keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Rahaa jaossa

20.11.2023 maanantai

Unimäessä myöhällä kun pilkkopimeää on. Tienvarren kuusirivistön takana näkyy häilähteleviä valokiiloja Kyntöläiselle päin. Nyt kulkijat jatkavat matkaansa. Kuskilla ja vieressäistujalla palavat edelleen otsien valot. Mitähän hommailevat?

Saunan lauteilla  ajattelin miltä tuntuu lapsista, joilla kauhun aurana on pommin ujellus.

Sota on minunkin päässä alati läsnä vaikka pommit eivät putoilekaan.

Päivällä ensi töikseni panin uuniin ja hellaan tulet. Muutenkin normaalit toimet kun kylmään mökkiin  saapuu. Veden saanti kaivosta sankoihin teetätti hieman töitä. Putkessa jiätuluppa.

Vinhalle auton alle jäänyt pyy. Nyt se makoilee tyytyväisenä maton päällä lattialla, ja haisee.

Toin auringonkukansiemeniä tinteille. Muutama vuosi sitten 25 kg alimmillaan 19 euroa, nyt 15 kg 27 €!

Lunta on kolata asti. Näläkömäkeen oli tie aurattu.

21.11.2023 tiistai

Viimeisimmän unen kahtapuolen oli kaksi maailmaa. Toisen "hyrrää" ohjailin puuvarrella kuin jauhinkiviä. Ne jurskuttelivat tapahtumanjyviä pieniksi, siisteiksi pussukoiksi hyllyille. Toisella unenpuolella  kaikki oli  kuin hamstraajaihmisten rojuvarastot. 

Hellaan tulet ja puuro termokseen hautumaan. Kahvit.

Pakkasta 4 ½ astetta. Ohuen lumikerroksen on ripotellut entisen päälle. Tänään pitäisi olla miltei pilivetön taevas, huomenna jo myräkkä.

Kävin Näläkömäessä. Vanhoille lehmilaitumille ja Erkan&Kertun kivisille, pakettiin pannuille peltoläimäreille1970-luvulla istutetut kuusikot ovat teloitustuomionsa kuulleet. 

Jälleen kerran: Hyvästi sienimetsät, hyvästi tinttien pesäpuut, hyvästi kanalintujen pesintärintuukset ja kusiaispesiltä lähtevien polkujen vanat. Hyvästi elämä niiden.

22.11.2023 keskiviikko

Lainatäti (80) on kuollut viime yönä.

"Kaikki pieni on kaunista", sanoo valtionpalkinnolla hyvitelty runoilijakirjanpainaja JK.Ihalainen. 

Suuren tavoittelu on kuitenkin kaikilla mielessä. Siinä onnistumisista sitä vasta palkitaankin. Pieni ja kaunis on romanttista unelmapölyä.

Suomalainen PieniEnsokin vaihtoi etunimekseen ruotsalaisen Storan. Ainoa suure, jonka se on saanut  aikaan, on megalomaaninen luonnontuho minne se vain on koneensa talutellut ja tehtaansa pystyttänyt.

Metsienraiskausyhtiön biljooniksi rahavirroiksi nimetyt tulokset ovat sitä mukaa sulaneet nopeammin kuin sen itsensä synnyttämiltä korpiraiskioilta lumet keväisin.

HS:n pieni Tiedeuutinen: Maapallon päivittäinen keskilämpötila nousi päivän ajaksi yli 2 asteen kynnyksen esiteolliseen aikaan verrattuna 

Kahdeksan kaduntallaajaperuspenaa on vaivautunut kommentoimaan "tietävämmin". 

Pelastumisen perusteluksi riittää, että Kiina on peittänyt autiomaitaan ja entisiä kaivosteollisuuden tuhoamia maisemiaan jo aurinkokennoilla. 

Tuttu paradoksi: Toisaalla kaivetaan uusia kaivoksia jotta aurinkokennoille riittää "joutomaita" peiteltäväksi.

Sain valmiiksi moottorikelkan parirekeen pölkkyjenkuljetus lootan.

23.11.2023 torstai

Unessa pakolaisten polkupyöräletka jatkoi Kittilästä etelää kohti. Sanoin Tapsalle, että en minäkään nuin hullu ole, että jäisillä keleillä pelkissä farkuissa lähtisin satojen kilometrien taipaleelle pyörällä.

Kirjoitin uutisen jälkirimpsuun kommentin: Entäs jos rajanylittäjien polkupyöriin on pakattu vakoiluelektroniikkaa, myrkkyjä yms.?

Klo on vasta 02 aamuyöllä. Alkoi tuiskuttamaan oikein vanhanaikaisesti. Vein auton pihasta Näläkömäen tienhaaraan etten jää sen takia ummen taakse. 

Iltasella

Piti kaupassa käydä. Kurautin sitten autolla pihaan vaikka vähän luiruutteli. Uutta lunta tuli kymmenkunta senttiä vanhan päälle.

Susi oli mennyt tien poikki ja toisesta kohtaa takaisin. Otsalamppumiehiä ei vielä ole näkynyt.

24.11.2023 perjantai

Lonin mustavalkoisia valokuvia joissa sukulaisia. Isä oli niissä aina varjoissa. Heräsin siihen, kun ravistelin yhtä kuvaa yrittäen saada varjon valumaan isän päältä pois.

Klo on vasta vähän päälle 5. Illalla nukahdin Kovan Koviston sivuille. Sitä ennen katsoin uutta norjalaissarjaaa Valta (Makta). 1970-luvun tupakan, piipun, alkoholin ja poliitikkojen juonitteluiden käry tunkee tajuntaan niin, ettei sarjaa voi katsoa kuin yksi jakso kerrallaan.

Norjalaisapoliitikot kutittavat muistiluuta tuttuina niminä. Erittäinkin päähenkilö Gro Harlem Bruntlandt. (Piti ihan tarkistaa kirjoitusasu kun tuo"Harlem" on New Yorkissa)

Gaza/Israel murhajaisissa aikovat pitää tulitauon. "Silmä silmästä, Hamas hampaasta" konfliktilla on ollut tasapaino hakusessa. Hamas sai hengiltä "vain" 1500 kaksijalkaista ja Israelin käynnistämässä kostossa on vammautuneet mukaan laskien kymmenettuhannet. Murusiksi pommitettu infra kaiken peitoksi.

Unohtamalla politiikan, Gazan maakaistaleen omistussuhteet ja juutalaisten menneisyyden voi tässä sodassa helposti asettua heikomman puolelle vaikka siltä puolelta julmuudet aloitettiinkin.

Muutaman sadan panttivangin takia mielenosoitusmarssille lähti kymmeniä tuhansia ihmisiä, palestiinalaisten puolesta mieltään osoittavia eri maiden konsulaattien edustoilla on tähän mennessä ollut kymmenistä satoihin kylttien kantajaa.

Hollannin vaalitulos kylmää häntäluuta. Wilders Perkele kekkuloi nyt onnessaan. Aiheesta kirjoittavan Heikki Aittokosken kanssa olen Hollannin vaalituloksesta samaa mieltä; vaarallisia aikoja tiedossa.

25.11.2023 lauantai

Lajimme itsemurhageeneistä tekivät tutkimuksia, unessani siis. Unensiirtymässä ihmiskunta tuomittiin teloitettavaksi. Lopussa joku kyseli, kuka ne pyövelit hirttää?

Kävin Unipuron takana nostelemassa kaatuneen pinon pölkyt takaisin teloilleen.

Nyt saunaan ja sitten Napikselle. Puutarhurikin aikoi tulla.

26.11.2023 sunnuntai

Pakkanen kirrannut kahteenkymmeneen. Kuutamossa oli mukava ajella Napikselta pois. Harvinaisen, hennon nimen (etu-) kuulin. Siihen liittyen: Jospa en nolannut itseäni.

Hs aloitti pressaehdokkaiden kirjoittaman esseesarjan Mika Aaltolan kuivahkolla kirjoituksella Juhani Ahon Juhasta. Seuraavana on tänään Li Andersonin kirjallisuusessee "Kun katsomme ihmistä, näemme historian ja Suomen". Se on yksinkertaisen hyvä. Sen pohjana on Marta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina 1978.

Kirjoitus ei ole avaruuksia syleilevä, mutta paneutuu jokaista yksilöä koskevaan asiaan, usein niin nurkkaan ahdistettuun äitiin, naiseen.

Lähden tänään Kniin vaikka meinasin olla ainakin maanantaihin. Tuli hommia tehtäväksi. 

27.11.2023 maanantai

Lauantaina jäi kirjanmerkiksi HS:n kirjallisuuskritiikki Agota Kristofin (1935–2011) kolmeosaisesta trilogiasta. Vaikuttavat mielenkiintoisilta. Olisipa aina vain vara ostaa kun näitä eteen tulee.

Melender: "KUN LUIN Ison vihon, hämmästelin aluksi sen pelkistettyjä, lastenkirjan omaisia virkkeitä, mutta pian tajusin, että Kristófin proosa on poisjättämisen taidetta parhaimmillaan."

Poisjättämisen taidetta. Hmh. Tyylikkään ytimekkäästi sanottu joutavuuksien karsimisesta. Minunkin pitäisi sitä opetella jälleen. Vaikka mitäs väliä sillä...

28.11.2023 tiistai

Alkoi tuulen kanssa tuiskuttaa, ja kun on pakkastakin niin onpahan vain luita myöten kylmäävää. Mutta niin kuuluu Suomen talvessa ollakin. Pannaan takkaan ja uuniin popat.

29.11.2023 keskiviikko

Naapurin Risto (87) oli kompastunut Lehtovaaran hallillaan ovensuukynnykseen ja kaatunut naamalleen betoniin. Otsassa iso runtu ja molemmat silmät mustana. Nenänvarren oli silmälasien sanka painanut murruksiin. R:lla ei ole toista kättä (proteesi vain), niin milläpä vastaanotat kun kaatuessa ainoa eturaaja on ovenkahvassa kiinni. Kimmo oli onneksi tullut juuri hallille, jotta ensiapuun oli päässyt.

Kirjallisuuspalkintoina jakoivat silkkaa rahaa. Kaunon voitti Sirpa Kähkönen, Tieteen Antti Järvi ja Lasten&nuorten Magdalena Hai.

Kärkevimmän puheen piti Magda ja tunteisiin menevimmän Sirpa. Järven puhe oli asiallinen. Magdalla on hienosti henkilöön ja etunimeen istuva sukunimi. Onkohan vaihtanut alkuperäisen?

Jos minulta kysyttäisiin, niin olen vallan tyytyväinen voittajiin, varsinkin Sirpan. Yllätyin diktaattori Jorma Uotisen selkosanaisuudesta ja ytimekkyydestä kun hän perusteli voittajavalintaansa.

Miksikähän minulle tuli kyynel silmäkulmaan, kyselen tässä ohjelman jälkeen enhän ole edes lukenut voittanutta 36 uurnaa-teosta? Muistan, kuinka vaikuttunut olin Erno Paasilinnan finlandiavoitosta 40 vuotta sitten, että seköse ...

Sirpa kirjailijana sekä julkisuudessa esiintyvänä henkilönä on kyllä likellä minun mielimaisemiani. Ja onhan hän savolainen.

Tähän kirjallisuuskatsaukseen sopii hyvin Melenderin kritiikinloppu Kristófin proosasta (varsinkin kaksi viimeistä kappaletta):

"Trilogian osista Iso vihko on romaanina täyteläisiin ja vaikuttavin, mutta samalla petollisin, koska se luo eheän todellisuusilluusion. Todiste ja Kolmas valhe lyövät tuon illuusion ensin säröille ja sitten säpäleiksi.

Kristóf kouluttaa lukijaa kovalla kädellä, mutta siitä on syytä olla kiitollinen.

TRILOGIAN taustalta kajastaa ajatus, että kerronnan etiikan rinnalle tarvitaan lukemisen etiikka, jonka ytimessä on ymmärrys siitä, että kaikissa teksteissä pitää tunnistaa lauseisiin luikertavat valheet.

Vain tällaisella valppaudella voimme torjua kielen ja totuuden rappion, joka uhkaa myös nykyisenä disinformaation aikakautena."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti