perjantai 16. kesäkuuta 2023

Kipeä kourallinen päiviä koossa jälleen



12.6.2023 maanantai

Sotaisten unieni jatkoksi heti aamusta:

"On päivänselvää milloin yö alkoi: keskiviikon vaihtuessa torstaiksi 23-24 helmikuuta 2022", kirjoittaa Heikki Aittokoski Hesarin eilen julkaistussa esseessä "Realpolitik jyräsi ihanteet".

Moskovassa ei kuunneltu YK:n pääsihteerin vetoomusta rauhan puolesta vaan tankit ja muu sotakalusto ynnä elävä lihamassa alkoi tuhoisan vyörynsä kohti Kiovaa ja muita kohteita Ukrainassa.

Ja siinä verisammiossa seisotaan nyt koko planeetan väki huarukoitamme myöten. 

Iltasella

Vasemman etukäpälän peokalo on sinimustassa turvotuksessa. En sitä mihkään satuttanut, mutta niin vain viikkojen kipu muuttui päivän aikana tuskalliseksi. Ei oikein tiedä, mihin paksun pöjökin työntäisi. 

Werantatyömualla pellitin katon reuna- ja juuripeltejä myöten valmiiksi. Kerkesin tehdä myös kahden ikkunan (60x100) karmit ja ennen lähtöä portaiden edustan tasovalun ja asetella siihen laattakivet.

Iltasaduikseni luen artikkelinpätkiä joita Italian peruskoni Silvion kämpsähtäminen manalan portin sisäpuolelle on aiheuttanut. Nykyinen piäministeri Meloni piti Raiteeveessä puheen yrittäen pitää nuamansa asiaan kuuluvasti virallisenvakavana vaikka kitalaessa naksuivat totuudenkin lausumisen vokaalit. 

Katsoin jonkun toisen twittertilille ujutetun, melkein puoli tuntia kestävän videon ukrainalaisosaston atakista venäläisten kimppuun. Oli kerrassaan kammottavaa seurata oikeaa sotaa jossa ei vankeja oteta. Tai eivät venäläiset edes yrittäneet antautua. Kliimaksiksi näytettiin kuinka raskas tankki ajoi maaluolaan (-luoliin) menneiden venäläisten ylitse ja jauhoi päällä eestaas muutamaan kertaan ja sinne ne kai litistyivät kaikki. Näin kätevästi ehkä parikymmentä Moskovan Zaatanan Pyhän Teurastussodan nuorta ristiretkeläistä samaan kuoppaan ilman lapioimisia haudattiin.

Paulus lähti matkailuautolla (6 kaveria) tekemään mutkan Lofooteille.

13.3.2023 tiistai

Lämmintä lupaa aikainen aurinko tällen päivällen. Herään näihin aamuihin melko säännöllisesti neljän viiden välillä. 

Peukalon turvotus on hellittänyt eikä sitä pakota muuten kuin niveltä taivutettaessa. Olisiko vuosituhannenvaihteessa rumpunaulaimella peukalon nivelen kohdalta ampumani naulan rustottunut jälki jotenkin ärsyyntynyt?

Iltasella

Kun tulin werantatyömualta, kiipesin Eliaksen kanssa katolle ja otettiin mitat savupiipusta jos se tulisi joskus pellitettyäkin. E on hyvä piirtämään ja nyt piipun kuva kertoisi peltisepälle, millainen haarniska 70 vuotta vanhojen muurausten päälle pitäisi taivuttaa. Pelti maksaa 75€ neliö ja neliöitä menee sämppyineen yli 5. Siihen piälle taivutustyöt. Itse sen kyllä asennetuksi saisin.

Elias lähti iltajunalla takaisin Ouluun. Menee huomenna töihin. Ei taida poika kesälomaa pitää, mutta tarkkana taloudenpitäjän sitten pärjääkin taas talven vallan hyvin jos ei mitään yllätyksiä tule.

Yksi huolenkivi vähempänä siten täälläkin päässä.

Gaiukselle löytyi Jyväskylästä käytetty skootteri josta myyjälle soitin ja varasin. Maksan puolet nyt ja kun lauantaina haetaan, loput.

Vanhasta Symissä olisi moottoriremontti tehtävä ja kun ei itsellä ole taitoa ei välineitä maksaa vieraalla teetätettynä vallan perkeleesti kamppeen muuhun kuntoon nähden.

Ei  mopo mikään elinehto olisi, mutta jos poika meinaa muutamatkin kauempana olevat (15 km) työhommansa hoidella on se ehkä parempi kuin polkupyörä. Vaikka pyöräileehän Eliaksin Oulussa kauimpaan työkohteeseensa Limingan Tulliin 10 km:n matkat aamuin illoin.

Netissä skoottereita on myynnissä julmetut määrät eivätkä niiden hinnat pilviä hivo kun vain osaa ja viitsii suht kunnossa olevaa kytätä ja varmistella. 

Lauantaina on Pikku Mirren kesäjuhlat. Ratsataan ne Jyväskylään (Tikkakoskelle) mennessä. Tarumaaretkin tulee, niin näenpähän sitäkin tytärtä pitkästä aikaa. 


Rahan kaatopaikoista eli ns. paratiisisaarista luin vanhaa artikkelia. Olin pannut Hesarin talteen ja sattui käsiini kun hapuilin toista tarvitsemaani juttua käsiin vaatekaapin konsolin takaa. 


14.6.2023 keskiviikko

Petollisen hienot kesäaamut toistuvat. Ne auttavat unohtamaan hetkeksi lajimme kauhistuttavat kyvyt tuhota idyllit toisensa jälkeen. Kun  nämäkin hienot kesäaamut ja päivisin jatkuvat helteet jatkuvat tarpeeksi pitkään, alkaa kuivuus näännyttää. Parhaillaan kuivuuden edesauttamat  metsäpalot riehuvat Kanadassa ja niiden smoget vaivaavat jo New Yorkia. Savupilvien laidoilla saapivat suomalaisetkin kohta haistella sen perän kuusikoiden muuttumista tuhkaksi.

Venäjän metsäpaloista ei ole kuulunut pihaustakaan, vaikka varmaan sielläkin jo roihuaa. Ainakin sitten heinäkuussa kuten ennenkin. 

Venäjän sytyttämät sodantulet Ukrainassa levittävät pelottavaa sumuaan kaikkialle.

Werantatyömaalla ulkoseinät paneloitu, huomenna sisäpuoli. Rappaillakin pitää välillä.

15.6.2023 torstai

Aamuviideltä aurinko siinä asennossa, että erkkerin pöydässä jos meinaa lehtiään näytöltä lukea, täytyy kolmannenkin ikkunan säleet laskea alas.

Eliaksen käynnin jälkeen uunipuuroa oli jäljellä kukkuralautasellinen ja meinasi ähky tulla kun hotaisin kaikki. E ja P tykkäävät uunipuurosta, mutta G ei, joten tähteet on minun syötävä.

Vinhan mahassa ollutta ihottumaa on pesty ja voideltu nyt tämä viikko ja se on jo aika hyvänä. Hännän juuressa päällä on vielä punoittava laikku. Minulle tarkoitettu voide, jota en ole enää punajäkälään tarvinnut käyttää aikoihin, tehoaa koirankin ihokipeään. Uusin respetin ihan Vinhan takia.

Iltasella

Lämmin ja raskas päivä.

Werannan sisäpuolen sain muutamaa panelia vaille valmiiksi. Yksi panelinippu oli kastunut ja sisältö  sinistynyt. Paneloinnin jälkeen on enää lattian pinnoitus lämpökäsitellyllä laudalla, nurkkalaudat ja humalaritilikkö kuistin osalle. Niin ja porraspielien tasotteiden vetelyt.

Tein neljä rajapyykkikiveä Sivukadun tontinnurkille. Porasin niihin reiät joihin vasaroin rosteriharjateräksen pätkät jotka kun painaa kiven kanssa maahan, pitelevät niitä paikoillaan. Kaupungin mittamiehet olivat käyneet joku päivä merkkaamassa nurkkien pyykit.

Puutarhurin kanssa kauppa-asioilla Prismassa vaikka en olisi millään jaksanut. Sitten kuitenkin virkistyin niin, että käytiin kävelyllä kaupungin ympäri tullen pois joenrantaa.

Tästä kun petille käännähdän, en varmaan saa yhtä sivua kirjasta luetuksi kun olen umpiunessa.

16.6.2023 perjantai

Viideltä jälleen ylös. Nyt laskin neljännenkin sälekaihtimen ales kun niin oli aurinko siirtynyt tupaan paistamaan.

Iso siili tuli Vinhan kaveriksi halkopinon luokse. Se ei mennyt palloksikaan koiran räksyttäessä. Näytti kuin olisi nostanut koipeaan ja pieraissut kun käännähti ja meni risukasankolosta katselemaan, että mitähän ruokaa mustalle hurtalle tällen aamullen tuotiin.

Tänään täytyy muistaa ottaa peräkärry työmualta perään kun on se skoban haku. Siitä on hitsattava perälaudan sarana joka murtui irtipoikki. Reissuun menemme Puutarhurin "EMULLA" (Pösö).

Iltasella

Paulus välitti videota Tromssan kivikkoisilta kallioilta, avarista maisemista. Laitoin vastauksen, etteipä tuolla mahtaisi pottu mänestyä.

Werantatyömualla kun käyn vielä maanantain ähertämässä ovatten kahden viikon tunnit täynnä. Arvioni piti siis paikkansa kun kysyttiin, kuinka pitkään hommassa menee.

Tänään tuli "tappiota" pikkurontelin verran. Laitoin siihen ison timantilaikan ja kun jyystin paria pientä betonipattia portaista pois, niin mokoma syttyi tuleen. Kaksi täyttä sankollista vettä kaadoin päälle ennen kuin sammahti.

Maanantaiksi jäi humalaritilikkö, ikkunoiden ja oven myykit, listoitukset ja katolla tienpuoleisen pikkunurkan peltikatteen taivutukset sekä loppusimpsintä. Isäntäväki itse maalaa panelit ym. Onhan se vissiin sitten  käytävä eri reissulla syöksytorvi ja ränni laittamassa.

Toinen pikkuhaveri sattui omaan nilkk... eikustakun peokaloon jonka lävisti muutaman sentin mittainen lämpökäsitellyn laudan syrjästä irronnut sälö. Ei lähtenyt muuten pois kun piti puukottaa nahkaa pois. Ei se hommaa hidastanut sen enempää mitä nyt vähän verta loirusi tippa sinne ja toinen tänne. Nyt vähän kirveltää jälki laastarin alla.

Hitsasin peräkärryn saranan ja vahvistin repeämässä olevan toisen myös. Aamulla aikaisin lähdetään pikku retkelle jossa menee myöhälle yöhön. Anelma käy huolehtimassa Vinhalle ruokaa. Laitoin sille varjoa lisää, ettei aurinko porota koko ajan sen mustaan turkkiin.

(On mulla elämänryöppäämä, helevetin ruma etukäpälä!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti