sunnuntai 21. tammikuuta 2024

Suwakin käytävä

8.1.2024 maanantai

Korvat lumpsahtivat kuulemattomiksi. Oikeasta sain vaikun pois suihkussa, mutta vasen eikun kuurona olla öllöttää!

Kuulemisongelmista huolimatta kuunnellatikistelin Jake Nymanin radiomiehen muistelmista loputkin sadat sanat. Ikäviä asioita on hänellekin elämä käsiteltäväksi talutellut. Loppupuolella kirjaa mieltäni järkytti viimeisin surun kättely kun kahdesta edellisestä olin alkanut jo toipua. Kuuntelun päälle mietiskelin Jiitä joka asiaan seitinsiivun verran liittyy.

9.1.2024 tiistai

"Sota Gazassa olisi voitu välttää", sanoo israelilainen tutkija, antropologi ja poliittinen aktivisti Maya Rosendfeld Hesarin haastattelussa. Luin hänen perustelunsa ja pitkälle oikeassa hän on. (Oma tietomäärä näissä asioissa ei 100% ole.)

Vain 5% israelilaisista on haastateltavan kanssa samaa mieltä, mutta niinhän toisinajattelijoiden laita aina on ollut. Oikeaan osuvat mielipiteet syntyvät usein marginaalissa. Jos ne pinnalle hetkeksi pulpahtavat, paluu lähtöasetelmiin runnotaan huutokuoroin. Ja vain kuolema kanonisoi poikkiteloin näkemystensä takuumiehiksi asettuneet.

Ei Israel osaa lopettaa vaikka kostonsa on moninkertaisesti saanut jos unohdetaan Lähi-Idän verinen historia, sen oletetut ja todelliset syyt yms. ja mittarina sallitaan käytettävän ruumiiden, vammautuneiden ja infratuhojen moninkertaista määrää. 

Hamaksen palkkamurhaajat tappoivat ensimmäisessä hyökkäyksessään 2500 siviiliä ja ottivat panttivangiksi muutaman sata juhlijaa, särkivät joitakin henkilöautoja, telttoja, musiikkilaitteita ja muuta ihmiskunnan ryönää ja rytinä kesti kaikenkaikkiaan muutaman tunnin. Israelin kostoretki on tähän mennessä tappanut 22000 eläväistä, haavoittanut kymmeniä tuhansia enemmän, särkenyt puolet Gazankaistaleen infrasta taloineen tavaroineen, hätistellyt parin miljoonan  verran ihmisiä kämpistään pakosalle ja ajanut koko palestiinalaisten mereen nojaavan tontinripenen kaaokseen. Lasten ja muiden avuttomien henkistä hätää lienee turha yrittää edes mitata kun mittareita sille ei ole.

Eikä särkeminen ja tuska rajoitu pelkästään Gazan kaistaleelle. kuukausia kestäneen -kestävän- jytäkän aikana tämä kahden väestöryhmän välinen kylätappelu ja sen aiheuttama tuho ja uho on jo nyt levinnyt muihinkin maihin ja vaikutukset ovat maailmanlaajuiset.

Gazassa kansanmurha on jo pitkällä toteutuksen tiellään, siitä ei ole epäselvyyttä. Netanjahu kätyreineen kiittää jumaliaan kun Hamaksen typerät johtajat ja propagandistit antoivat syyt ruveta toteuttamaan suunnitelmaa, joka on ollut jo pitkään valmiina. Kulunut ilmaisu Pandoran lippaasta pitää tässä keississä niin hyvin paikkansa, että pakko se on minun tähän laittaa.

Iltasella

Lääkärissä meni parisen tuntia. Oli oikein mukava ja tarkka lääkäri tämä Dorothy. Unkarista sanoi Suomeen tulleensa. Pakolainen hänkin vaikka sanoi lähtönsä syyn kovin nätisti: "Kun siellä ei voinut enää sanoa mitä ajatteli..."

Päänsärkyni syiden tutkinta eteni niin, että vakavampaa kuin niska-hartiaseudun vanhojen vammojen aiheuttama lihasjännitys ja siitä seurauksena jatkuva päänsärky.  Ehkä myös niskanikamavälien kulumisen seuraukset. Sain lääkkeeksi puolikkaan Sirdaludin aina iltaisin ja sitten fysioterapeutille ajanvarausehdotuksen. Verikokeissa pitää myös käydä ja sydänfilmissä.

Molemmissa korvissa tulehdus ja niihin antibioottiliuosta viikon kuurin, sen jälkeen poliklinikalla huuhtelu. Vasemman korvan vaikkutukos oli "betonoitunut" kovaksi tulpaksi korvakäytävään eikä poistu ennen kuin sitten huuhtelussa kunhan ensin nämä liuotushoidot on tehty. Sekin voi olla syynä kuulon kokonaan katoamiseen jo vuosia sitten.

Suwalkinkäytävästä tekisivät mielellään Kaliningradin ruutitynnöriin johtavan sytytyslangan muutamatkin sotaisat asiantuntijat teorioissaan. 

Ilman ällää siitä saa helposti Suwakin käytävän, mutta minnehän persumme sen sijoittaisivat... 

10.1.2024 keskiviikko

P:lla vaikeuksia päästä uneen iltaisin. Meni varmaan joulunajan päivänukkumiset liian pitkälle ja nyt balanssiin pääsemisessä tulee ongelmia. Päänsärkyäkin on ollut.

Kunhan ei ole vakavammasta kyse kun koulun käyntikään ei tunnu maittavan. Ei olisi enää kuin pari-kolme kirjoitusta jäljellä ja jaksot ja kokeet, joissa niihin valmistaudutaan.

Painaa heti mieltäni tämmöiset. Hain apteekista melatoniinia, jos se auttaisi uneen pääsyssä.

11.1.2024 torstai

Globaalin maailman sodanpelot voimistuivat jälleen. Tanskan tiedustelupalvelun (huippuluokkaa kuulema!) mukaan Venäjän arktisen sotakoneiston kyvyt ovat massiiviset eikä sitä ole heikentäneet muualla käytävät hyökkäyssodat. Arsenaali on niin valtava, että koko pohjoinen pallonpuolisko tulee tuhoutumaan jos Venäjä, välittämättä mistään, hyökkää natomaihin. Se mahdollisuus on aidosti olemassa voittipa Ukrainassa kuka tahansa. 

Jos Venäjä Ukrainassa häviää niin silloin toteutuu se nurkkaan ahdistetun (atomi)rotan metafora. Jos Moskovan Zaatana tuntee voittaneensa sodan, niin sitten vasta se haluaakin koettaa voimiaan voimakkaamman vastustajan kanssa.

"Lopulta kyse on vain elämästä ja kuolemasta", paljasti ajattelunsa yksinkertaisuuden tuo, jo monia valtioita tuhonnut Atomirotta, Moskovan Zaatana, kun sodan Ukrainassa aloitti.

P kävi tänään lukion opon (vai oliko se ropo?) juttusilla. En tiedä auttoiko koulunkäynnin jatkumisessa se vielä. Ensi viikolla on sitten pitempi istunto.

Suomen Orban, tuo meidän oma Jussi valjakkeemme tai nuljakkeemme, tai millä lisänimellä häntä historiaa varten tulenemme kunnioittaneeksikaan, on aktivoitunut pitämään itseään esillä mitä kummallisimmilla ulostuloilla tässä presidenttivaaliemme kynnyksellä.

Tuoreimpia ovat rikosilmoitukset hänen fasistiksi kutsumisesta ja nytten sitten nuorten vertaaminen kotieläimiin. Tosin Hesariin artikkelin laatineen toimittajan kömpelöllä sananvalinnallakin on osuutensa viimeisimmän käsittämisessä mitä tämä opetuslastensa "mestari" ehkä on tarkoittanutkaan. Me ei sitä tiedetä, mitä hän sitten oikeasti tarkoitti sillä Halla-ahon nuljake hallitsee sanoilla leikittelyt niin, että äkkinäiset menevät retkuun mennen tullen.

Mikähän videoklippi se lienee ollutkaan joka nettisivulla häilähti JH-a:sta ja Oulun Motonet-paita Tynkkysestä jokunen päivä sitten? Salaa alaviistosta kuvatussa pätkässä kuuluu, kuinka J sanoo Tynkkyselle "...pitäisi miettiä, kuinka me saadaan tänne hieman epäjärjestystä...". Menossa oli vissiin joku kampanjatilaisuus kauppakeskuksessa...

Persujen halvat näkyvyyden varmistamiset ovat juuri tällaisia: Nakataan vaikka savupommi kokoontuvien joukkojen tasajalkoihin jos ei ketään bulvaania puukon kanssa heilumaan saada palkatuksi.

12.1.2024 perjantai

Diblomaatti, ulkoasiainneuvos ja valtiotieteen tohtori Alpo Rusi, tuo eduskunnan pääsihteeri, emeritus, Seppo Tiitisen Stasin kassakaappilistan muistissa pitäjä täytyisi pitkäkestoiseen tehoterapiaan saatella sillä ne twiittinsä ovat niin maanisia ja myötähäpeää tuottavan omituisia. Tykkääköhän vuosientakainen puolustajansa Olli Rehn asiakkaansa tuesta presidenttiehdokaskilvassa enää hänestä?

Tapio Berghomin "Kova Koivisto" taitaa sekin jäädä kesken lukemisen. En osaa elää luettelomaisen tekstin mukana jossa pitäisi hallita muistinvaraisesti koko poliittinen kenttä Koiviston ajalta. Nimet ja sen sellaiset muistan, mutta niiden sullominen tapahtumineen kulloisellekin kirjansivulle aiheuttaa "Kekkoskatkoja" jatkuvasti. Jokin väljempi johdattelu toimisi minunkaltaiselleni lukijalle paremmin, mutta eihän jokaiselle erikseen omanlaistaan kirjaa voi kukaan kirjoittaa joten tyytyminen aasinosaan on ainoa ratkaisu. Harmittaa kyllä rahan (jotain 17€ sähkökirjana) menetys.

13.1.2024 lauantai

Sirdalud-lääke ei minulle sovi kuten sanoin jo lääkärille. Ei edes puolikas tabletti. Herään yöllä kovempaan päänsärkyyn kuin minkä vaimentamiseksi sen nauttiminen on tarkoitettu, suussa maistuu tunkiolle ja painajaisia näyttää. Jätän siis ottamatta.

Niiden tablettien kanssa oli sama juttu silloin 1992 autokolarin jälkeen ja toisen kerran kun olkapäitäni myöhemmin leikeltiin. Kaikenlaisia huumeita niitä maailma tuottaakin.

Korviin ei enää koske, että tulehdukseen määrätty antibioottiliuos kyllä toimii. Kuulo ei ole kohentunut siihen vähäiseenkään tilaan kuin se tulehdusta ennen oli. Johtunee liuoksen öljymäisestä kuuloluiden kuorrutuksesta ja siitä "betonoituneesta" vaikkupaukusta korvakäytävässä.

14.1.2024 sunnuntai

Edesmennyt tuttavani, opettaja, harrastajateatteriohjaaja, käsikirjoittaja, runoilija ja muutenkin monialainen kulttuuritoimija  Pertti Karppinen, Siilinjärvi, Hamula, kirjoitti Lektyyriin vuonna 1984:

"Juutalaisilla on/tappajan oikeus elää/kuristaa maailma/punaiseksi pisaraksi."

Pertin runo on paljon pitempi, mutta lainasin vain tuon yhden säkeen kun antologia käsiini hyllynperiltä sattui. 

On tuossakin ajattelemista ovathan Israelin juutalaiset lunastamassa "oikeuttaan elää" kymmenin tuhansien gazalaisten "ei oikeutta elää"-hokemallaan.

Missähän lie Pertin kuolinilmoitus/negrologi jonka muistan talteen leikanneeni? Muistelen kuitenkin, että vainajoituminen tapahtui 90-luvulla eikä P ollut kuin reilun viidenkymmenen ikäinen.

15.1.2024 maanantai

Pitkä ranskalaissarja Agentit on varsin hyvä (Yle Areena). Kuudes kausi olisi saanut jäädä tekijöiltä tekemättä; alkupuolen terä on taittunut. Pitkissä sarjoissa käy poikkeuksetta niin, mutta eivät elokuva-alan ammattilaiset opi väsymystään tunnistamaan. Vai mikä niitä ajaa turhiin tekosiin? Näyttelijätkin ovat jo toisinsa niin kyrpiin...työlääntyneitä, että se tursuaa jo nenänjuurien ihohuokosista.

Ylellä huastettelivat aktiivipolitiikon (kesk.) uran jo jättänyttä Anu Vehviläistä joka näinä viikkoina kilisee yhden presidenttiehdokkaan (Rehn) reessä aisakellona. Haastattelu ihan paikallaan, ei siinä mitään, mutta se, että Anu (60) pokkana sanoo, ettei hänen elinaikanaan ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ole Euroopassa sodittu, niin on  Balkanin sotien aikana keskeisesti politiikassa toimineelta ihmiseltä dementiaa ennustavaa puhetta.

16.1.2024 tiistai

Olen laitellut monena päivänä erilaisia pataruokia. Nyt tekaisin vihannesjuurespadan jossa ei kanaa, ei kalaa ole. Kyllä se lautasilta mahoihin siirtyi enemmittä irvistelyittä. Salaatitkin olen rakennellut "raikkaiksi" hedelmien avulla, mutta edelleenkään oma suosikkini punasipuli niiden joukossa ei kaupaksi käy, että täytyy ennen sipulin lisäystä ottaa muiden annokset erilleen kulhosta.

Kulhosta tuli se takavuosikymmeninä kulutettu vitsi Kulhia nimisestä lääkäristä joka muutti Lappiin lekurin virkaa toimittamaan... Heh heh, nauran tässä kuivasti partaani enkä kerro siitä sen enempää.

17.1.2024 keskiviikko

"Kuusi kuvaa" ohjelman haastateltava Paula Sieppi oli varsin hauska kuunneltava. Ruuanlaitto tapahtui ihan huomaamatta ohjelman aikana. Sieppi on lähtöisin Muoniosta ja tuli mieleeni yksi toinen sen perän tyär johon 1980-luvun alussa tutustuin Roissa. Puheensipellyskin aikatavalla yhtä virkeän iloinen.

Olisi se vain kiva tietää, mitä kymmeniä vuosia sitten kohdatuille ihmisille kuuluu. Suurin osa on jäänyt molemminpuolisesti postituslistoilta pois. Normaalia sekin. "Ihmisiä tulee, ihmisiä menee", olen todennut sen ennenkin.

18.1.2024 torstai

Verikokeissa kävin aamulla varhain. Odotustilasa minua jututti polkupyörällä vasten tuiskutuulta ponnistellut vanhempi muori. Jäivät jutut kesken kun kutsu tuli sisemmälle jossa verenimijäneiti teki työnsä epäröimättä ja lopuksi otti vielä sydänfilmin.

Toimenpiteen jälkeen join aamun ensi kahvit sairaala-aulan kahviossa. Istahdin siinä vanhemman herrasmiehen pöytään ja siinä se vasta juttutuokio yhteiskuntien nykymenosta ja mahdollisista tulevaisuudennäkymistä aukesi. Viidentoista minuutin pistäytyminen verikkokeissa venähti tunniksi.

Verikokeiden tulokset kilahtivat somaotteeseen (Omasote) jo aamupäivällä. Glukoosiarvot ja kolesterolit hieman koholla, mutta kaikki muut tripyylit ja tromboolit viitearvojen sisällä. Sydänfilmistä tulee kait sitten arvio viestinä.

19.1.2024 perjantai

Kuluneella viikolla olen kirjoittanut helevetin monta kommenttia Hesarin artikkeleihin. Pääosa niistä on mennyt köyhyys-varastelujuttujen innoittaman "keskustelu"ryöpsähdysten jatkoksi.

Määrätietoisesti teen sitä nyt myös vastustaakseni vähäistenkin mahdollisuuksien yhteiskunnassa äärilaidan poliitikkojen nousua täyttämään valtakunnan tärkeimpiä virkoja ja tehtävien johtopaikkoja. Yksi päävastustettavani on persujen presidenttiehdokas joka yhä edelleen nostattaa kylmiä väreitä häntäluusta aina niskanikamiin saakka.

Eikä huomiotta jää Supon johtajan pallikaan jolle nyt ehdolle on asettumassa persuista yksi vaaramomentti.

Jos viitsisi, kopioisi kaikki Hesarin kommenttinsa (kymmeniä-, vai lie satoja) Hs:n arkistosta ja tekisi niille kollaasiseinän omaan blogiinsa. Olisiko siinä mitään itua? Kenenkään vieraan kiinnostuksen kohteiksi niitä en tarkoittaisi, vain jälkeeni maailmaa tallovalle sukuyleisölle. Niin kuin kaikki nämäkin merkitäni. Lukisiko jälkeläisistänikään kukaan, niin sepä jääpi minulta etukäteen elossa olevalta tietymättömiin.

Kauppareissulla annoin ääneni käytävällä olevassa äänestyslaahkassa. Meinasin sen verran taktikoida, että katson ensi viikon gallubit ja käyn vasta varsinaisena päivänä piirtämässä viivani lappuun, mutta jospa asetelma säilyy yhä lähellä samaa kuin nytkin kärjessä olevien eduksi. Toiselle niistä nyt ääneni annoin enkä "sängelle" (stubb) mennyt ampumaan.

Korvahuuhtelulle aika ensi maananatai-aamulle ja fysikaaliseen hoitoon 8.2..

Rakentelin patakuhan (-luhan;)) uuniin. Eilen otin pakastimesta fileen sulamaan lasipadan pohjalle, siihen ripottelin suolaa ja tilliä pinnalle ja tänään kuullotin puna- ja keltasipulin öljyssä ja lirautin siihen lopuksi hunajaa. Kiehautin vettä ja tein desin verran yrttilientä jonka sipulien kera kaadoin pataan kuhan kaveriksi. Uunissa oli juuri sopiva kuumuus kypsentämiseen ja olipa se hyvvee keitettyjen vihannesten ja pottujen kanssa.

20.1.2024 lauantai

Ne ovat jo isoja miehiä eilisen lapset jotka poikiemme kavereina ramppaavat ovissa ja yläkertaan vievissä rapuissa. Pieneksi tässä fyysisen itsensä tuntee. Ainoastaan elämän kasaama kokemusten paino on suurempi, mutta ei se merkkaa tässä kontekstissa yhtään mitään.

Laitoin ruuaksi kanakastiketta ja maidottoman pottumuusin. Salaatit tein jo eilen, mutta nyt sitä pitää tehdä lisää huomista varten.

Uunissa keittelin naudanrustoja, jauhelihaa, perunaa&riisiä padallisen Vinhaa varten. Illasta haudutin ohrapuuronkin johon laitoin kahvikupillisen kokonaisia kauranjyviä. Kuorittuja tietenkin kuten ohratkin.

Luulin, että ruuista jäisi huomiseksikin, mutta mitä vielä. Puolikas lautasellinen muusia ja lusikallinen kastiketta vain.

Mitähän sitä huomiselle keksisi. Keittäiskö vain spagettia ja tekisi siihen yrttikastikeen kun  lihaisempia on viimeisimmät olleet? Leivänteko omin käsin olisi jälleen ollut näinä poikien isoksi kasvun vuosina kannattavaa puuhaa. Sitä menee jumalattomat määrät, ja lehmäkin jos pihanperän navetassa olisi...

Negrologi Hesarissa säväytti. Siinä muisteltiin siilinjärveläistä pankinjohtaja Paavo Heiskasta (1924-2024) joka oli isän kautta tuttu. Artikkelin perusteella voin nyt arvata, miksi ne niin tuttavallisesti toisiaan joskus raitilla tervehtivät: Ovat olleet Rukajärven suunnalla molemmat sotimassa. 

Säästöpankista isä ja äiti saivat myös aravalainan v.1978 (180 000mk) jonka turvin se talokin Simonsaloon rakennettiin v. 1978. Onkohan se OP:n kuopiolaislähtöinen Reijo Heiskanen, jota joskus talousuutisissa haastatellaan, saman suvun oksaa kuin tämä Puavo?

Vinhan peräpäätä olen nyt muutamana päivänä voidellut Eloconilla ja niinpä vain sielläkin karvanlähtöä ja kutinaa aiheuttanut ihottuma alkoi parantua. Viime viikolla se oli kuin ruskean kesäkengän ryppyinen, kuminen pohja ja nyt jo vaalennut ja silennyt terveemmän näköiseksi. Eikä se enää takamustaan kovalumiseen pihamaahan hankaa.

Ukraina lähetti Kotkan vastarannalla olevan Laukaansuun venäläisille kaasukeisareille tuliset drooniterveiset ja nyt siellä saasteita ílmanalaan pukkaa valtavat liekit. 

Keksin vitsin: Siellä palomiehet lämmittävät kaasuliekillä makaDroonilaatikkoa.

Meillä yli miljoona kansalaista on äänestänyt presidentinvaaleissa samaan aikaan kun USA:ssa se yksi roistoehdokas loikkasi kärkeen eikä muilla ole mahdollisuuksia kiriä etumatkaa enää umpeen. Paitsi jos jokin ihme tapahtuisi. Vaikkapa että kuolema kulkisi niistämässä siltä kokovartalopaskalta hengen pois.

On se tämä maailma kummaksi mennyt. Vielä muutama vuosi(kymmen) sitten en olisi uskaltanut edes ajatella, kenen kuuluisi muonavahvuudesta poistua, että hitlereiltä vältyttäisiin. Nyt voin ajatella vaikka ääneen jopa suomalaistenkin yhdestä johtajaehdokkaasta, että tapahtusipa sille jotain traagista ennen kuin koko kansa vajoaa terrorin sävyttämään alennustilaan.

Saksalaiset ovat heränneet äärioikeistolaisen Afd-puolueen vastustamiseen. Tänään kaduilla kansaa niin, että mielenosoitukset on pitänyt keskeyttää tilanpuutteen takia. Älyttäisiinpä Suomessakin samankaltaisiin  toimiin vastustamaan niitä asioita, joita vain joukkovoima saa lopetetuksi ajoissa. Toisena vaihtoehtonahan on hyödyllisten idioottien joukkopaine malliin USA/Trump ja Venäjä.

21.1.2024 sunnuntai

Presidentti Niinistön viimeisen kyselytunnin tölläsin. Ei mitään ihmeellistä siinä ollut eikä kansalaisten sen enempää kuin toimittajankaan välittämät kysymykset kiperiä olleet. Jutustelua lähinnä koko tunti. Se hyvä. Olisi se hirveää, jos yht'äkkiä saisimme kuulla pohjoiskoreamaisella aksentilla yksipuolista sananjulistusta johtajiemme ja niiden kätyrien suista.

Iltasella Areenalta yritin katsoa toisintona tanskalaista "Short"-elokuvaa, kesken jäi. 

Pitäisiköhän nämäkin rivit jo julkaista tiällä internetin aineettomuudessa jossa tavaraa on niin paljon, että ihmiset mielet mustelmilla, silimät sikkarassa kompastelevat kaduilla kulkiessaan kuin virtuaalilasit päähän kasvaneet olisivat...

Jospa korjaisin vasta huomenna aamukahvia varhain hörppiessäni lukuista virheet, joita sekaan olen sämpännyt. Sisältöä en kummemaksi saa vaikka kuinka yrittäisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti