maanantai 1. tammikuuta 2024

Fasistin tolpan lämmössä

8.12.2023 perjantai

Toissapäivänä korjasi kuolema muusikko Pedro Hietasen (74). ("Korjasi"? Oliko hän rikki?)

Lueskelen vuosikymmenten takaisia hesareita kun siihen tilaisuus tilaajille annettiin. Tällen päivällen sattui joulukuuhun sopiva "Pukinkorvan" kuolinilmoitus.

11.12.2023 maanantai

Kirjoitanpa kokeilumielessä pätkän hankeenkustua tekstiä kimmokkeena se, kun luin juuri Hesarista Jon Fossesta, jolle tänään ojennetaan nobelin kirjallisuuspalkinto, ja joka, kotimaassaan Norjassa, on viettänyt elonsa omissa nurkissaan kynäillen jo monet teokset päätymättä vielä yhdenkään suomalaisen kirjavärkkäämön kustannuslistalle, kustannussyrjinnän syy ei jutusta selviä, mutta olisiko arvaus nro yksi kun Fosse kirjoittaa pisteittä, vain pilkuilla sanomaansa jaellen, joten suomalaisissa weeäsooyissä, otavissa ja siltaloisissa on arveltu, että riittää meille jo yksi norjalainen autoimmuuni.., äh, autofiktiiviliturgiatrilogia Knausgårdilta, ja onhan hyllytasojamme ollut notkistamassa koillismaalaisemme Piätalo jonka jäljillä kriitikot yhä vain hiihdellä junnaavat vaikka mies on jo yli kaksikymmentä vuotta Tampereen Kalevankankaassa graniittipaaden alla maannut

Jahka tässä Fossea enämpikin alan mietiskellä, niin pian kirja on itselle hankittava kunhan se suomennettuna tabletille ladattavaksi tarjoutuu, vaikka sitten en pitäisikään sen lukemisesta kun se kritiikin mukaan sisältää katolismausteista, uskonnollista mystiikkaa joka vakaata uskonnottomuuttaan ja jumalattomuuttaan harmaantuneesta hiusjuurestani saattaa ruveta karisemaan hilseenä hartioille ja jätän sen loppuun lukematta kuin on nyt käynyt Veeran Rouva diktaattorille jota luin vain kahdeksan prosenttia, koska se ei tabletin valkoisella pohjalla mustin kirjaimin alkanut lukijaansa tarinan sisään imaisemaan

"Lumihiutaleita hiljalleen sataa maahan lumivalkoiseen", ja niin edelleen, ja niin edelleen tämä tango on soinut suomessa radioissa ja tanssilavoilla jo kohtapian 90 vuotta eikä se tänäänkään jättänyt soimatta kun musiikkitoimittaja niin oli listaa laatiessaan päättänyt, enkä minäkään voi nytten sitten muuta kuin kuunnella tuhannennen kerran nuo sanat jotka tuovat mieleen Villelän rinteen, Akulanportin, Toimilan aukean ylitse puhaltavan tuiskutuulen ja tietenkin ne lumihiutaleet jotka alussa satavat maahan mustaan, vaikkakaan eivät kaikki ne miljardit, kevyet vesitiivistymävalkoiset kuurankukat maahan asti leijahtele, niitä jää puiden oksille, rakennusten katoille, ihmisten hiuksille ja Äetin huivinripluun jonka se on sitonut tiukalle solmulle kaidan leukansa alle, leukansa, jossa ihan  pienen karvan muistan, ja jonka äiti aina nyppäsi pois kun se oli kynsien välissä pysyvään mittaan kasvanut, ja kun tuo tango haipuu loppusäkesiinsä, muistan muutakin, muistan kuinka talvisen sään lumivalkoisen seassa hevosreen hankalassa jäljessä onnahdellen ja ponnahdellen pelkään metsän mustaa joka ei ole vielä lumivalkoiseen kaikkialla peittynyt, ja että sen metsän mustanvalkean sekaan lapsen mielikuvitus loihtii näkymättömiä pelottavia henkiä jotka ovat kuin tuulenpesissä asuvat henget joilla ilkeyksiä harrastava isosisko pelotteli niin, ettei yksin pimeän aikaan uskaltanut tulla mummolasta pois vaan pyysi mieluummin  mummoa laittamaan petin vaikka lattialle, että jos ne minua siellä kotona kaukana metsän takana kaipaavat niin kai se joku tulee vaikka hakemaan, ja kun nyt mummikin näille riveille tupsahti niin ei se voi olla niin etteikö myös ukki ilmesty köhimään sivustavedettävän laidalle piippua lataamaan, sytyttämään, ja polttamaan, tai käärimään sanomalehdestä repimäänsä paperisuikaleeseen kesällä kasvattamaansa, uunin päälliorrella kuivatettua kessua jota varten sillä oli oma sikurihakkurinsakin uunin ja kommuutin välisessä tyhjässä tilassa pikkuisen jakkaran alla jonka päällä rojottivat yhdet kumiteräsaappaat ja niiden päälle jätetyt, punaisella langalla kantapäiden kohdalta parsitut harmaat villasukat

12.12.2023 tiistai

Pöljän näköistä tekstinjuoksuttelua, sanoin juuri ääneen itselleni kun katselin eilistä ajatustenvirtaustekstiä joka jäi kesken koska minun piti kirjoittaa muualle joitakin tekstinpätkiä, ja koska koko päivä oli taas päänsäryn kirjavoittamaa jonka kimarassa nukuin ja torkahtelinkin vaikka ehdin minä käydä kauppa-asioilla ja pojatkin vein kouluun kun meinasivat nukkua onnensa ohi, mutta tulihan siinä samalla Gaiuksella autoakin ajatettua kun ei viime aikoina ole viitsitty käydä opettelemassa koska ajokoe on vasta ensi kesän juhannuksen paikkeilla, niin ja ennen edelliseen aiheeseen hyppäystä piti minun heittää muistinluille hautumaan, että kirjoitin hesarin Torvisen Jon Fosse-kritiikkin perään kommentin, (onkohan tuo kriitikko minkä perän torvisia, kun lapsuusseuduillakin oli niitä aikasten monta, ja serkulla, Maurilla, joka hyppäsi valmistumassa olevan omakotitalonsa räystäälle sinkkivaijerin varaan kiikkumaan, oli vaimo omaa sukuaan Torvinen, niin ja serkun kaula ei kestänyt sinkkivaijerin terävää viiltoa vaan koko pää irtosi ja lie vierähdellyt sokkelin juureen josta olin minäkin muutamaa päivää aikaisemmin kyläilemään kävellyt) ...  ...  ... 

13.12.2023 keskiviikko

Nytten muistia kopeloitsemaan sattui vuodelta 1970 mainos jossa esiteltiin sama kamera jollaisen isä toi minulle Hesasta joululahjaksi. Sehän on maksanut moninkertaisesti kossupulloon verrattuna. Mitenhän lie raskinut? Isä sanoi ostaneensa kameran rautatieaseman kioskista.

Monta vuotta sillä kuvasinkin, mutta enpä muista minne se sitten joutui. Eihän sillä laadukkaita kuvia saanut, mutta pieniä muistoja nekin kun jostain kansioiden väleistä käsiin sattuvat.

Lopetin ajatuksenvirrassa kahlailun kun miete törmäsi ikävään muistoon, ja onhan se helevetin rasittavaa kirjoittaa, lukea ja editoida.

Ajatuksenvirtaa voi kyllä kirjoittaa sujuvasti ihan äidinkielen oikeinkirjoituksellakin. Siitä lajista tulee mieleeni yksi eroottinen novelli jonka kirjoitin Orivedellä syksyllä 1986 ja sitten toinen joka löytyy taakseni jättämästäni toisesta blogista, Kivaniemi bluesista, ja jota tarinaa ajattelin tuolloin, 10 vuotta sitten  jatkaa romaaniksi asti, mutta sekin jäi kesken kuin Junnun Albatrossi laulun maakravun elämässä kaikki aikeet: 

https://kivaniemi07.blogspot.com/search?q=elisse+lot

Äijän osovaa tasasesti 13-15 asteen  pakkasia piellä. Luntakin silleen lipsuttelemalla taivaalta muahan varisee. Ihan kuin sen yhen työnjohtajan litteestä lapiosta muantiesuoloja joita se rukkaskäellä ruokalusikallisen kerrallaan Kemiran siilinjärveläisen tekolantakaivoksen ramppinousuun varisteli. Ja kun kymmenien tonnien painoiset dumbberit siitä eestaas syyhkäsi illasta uamuun ja uamusta iltaan olisi tarvinnut kauhakuormaajalla suolattua soraa siihen kärrätä.

Puutarhurin EMU simahti Vianorin korjaamolta akunhakureissulle Akku-Kemppaisen P-paikalle. Siitä hinnuutin sen Autosähkö-Ässälle vian etintään. Ne vaihtoivat akun ja auto pelasi jälleen, mutta laturin valo alkoi palaa jatkuvasti niin piti tilata aika tarkempiin tutkimuksiin.

14.12.2023 torstai

Laitoin uuniseitä muusin särpimeksi eikä se kelleen muulle kelevannu kuin itelleni. Yritän ymmärtää, mutta vituttaa se vähän. Piti sittä lihapullakastike murjaista lisäksi, ja kun muusi loppui, keitin puoli kattilallista spagettia.

Uunisein ohje:

1 pkt alaskalaista

3 sipulia

1 rkl hunajaa

kaikki juusto/kasviskermantähteet jiäkuapista (4 dl), sekin savustettu kippari...

suolaa

mustaapippuria

tilliä

rypsiöljyä

Seinpalat padan pohjalle, öljyssä kuullotetut, hunajalla voideltu sipulinsilppu niihen piälle ja maustettu kermakastike sekkaan.

Pata just sopivaksi lämmitetyn uunin arinalle, puolen tunnin piästä alumiinfolio kanneksi ja vielä puoleksi tunniksi hautumaan.

Vaan mitäpä tuo haetannee. Onpahan itelle pariksi päiväksi kastiketta jos ei muuta kehtaa värkätä.

15.12.2023 perjantai

Vasemman käsivarren ja olkapään särkyä päänsäryn lisäksi niin mitä helevettiä sitä ennään muuta immeinen elämääsä kaepaa!

16.12.2023 lauantai

Lainatätiä (85) hautaavat parhaillaan Järvenpäässä. Ei piästy tilaisuuteen ja kyllähän se vähän harmittaa vaikka kovasti läheiseksi ei täti koskaan tullutkaan. Tai sitten en muista lapsuuden ajoista hänen suhteensa kovasti paljon. Heimosetä (89), vaikka hän on muuttanut synnyinseuduiltamme syntymäni aikoihin on paljon läheisempi ja ymmärrämme toisiamme ihan toisella tavalla puhelimessakin kun vuosien varrella on pitkiä puhelumaratoneja suoritettu.

Vinhan ihovaivat ovatten alkaneet parantua eikä se enää eritäkään muuta hajua kuin tavallista koirankärskyä.

Muutama viikko sitten silmiini sattui artikkeli kananrasvan aiheuttamista allergioista koirille ja jätin Vinhan ruokavaliosta kaikki kanaan víittaavatkin einekset pois ja siitä se on alkanut virkistyä.

Nyt se on ollut pelkän nauta-sika-riistaruuan varassa eikä valita yhtään. Mitään teollisesti tuotettua en laita kuppiin enää lainkaan. Jopa sen kuorsaaminen on vähentynyt eikä lorttaa persiensänuolennankaan parissa tavallista enempää. Rauhaton se jonkin verran on ollut. Olisiko se, että broilerit joista saksalaiskaupan halvat kanankoivet on koneistetuilla liukuhihnalinjoilla irti reviskelty, ovatten lihotettuja kasvuhormoneilla ja koiralle tulee syönnin lopetuksesta vieroitusoireita?

Voisi olla terveellistä immeisenkin jättää siipikarjaeineet kokonaan pois. Paitsi jos teeripaistit silloin tällöin pöytään laittaisi kuten entivanhaan säännöllisesti tapana oli.

Tästä tuli sitten mieleeni tämä kuukausia jatkuneen päänsärkyni mahdolliset juurisyyt. Entä jos monella tavalla prosessoitu kauramaito, jota olen nyt pari-kolme vuotta kahviin kaadellut aiheuttaa tämän omituisen pakotuksen?

Salaliittoteorioiden puolelle menee, lopeta jo!

17.12.2023 sunnuntai

Tuli tieto Turkka Malin (57) kuolemasta. Sydänalassa mutjahtelee murheellisesti. 

Kesällä 1997 kävin pokkaamassa eräästä kirjoituskilpailusta pääpalkinnon (5000 mk) Hesassa tyttärieni kanssa. Tilaisuuteen oli kutsuttu Malin Turkka joka kirtaralla säestäen lauloi minulle Loppunut ihminen-balladin jonka olin voittotekstiini sattuneesta syystä lainannut. Ei maha mittään, itkettää.

18.12.2023 maanantai

Luen jälleen vanhaa tuttua Hannah Arendtia ja hänen paksua tutkielmaansa totaliatarsimin synnystä. Hapaisen väliin myös jokusen rivin Antti Rämäsen Rikottua rajamaata, mutta joka sekään ei Kovan Koiviston, Rouva diktaattorin tai Mies joka rakasti koiria kirjojen tapaan oikein sisuuksiinsa imettele.

19.12.2023 tiistai

Isä kuolleena 41 vuotta. Katson hänen kuvaansa ja koetan antaa anteeksi sen, ettei hän muita, mielestä helposti muistettavaksi nousevia elämän ohjeita antanut kuin jotta "kuhan  jotenniin elämäny piästä piähän tolskootta."

Lehdessä otsikko "Suuri virstanpylväs Suomen ja Yhdysvaltain suhteissa", ja minä luin sen virtsapylvääksi! 

Olisihan se voinut niin otsikossa lojottaakin niin paljon näinä päivinä painettuun sanaan pa(i)novirheitä lipsahtelee. 

Ilman paino- tai lukivirheitäkin voimme kuvitella, että meillä on nyt yhteinen Natotoloppa jonka juurelle käymme silloin tällöin kusaisemassa.

Ja onhan meillä oman äärijärjestömme "mestarin" pystyttämät hillotolpatkin olemassa. Yhden edellisten kuseksijoiden kyllästyttämän tolpan juureen tämä sama valjake on kiilaksi kiivennytkin. (Uskomaton reisiminen kertakaikkiaan!)

Toisaalta ei niin uskomatonkaan jos kirjoittaa näkyville Hannah Arendtin reseptin ainesosat totaliatarismin syntykuvioista. 

Totaliatarismikakun kypsymistä todistetaan parhaillaan Unkarissa ja Turkissa, eikä se kaukana ollut Puolassakaan ennen kuin äänestävä massa järkiintyi sen verran, että saivat pahimmat paskat vallankahvasta lipeämään.

Hollannin virnuilevan kammotuksen Geerd Wildersin äärioikeistopunaniskojensa (Arendtin teksteissään toistuvasti "roskaväeksi" kutsuman) avulla valtaan nousu on myös pöyristyttävää. Ja mitä muita näitä nyt onkaan...

Mitä tekevätkään parhaillaankin meidän omat, mestarinsa fasismioppaita lukeneet persuseppäset ja -rydmannit koettaessaan asiattomuuksin ja "läpällä" jykertää oikeusistuinten merkitystä?

Poliitikko W.Rydman on yhteiskunnallisissa pyrkimyksissään anti Greta Thunberg: Willen autisminkirjo on ulkonäöllisesti samaa luokkaa, mutta toimii älyn puolella vastoinpäin ... tai päinvastoin. 

Omituista se, että syntymässä saatu geenivirheinen mieli voi liittyä yhteiskuntaa rikkoviinkin voimiin. Vai onko se omituista... Gretan aivot käskivät ruveta "hyvien" puolelle, Willen vähemmän hyvien.

Kuka itse omien aivojensa syntyvammoille mitään mahtaa? Pedofiilitkään eivät ymmärrä tekevänsä jotenkin väärin kun tekevät mitä tekevät aivojensa käskytyksestä.

Moskovan Zaatanakin luulee tekevänsä maailmasta kauniimman käskiessään oman kansansa naapurimaidensa kimppuun.

Minun kehitysvammaisilla (Fragile-X) veljilläni oli ongelmia ymmärtää voimankäytön rajat. Jos J tinttasi sotaisissa leikeissämme minua otsikkoon, latasi hän nyrkkiinsä voimaa niin paljon kuin sitä oli ja lensin mustikkamättäikköön kuin Muhammad Ali olisi laksauttanut.  Kusterinkin muistan läimäyttäneen Eskon olkapäälle laskeutunutta itikkaa niin lujaa, että koko ukko lojahti maantienvarren pajukkoon että heilahti...

20.12.2023 keskiviikko

Rakentelin Tojotanrottelon kattokaiteisiin sopivat telineet puurimoista. Niitä tarvitsen Oulunreissulla jonne huomenna lähen. Haen Eliaksen jouluksi kotiin ja samalla tuodaan iso työtaso jota E mummolan lämpimissä työtiloissa lakkailee ym..

Lunta rupesi tuiskuttamaan reippaanlaisesti. 

21.12.2023 torstai

Oulussa.

Prisman kahviossa jossa kaikki istuinpaikat olivat varatut, juttelin talvisiin tamineisiin pukeutuneen mustahiuksisen naisen kanssa. Ennen kuin hierautui meidän ennestään seinussohvalla istujien väliin kysyi hän: "Mahtusikko se luotolaistyttären persus vaikkapa tälle pöyvän kulumalle?" Siihen minä, jotta elä nyt pöyvälle, istaha penkille. "Sitä tarkotinkin..".

Käytiin toimittamassa jo muutamat asiat. Esim. säädettävät sähköjalat E:n työtasoon. Äsken tultiin kauppakeskus Valkeasta. Hommasin sieltä P:lle ja G:lle lahjakortit vaateliikkeeseen vaikka ei olisi niihin varaakaan ollut. Saavat tuoda sitten E:n joululomalta pois ja käydä ostoksilla.

Kun sanoin E:lle, että käydään siellä Vitun Valkeassa sitä nauratti. Mutta kun toistin kauppakeskuksen nimen, sanoi, ettei semmosta täällä ole. No mistä se G sitten hankki ne vaatemerkki Vitun Leija-nimiset asut?

Onneksi en tarvinnut tuntemattomilta tietä siihen Valkeaan kysellä.

22.12.2023 perjantai

Aamusta päivin käytiin  hakemassa työtaso Pauhauksesta ja muita tarvikkeita ja ajettiin sitten suorilla Ristijärvelle mummolaan jonneka E jäi aattoon asti. Sivukadulla olin kahdeksan maissa illalla ja nyt väsyttää. Alan muate.

P flunssassa.

23.12.2023 lauantai

Tämä pv meni lumia kolaillessa, ruokia laitellessa ja tulisijoja lämmitellessä. Nyt illasta luen vain.

24.12.2023 sunnuntai

Mummolassa oltiin iltapäivä ja alkuilta. Tultiin takaisin jotain yhdeksän-kymmenen maissa.

Nyt en jouluaaton tapaan soittanut Heimosedälle kun soitin hänelle kolme-neljä tuntia kestäneen puhelun päivää ennen tätin hautajaisia.

25.12.2023 maanantai

Ostin tabletille ad Librikseltä Kaarlo Tuorin kaveristaan Matti Wuoresta ja elonsa aikaisesta menosta Suomessa kertovan muisteluskirjan "Tapauskertomuksia Suomesta". Aloitin jo lukemisen.

Kettu on ruvennut tekemään harva se yö lenkin pihassamme. Oli kaivanut tuijarivistön vieruiseen, metriseen lumipenkkaan nurmeen saakka ulettuvat montun. Oli varmaankin myyrän vikinän sieltä kuullut. Se käy tarkistamassa myös Vinhan ruokintapaikan siltä varalta, että jos olisi jotain  murusia hänellekin jäänyt.

26.12.2023 tiistai

Onkohan  romuska iskemässä? Hartioita pakottaa ja vilu kapajaa.

31.12.2023 sunnuntai

Kuumeyskäflunsapäivät on podettu. Lämmöt nousivat pahimmillaan neljäänkymmeneen ja painajaiset olivat sen mukaisia. Ihmeellistä tässä se, että kroonistumaan pyrkinyt päänsärky on ollut nyt 2 päivää poissa. Onkohan pysyvää?

Jos joku kysyisi äkkiä mielipidekoostettani vuodesta 2023 sanoisin, että kuin veristä ihmisjauhelihaa olisi kautta maanpiirien roiskahdellut eikä siinä sotkussa luistelijalla ole onnentunteet pintaan enää päässeet.

Usko ihmiseen ja ihmisyyteen, jos sellaista (siis uskoa) on koskaan oikeasti ollut olemassakaan, on rapissut juurineen mielestä pois. 

Suomessakin fasismi ja rasismi ovat nosteessa. Parhaillaan fasistit johdattelevat opetuslapsiaan uuskielisen puheen opetteluun. Päämäärä on tylsistyttämiseen saakka ne samat kuviot kuin mussoliineilla eilisemme historiassa. Hyvin se näyttää uuteen tiktok-sukupolveen uppoavan.

Homot, lesbot, mustalaiset, vammaiset, ihonväriltään erilaiset ja mielipiteiltään, politiikaltaan ja uskonnoiltaan valtavirrasta erottuvaa väestöä aletaan jälleen ahdistella tuhansilla tavoilla yksien aatteiden alle kontrolloitaviksi. 

Ja se kummallisinta, että vaikka meitä "erilaisia" on enemmistö, vallan pyrkii ottamaan (pelätä saa, että myös ottaa) vähemmistö. Lopulta yksi perkeleen perusfasisti on kärjessä muutamine  hännystelijöineen ja henkivartijoineen.

Kädenkäänteessä se ei käy, mutta kun on jo kymmenien vuosien pohjatyöt takana, niin eikun fasismin kuraa vain formuihin niin kohta taas huudellaan että Heil!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti