tiistai 19. toukokuuta 2015

Toukokuu 2015 viikonloppumerkintöjä

15 pv perjantai

Nyt on päivästä jäljellä enää valojuova taimikon takana, yön kaukopartio rakentaa väijytystä, mutta ei enää onnistu; kohta auringonviiru yllättää sivustasta ja ampuu valojuovilla turkkiin reikiä.

Ulkona on hyytävän tyyntä, linnutkin aivan hiljaa. Tuulenkäännön hetki.

Rahisin Unimäen pihaan kahdeksan jälkeen. Uuniin ja hellaan tulet, vähän savua pölläyttivät sisällekin. Nyt olen hiilet jo vetänyt ja uuninkuve on lämmin. Kääriydyn peittoihin, luen vanhoja suomen kuvalehtiä, lukoksi unen kammiooni muutaman aforismin.

16 pv lauantai

Heräsin ½7. Tuulee kuivasti, idästä. 2 akkateertä pottupellon kynnöksellä. Pikkulinnut ja rastaat soittelevat puissa. Tuomipöntössä asukkaiden väkivaltainen häätö: talitiaisen karvaton poikanen jäykkänä tuomen juurella, kirjosieppo pöyhkeänä talonsa katolla; "Kamala luonto".

Ilmeisesti suurimman osan pöntöistä, paitsi pienireikäisimmät on kirjosieppopariskot vallanneet. Paitsi riukupöntön sinitiaisparisko on pitänyt puolensa. Västäräkit pelaavat eri sarjassa ja menestyvät, talitintitkin, sillä jää niille riittävästi asuntoja sinne tänne. Jykersin kaksi raitakoloa lisää eikä metsänpeitossa oleva iso, 3 h + kk pönttö kellekään muulle näy kelpaavan. 

Unimäessä yksinollessani aterioitsen poikkeuksetta vaatimattomasti. Tämänkin viikonlopun muonabudjetti on 12,60 euroa. Summa seisoo kuitissa pöydällä edessäni.

Tuhosin pihatien nousun varrelta kaikki ruusupuskat juurinysiä myöten raivaussahalla. Kannoin talikon piikeissä piikkiläjät nuotioon. Kun erästä ruusunjuurta revin nurmen alta, meni se viiden metrin päähän ojan ylitse perunapeltoon saakka. Täytyy ruveta pitämään aisoissa mokomat kaunistukset. Raivailin myös pajupuskia ja kulotin hieman. Siitä ei muuten mitään hyötyä ole, mutta lupiinien pirskottamia siemeniä ja leskenlehtien kukintoja se tuhoaa.

Haravoin lastu- ja sahanpuruja läjiin.

Pitäisi aitanhirsille vielä pukit kehitellä.

Mietin sananvapautta ja sen käyttäjiä, itseäni yhtenä miljardeista. Mitä tämä maailmantäysi ihmismelua on hyödyttänyt? Mihin on rajattoman internetin myötä mulskahdettu?

Lämmitin Hujjauksen, kylvin kunnolla. Nukuin tunnin tirsat, teen eväsleivät rasiaan ja kun klo alkaa olla 20 lähden Hojo hojoon humpalle. Ei kyllä passaisi kun tietää raha-asiansa. Lippu 15 € ja bensat. Mutkainen reitti kulkee R.vaara-Hankamäki-Säyneinen-Juankoski-Kaavi-Tuusniemi.

17 pv sunnuntai

Pilvessä, viileää.  Heräsin ½6 pääkipuun. Katkaisin eilen muihin kipuihin määrätyn särkylääkekuurin ja siitäkö johtuu? Ainakin suussa on sellainen maku. Puuro on hautumassa. Aamukahvit keitin, istuksin aitanrappusilla sitä ryystämässä ja katselin pikkulintujen nokkimisjärjestystä. Se on.

Hojo hojossa jonkinlaiset humpat. Läksin kuitenkin ennen viimeistä valssia pois. Olin U.mäessä n. 2:n aikoihin. Hantekin siellä oli, ja Puavo, ja yksi kaljuniskatyyppi, joka jututti, mutta en muista sen nimeä. Ja muutama muu juttelututtu. Lieksastakin autolastillinen. Joensuusta oli laihanvetreä, tumma nainen, jolla kepeä jalka kävi ja polvet kolisi. Jonkin verran ennenkin tanssittamiani naisia oli. Yksi hento, nuorempi vaalea likka epäröi, ettei hän taida osata. Sanoin sille, että tanssipaikoilla vaarana voipi olla, että joutuu silti lattialle, myös että olet sinä ainakin häävalssin tanssinut kun huomasin sormuksen. Myönsi. Ja joku sana vaihdettiin siitä, ettei mies suostu lainkaan tanssimaan. Minä harmittelin, kun vanhin tytär oli nuorena hyvä tanssimaan ja oppi helposti kaikki kuviot, mutta kun senkään mies ei jalallaan lavoille astu. Jospa hauskakatseiselle  likalle tanssittamisestani pikkuisen iloa oli.

Tein hirsille helpot pukit ja taapeloin ne kärrystä siihen. Panin lautoja välisoiroiksi. Kanneksin joutopeltejä suojaksi, ja painot. Sitten hakkasin halkoja kärryn täyteen, vähän ylikin. Kerran lonksahti solisluu kuopastaan ylös kun löin oksaista pölkkyä ja terä lipsahti sälöstä harhaan. Kirveen paino alas maata kohden sännätessään vetäisi luuliitokset takaisin paikoilleen ja jäljellä oli vain kamala kipu jota piti käydä muutaman vartin verran sohvalla makaillen kiroilemassa. Pääkipukin siitä yltyi.

Lopuksi piti monta asiaa kohennella ennen lähtöä. Kylpeä hiet pois. Olin täällä Knissa yhdeksän paikkeilla illalla.

Pommien räjähdyksistä ja ruumisluvuista kertovien uutisten lomaan suomalaisittain tärkein uutinen näytti olevan, että Toimi Kankaanniemi on jäänyt kiinni seksiviesteistä kuin kansanedustajakollegansa Kanerva aikoinaan . Myötähäpeällinen Kankaaniemen kommentti, että "vaimoni tietää kyllä erheeni ja ymmärtää..." kirvoitti kieleltäni pitkän voivitun. Menisi mokoma hirteen niin olisi aihetta kohuun, mutta että...

Omat puheeni olivat varovaisia, kuuntelevia ja nyt ei riitaa Puutarhurin kanssa tullut. Yksin silti tässä huoneeni hämärään kääriydyn. Sama olisi vaikka joskus jäädä lopullisesti Unimäkeeni. Paitsi että lapset.

Päänsärky yltyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti