten toistot päälle jos joku vielä jaksaa.

Jään huomiseen. Nyt klo on 23.

6.6.2016 Maanantai

Olin täällä Knissa iltapäivällä. Toin kärryllisen halkoja jotka lastasin aamulla ensitöikseni. Hyvin olivat pojat pärjänneet aamupvan kolmistaan, paitsi että ruokaa huusivat kurkut. Panin kattilat tulille. Paistoin kolmen litran taikina-annoksen lettujakin kun oli aamupuuroja juureksi. Nyt illasta aloitin yläkerran alkovin lattianlankkujen pätkimisen ja sain puolet mäiskittyä paikoilleen, huomenna loput. Väsyttää. Yritän lukea, mutta tuskin siitä mitään tulee. Nautinnoista halvin nukahtaa sormi kirjan merkkinä.

7.6.2016 Tiistai

G:lla hammaslääkärissä rautojen tarkastus ½8.

Tänään Starkilta listoja ja panelia. Lakkasin ne kahteen kertaan ennen paikoilleen napsimista. Vein rikkoontuneen siimapään Motoon ja sain hyvityksen. Ostin halvan, kokonaisen trimmerin, mutta tuskin sekään kestää kovaa käyttöä. Motosta ostin myös ledivalot yläkerran alkovin laipioon.

Tässä jokunen pv sitten Ks:n kulttuuritoimittaja Seppo Turunen vertasi kolumnissaan Talvivaaran kuvioita Petoksen juoneen ja eipä ne taida paljoa toisistaan erota. Suomalaiset vain eivät osaa tehdä elokuvaa tarjolla olevasta valmiista käsikirjoituksesta. Tanskalaisetkin löysäilevät teemastaan sivupoluille jotka häiritsevät, mutta onhan tuota sarjaa jaksanut seurata. Kovin älykästä kuviota ei ole kyetty kyllä luomaan.

8.6.2016 Keskiviikko

Ruuaksi eilisiä.

Olen vähän jäljessä uutisten luvuissa ja kuunteluissa, mutta naapurissa Lavrov on sanonut, ettei Venäjä hyökkää Natomaahan. Mitähän sekin lipsaus tarkoittaa? Oliko se lipsaus? Pimeys on vallitsevaa Venäjänkin politiikassa, mutta ansaitseeko ihmislaji tämän kummempaa?

Korjasin pöytäsirkkelin, tai siis  huolsin ja lisäsin siihen puiset korokejalat. Pitää vielä terän asentoa smirklata sillä se on jostakin syystä nuljahtanut muutaman millin vinoon ja sahausjälkikin on sen mukainen. Teroitin paikallaan olevan peltiterän ja kovapalaterän vein terähuoltoon. Ostin uudet kuulosuojaimet sillä entiset ovat ihan resut.

Alkovissa on nyt lattia ok, seinät ja laipio paneloitu ja lakattu. Myykit vielä ikkunoihin, jalka- ja peitelistat sopiviksi pätkittyinä paikoilleen ja se olisi sitä myöten selevä.

9.6.2016 Torstai

Keittelin aamutöikseni ison kattilallisen perunaporkkananlanttusipulinakkikeiton. Siitä on sitten huomennakin lämmitellä. Pojat kävivät melkoisella pyörälenkillä. Heille sattui ukkoskuurot kohdalle ja olivat litimärkiä kun palasivat. Eivät silti pahoinmielin.

Usan presidenttivaaleissa markkinavoimien avustuksella rakenneltu jännitysnäytelmä "tiivistyy". Minun munissani se jännitys ei kyllä tunnu miltään. Vituttaa kyllä Trumpin osuus joka näyttää erään laidan ihmisten äärimmäisen johdateltavuuden, mutta ei Hillarynkaan sektorilla hurmos kaukana ole. Asiallisuus harvoin vie voittoon jota ehkä Sanders olisi edustanut parhaimmillaan.

Maailmanmeret ovat muovilauttojen vallassa. Tyynenmeren muovijätelautta on jopa Yhdysvaltojen kokoinen ja jos kehitystä ei saada pysäytettyä, on 50 vuoden kuluttua merissä enemmän muovia kuin kaloja tai muuta eläimistöä. Mitä hirveää lajimme kätevä erikoisuus jota älykkyydeksi on alettu kutsua, onkaan aikaan saanut!

10.6.2016 Perjantai

Sekoitin ohrapuuroainekset uunivuokaan ja nyt se siellä kiehuskelee. Pojat nukkuvat vielä, Puutarhuri lähti töihin ½8. Ulkolämpötila on 5 astetta ja satelee puuskittain.

Pitäisi käydä asioilla ja sitten aloittaa remontinnäpertelyt.

Huomenna Gaiuksella Kuhmossa jalkapallopeli. Mennään koko poikajoukko sitten sitä tietä Nurmeksen kautta Unimäkeen.

Katselin viimepäivien merkintöjäni. Ei näistä mitään tarpeellista julkaistavaa ilmene, mutta tavaksi taitaa tulla vaikka en kai näille kuvioille oikeasti joutaisi. Ehkä jos penakat aikanaan jotain haluavat päivien menosta lukea, niistä voi jotain mielenkohoketta löytyä. Tai sitten ne lisäävät vain kaihomieltä. Toivottavasti ei kuitenkaan surua.

Tälle päivälle en jouda muuta sitten säkertelemäänkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti