lauantai 7. lokakuuta 2023

Oi armahda Pyhä Birgitta!

21.9.2023 torstai

Olipa pitkä kiärme ottamassa aurinkoa Um tiellä. Pysäytin auton ja hätistelin risuoksalla hivellen sen  raviin. Ojassa oli syvälti vettä, mutta liukkaasti käärme kroolasi ylitse ja hävisi kulottuneeseen heinikkoon.

Matelijoille mieluinen ilma: Kalahveessa +18!

Tuli taas edellisen julkaisun loppumilleillä monguttua oman elämänsä hautaan päin kiitävällä suoralla joutavia. Putosin surkeuksieni korkeuksista suomalaiseen arkeen kun luin Katja Pereverzevan artikkelin "Mitä tänne Harkovaan kuuluu?" Alaotsikkona siinä oli "Tänään kukaan ei kuollut"

Ulkopuolisella ei unet, ei vilkas mielikuvitus eikä lukeneisuus riitä kuvaamaan edes sitä, miltä sota kaukaa katsottuna näyttää kun se on vaikeaa sodan keskellä asuvalla kansalaisella, jonka kynän mustesäiliökin on täytetty vuotavista ampumahaavoista.

Pereverzevan ennen venäläismurhaajien Kahovkan padon räjäyttämistä aloitettu kirje oli jäänyt kuukausiksi kesken sillä jaksaminen, niin henkinen kuin fyysinekin, oli loppunut.

Luin uudelleen myös matkasaarnaajapsykiatri Ben Fuhrmanin 70-vuotishaastattelun. 

Ei hänestäkään olisi auttajaksi sotarintamien aiheuttamissa traumoissa. Ei nyt, niiden akuutissa vaiheessa ja vielä vähemmän sitten, kun murhaamiset on murhattu ja niistä selvinneet alkavat koota elämänsä sirpaleita jatkaakseen joten kuten elämiään tuhotuissa kaupungeissaan, kylissään ja niiden liepeillä.

Sodan jäljiltä traumatisoituneiden, miljoonien lasten mielten korjaamisen kenttä tulee olemaan mahdoton tehtävä vaikka jokaiselle heille osoitettaisiin henkiseksi auttajaksi oma benfuhrmanninsa.

Traumakokemuksia ei täysin voi jakaa rauhanoloissakaan. 

Raakojen sota-aiheiden yhteyksissä kökköiseltä tuntuvat hallituksen leikkauslistat, jotka kohdistuvat enämpi tai vähempi taloudellisesti kiikunkaakun elämässäselviäviin, on konkreettinen esimerkki valtiotason toimijoiden empatiankyvyn vähäisyydestä. Henkilöesimerkkinä poliitikko Petteri Orpokin unohti välittömästi vallankahvaan päästyään, mitä tuli luvata lasautettua vaalikampanjointiensa huumassa: "Ketään ei tienposkeen jätetä."

Miten paljon tienposkeen jätettyjä tämän hallituskauden jäljiltä tuleekaan löytymään? Vai eikö rauhanaikojen "siviilisotien" aiheuttamia ruumiita lasketa?

Koska Petteri Orpo ei ikänään ole köyhyyttä, tai edes käestäsuuhun elämää kokenut, niin ei hänellä ole rahtusenkaan käsitystä siitä, miltä se tuntuu ja mitä se aiheuttaa. Ja varsinkin yhteiskunnassa, jota valmistellaan hänen kannattamallaan politiikalla hyvinvoivan väestöosan entistä parempaan hyvinvointiin.

Köyhyyden kokeminen on pitkäkestoisen, jäytävän trauman kokemista. 

Se ei tupsahda pommin lailla torille tappamaan kymmeniä ihmisiä kerralla. Se hiipii ihmisen arkeen pikkuhiljaa jokaisen maksamatta jääneen laskun mukana. Köyhyys istuu avaamattoman karhukuoren päällä ja sen näkymätön kalmankoura  kuristaa pennosiaan pöydänrenkkanan ääressä laskevan kurkkua kuin köysi, joka valmiiksi puutarhan tuomenoksaan sidottuna jo odottaa, milloinka verotettavalta yhteiskunnan kamelilta selkä taittuu.

22.9.2023 perjantai

Kajaanissa illalla.

Talveen valmistautumista oikeastaan koko päivän touhut, vaikka pitäähän Unimäkeen syksyn mittaan vielä monet kerrat pistelehtiä. 

Kutsuin Pauluksen hakemaan Äetin EMU:lla kesän puutarhasadon ja halkokuorman Unimäestä. Tojotanrottelo tuli täyteen työkaluista sun muusta romppeesta.

Perunaa tuli 80 kg, sipuleita 25 kg, juureksia ja niistä valmistamiani säilykkeitä on n. 20 kg ja hilloja ja marjoja sankko- ja purkkitolokulla. Kun  kaikki talven polttopuutkin on Unimäestä kaupunkiin kärrätty, luulisi olon olevan kuin Huovisen hamsterilla.

Mä olen poikki. Mänen muate!

23.9.2023 lauantai

Lämpimät kesäkelit jatkuvat.

Menin Purolaan tekemään vesirännihomman, mutta alkoi kaataa niin rajusti vettä, etteihän siitä räystäiden alla voinut mitään tulla. Pilvistä kaatuva sade oli lämmintä kuin juuri lypsetty lehmänmaito, mutta kun se valui katolta asennettavana olevaan räystäskouruun, ei sen asentaminen koukkuihinsa luonnonlakien mukaan voinut olla mahdollista. Jäi huomiseksi siis.

Suomen hallituksen kokoonpanosta ja sen seurauksista voipi nyt irvaista sen tympeäksi kulahtaneen, takavuosien Simo Silmun laulusta persujen vaalisloganiksi ryöväämän lauseen nyt toteutumassa olevan muunnoksen: "Sitä saatte nyt mitä tilasitte, ajattelemattomat äänestäjät!"

24.9.2023 sunnuntai

Kouru- ja rännihommassa meni pari tuntia aamusta. Sadetta alkoi puottelemaan jälleen nyt illasta.

Ruokien laitossa kului enämpi aikaa kuin aamuisten vesikourujen asennuksessa. Uunilohta ja muussia, salaatit ja porkkanaraastetta toinen annos puolukalla ja toinen ananaksella höystettynä. Jokaiselle jotakin.

G on alkanut harrastaa kavereidensa hiustenleikkuuta. Heräsin yöllä kopinaan yläkertaan vievissä rapuissa ja kun menin katsomaan, oli kylppärissä tukanleikkuu käynissä (klo ½1!).

Pojalla oli ensin "ilmaisnäytekierros" ja nyt parturoitavia lappaa oven täydeltä pientä korvausta vastaan tasauttamassa kuontaloitaan, mutta että yölläkin. 

No, huvittaahan tuo enempi kuin ärsyttää. Puutarhuri osti joku aika sitten  uuden, halvan leikkurin, mutta nyt G aikoi laittaa rahaa syrjään ja säästää kalliimman kamppeen ostaakseen jos "pisnes" alkaa toimia.

G siisti tänään myös minun pääni karvat partaa myöten. Ne ovat saaneet kasvaa viikkotolokulla kun en ole itse viitsinyt harvennushakkuuseen ryhtyä. Lähinnä pitää parrankasvusta puhua, hiukset kasvavat vain reunoilta, päälaella on hennon untuvan peittämää autiomaata runsaasti.

1.10.2023 sunnuntai

Viikon olen vasaroinut kaksiota. Maanantaina aloitin ulkoseinustalle pykätyn varastopatin sisäpuolen purkamisella, uudelleen levytyksellä ja yhden seinän rappauksella ja perjantaina lopetin sen saman tilan levyjen pohjamaalauksella. 

Viikon mittaan ehdin kaapia huoneiston kaikki seinät paljaiksi vanhoista tapeteista ja puolipaneleista, suorittaa maalipesut sekä pohja- ja pintamaalata myös kaikki. Pintaa täytyy telata vielä ensi viikolla lisää, sillä 70-luvun värit (tummanruskea ja limenvihreä) kajottavat läpitte uusista vaaleista.

Terassin piirustukset teki E. Rak.lupaa sille ei tarvitse, mutta taloyhtiö tarvitsee kynän jäljen arkistoihinsa. 

Terassin toteuttamista varten hain rautakaupasta runkotarpeet, sekä komposiittilaudat jotka olivat tilaustavaraa. Ennen ulkohommia pitää sisäpuoli saada suht valmiiksi. Makuuhuoneeseen lattiavinyylit ja keittiöön uusi ½paneli. Sähköhommiakin joutuu värkkäämään kun keittiön pistorasiat ja katkaisimet oli jätetty puupaneliin leikattuihin koloihin peitelevyineen. Laitan jakorasioihin korokerenkaat niin tuleepahan siistimpi. Listoitukset lopuksi. Siivoamista on etu- ja jälkikäteen ihan nokko. Vanhukset, jotka kaksiossa ovat huo´untansa päättymiseen saakka asuneet, eivät paikkoja ole juurikaan kuluttaneet, mutta kaikenlaista likaahan sitä kertyy asuisijojen harteille vaikka asukkaat kiikkustuolissa viimeiset vuotensa istuisi.

Kulumisen yksityiskohta on näkyvissä kaikissa käytävän ovissa: parinkymmenen sentin korkeudella viiru jonka arvelen tulleen rollaattorista jota huoneissa on työnnelty ja jolla ovia on auki tyrkitty.

2.10.2023 maanantai

Heräilen tässä "Ahneus on hyvästä"- aamuun. 

Wahlroos on jälleen kunnostautunut kirjailijana ja "saanut" kustannussopimuksen uusimmalle itsekehulleen. Nimeksi elämäkerran kakkososalle Otavassa Nallen kustantajakaverit ovat siunanneet intiaanilegendoista muistuttavan "Sateentekijät".  

Muutaman päivän takaista Hesarin kirjallisuusarviota edellisestä lueskelin: Björn Wahlroos, "Ahneuden nokkela ylistys" Otava. Hs:n kriitikkona Tuomo Pietiläinen 28.9.

Tämän ulkoisesti järjettömän rikkaan, sisäisesti mielenköyhän maanviljelijäpankkiirin julkisuuskuvan katselusta ja kuuntelusta olen saanut vain päänsärkyä. Tällaisiin ihmisiin nerokkaastikaan laadituilla kritiikeillä ei ole minkäänlaista vaikutusta jos vaikutusta vaikka haluaisi joku aiheuttaakin. 

Ahneus, tuo ihmisaivojen yksi ilmentymä on kuin psykopatia tai pedofilia. 

Ei syntymässä saatujen, ympäristölleen vahingollisten aivo-ominaisuuksien kantajat ymmärrä tilansa vakavuutta koskaan, saatika että taipumuksiaan toteuttaessaan osaisivat nähdä siinä jotain väärää ja lakien vastaista olevan. Björn Wahlrooskin on täysin sokea. Sille on turha sanoa, että katsopa peiliin ja kerro, mitä näet koska se sanoo sen saman, minkä kirjoituksissaankin: "Ahneus on hyvästä; voi että kuinka sen musta kimallus kehystää raikkaasti raameihini mitallistettua karderoopiani."

Ahneutta ei ole kriminalisoitu vaikka pitäisi. Sitä ei ole otettu Ylelläkään "Rikollisen profiili"-podcastien aiheeksi. Ahneutta ei ole edes detaljeissa otettu mukaan ohjelmiin, joissa käsitellään ihmismielen korjaamattomia omituisuuksia kuten psykopatiaa, narsismia ja jo edellä mainittua pedofiliaa. 

Mikä muu ihmisominaisuus on katasatrofeja ja kärsimyksiä aiheuttanut kuin loputon, rajoja vailla oleva ahneus?

Pohjattomasta ahneudestahan Moskovan Zaatanan Suuressa Isänmaallisessa Teurastussodassakin Ukrainassa pohjimmillaan on kyse: Elintilan hamstrauksesta.

Väsyneenä remppahommista kotio klo 17.

Heimosetä soitti päivällä. Ääni oli ainakin haurastunut viimeisestä soitosta. 89 hän syyskuun alussa täyttikin, että eihän se ihme. On kuitenkin älynkirjoissa vielä. Panin kuoreen muutaman vanhan valokuvan ja lähetän huomennä setälle arvuuteltavaksi, keitä kuvissa lie.

3.10.2023 tiistai

Eilen maalasin kaksion kaikki seinät toiseen kertaan ja nyt eivät vanhat maalaukset läpitte laikuttele.

Keittiön ½-panelikin valmistui, puuttuu vain listoitus. Seinä mutkalla, että se vähän häikkää omaa silmää. 70-lukulainen, janahusnäreestä sahattu runkotolppa on tietenkin yrittänyt kiertyä rullalle ja vääntänyt samalla seinälevyä koholle.

Isännän kanssa sovittiin kaikkien väliovien maalauksesta. Paulus sai siitä pienen urakan. Raikkasin ja suojasin olohuoneen lattialle sitä varten tilat.

Sofi Oksaselta Venäjää käsittelevä kirja "Samaan virtaan". Tilaisin jos raskisin, vaikka eihän tuo E-kirjana maksa kuin vajaat 20€, että ehkä tilaankin.

Keitin ison kattilallisen kalakeittoa johon laitoin runsaasti juureksia ja sipulia. Maustoin tillillä, kasvisliemellä ja kipparijuustolla. Salviaa olisin ripauttanut Donnerin tapaan, mutta sen kasvatus ei Puutarhurin yrttipenkissä tänä kesänä onnistanut.

Uutisissa huumeisiin erikoistuneen, väkivaltaisen ruotsalaisjengin rantautumisyrityksestä Suomeen. Satojen kilojen huumetakavarikon ovat tehneet ja poliisi sanoo toistaiseksi saaneensa aikaiseksi torjuntavoiton.

Saapi mediasta lukea tänään senkin, kuinka koululaisten pariin lyijyllä maustetun "vapekulttuurin" (sähkösavukkeet) tunkeutuminen on jo muodiksi muuttumassa. Jaksaisi tuon nuorimmankin vielä katsoa aikuiseksi niin mulle tämä kasvattajan rooli pelkoineen jo riittäisi.

4.10.2023 keskiviikko

Syksyiseksi kääntyivät viimenkin ilimat.

Puutarhuri lähti aamulla työasioissa kahdeksi päiväksi Suomussalmelle. Vein hänet kaupungintalolle josta pikkubussilla jatkavat. Jonkinmoinen porukkahan sieltä onkin lähdössä kun useammalla autolla matkaan kurvaavat. Jollekin porukan osalle ei sama kyiti ole kelvannut ja ovat vuokranneet omat henkilöautot... Olisikohan siinäkin auktoriteeteilla komennon paikka...

P kävi koulun jälkeen maalipesemässä ovet ja maalaamassa niiden toisen puolen (5 ovea). Kallista on niihin käypänen maali: 3 ltr purkki 125€! Vertailun vuoksi: Seinämaalia 9 ltrn prk 112€.

Sain vinyylilankkulattian makuuhuoneeseen tehdyksi. Toi vinyyli"lankku" nimitys ärsyttää kyllä suunnattomasti. Mitä helevetin lankkua ne sekoitemuovia olevat, sentin paksuiset levyt muka ovat? Millainenhan konsulttitoimisto senkin nimitykset on ihmismieliin mainostaajyrsinyt?

Se on yhtälailla kohdettaan toiseksi mielikuvaksi harhauttava nimitys kuin poliitikoiden lanseeraama valtakunnan jaottelu "hyvinvointialueiksi". Hyvinvointi ja alueet eivä trimmaa mitenkään. Hyvinvointi-sana yksistäänkin poliitikoiden suusta kuultuna on sama kuin huutaisivat: "Perkeleen köyhät, mitä mangutte!"

6.9.2023 perjantai

Ukrainassa kuutisenkymmentä pikkukylän kahvilassa istunutta hautajaisvierasta  pamautti Moskovan Zaatana pommillaan kerralla hengiltä. Kymmeniä muuten vain kappaleiksi leikkeli.

Ihanaa, verenpunaista aikaa elämme. Kiittäkäämme siitä kun emme leivästä enää osaa kiittää.

Kysymys tietenkin kuuluu, ketä leivästä on oikeasti väkipakolla kiittää kun siihenkin on olemnattomat ja näkymättömät voimat aikojen alusta saakka valheellisesti liitetty.

Eivät tule nuo kiitollisuuden olemattomat kohteet pysäyttämään viljasatamia kohti kiitäviä pommiarmadojakaan vaikka käet kyynäspäitä myöten ristissä heikoimmat siellä sitä rukoilevat.

Minä kiitän itsekkäästi ihan itseäni siitä, että olen menneenäkin kesänä jaksanut pikkuisella peltotilkullani edes sipulit, potut ja juurekset kasvattaa.

Laitoin aamulla varhain lämmittämääni uuniin risoton hautumaan. Puutarhuri ei ole tullut vielä töistä vaikka klo on jo18. Paulus jäi laittamaan väliovia paikoilleen ja maalaa lähtiessään vielä yhden komeron oven. G meni Joutenlammelle kahdeksi yöksi leireilemään. Minä lähen Um ajeleen jotta kerkeen uunin lämmittää sielläkin. Piähän kyllä koskoo ja väsyttää,  mutta ei auta. On halkosouvia sun muuta siellä.

7.10.2023 lauantai

Tänään on Pyhän Birgittan (1303-1373) päivä, kertoo Hesarin Kuukautisliite pienen jutun kera.

PB on ollut aikansa feministi, naisasianainen, naisten puolesta puhuja. Ihan kuin eläinoikeuksien puolesta vanhemmiten ääneen kukahtelemaan alkanut, nuorena seksiobjektiksi leimattu Brigitte Bardot, BB. 

Birgitta Birgerintyttären nimen yhteyteen liitetty "Pyhä" on kuitenkin muiden aikalaistensa jumalharhainen keksintöä, pyhimykseksi kastamisen perusteeksi liimattu. Uuden uskonnon synnyttämissiemeneksi luirautettu.

Pyhä Birgitta on ollut lievästi epileptikko tai jonkin samankaltaisen aivopoikkeaman kanssa elänyt ihminen. Se kerrotaan Hesarin jutussakin: "Hän koki jo nuorena uskonnollisia näkyjä, jotka tunnetaan Pyhän Birgitan taivaallisina ilmestyksinä." 

Uskoonhurahtaneet omaavat useimmiten, tai luultavasti kaikissa tapauksissa, jonkin aivopoikkeaman. Se voi olla elimellinen, kuten epilepsia, mutta se voi olla myös mielisairauden joku muoto. Nousukiitoon tyssääntynyt, lievänä päälle jäänyt psykoosi.

Näitä on nähty ja likeltä koettu. Oma piä on niiltä kohtauksilta toistaiseksi välttynyt. Joskus nuoruudessa syvästä kännistä selviämiskrapuloissa on kaikenlaisia kummajaiskouhoja mielen ikkunoista ja ovista sisään ollut kolistelevinaan, mutta nekin olen järjellä kyennyt harhoiksi selittämään.

Jumalien ja minkä tahansa ismien uskoon (politiikka) voidaan terveitäkin aivoja koulia, agiteerata ja tahtoen kasvattamalla kasvattaa. Ts. aivopestä.

Kun  pienestä pitäen jankutetaan  vuodesta toiseen kuin vuodenkiertoon kuuluvista säidenilmiöistä neitsyistä syntymisistä ja ylösnousemuksista, tai ihan mistä tahansa valhetarinoista, niin siinäpä sitä sitten koko ikä menee turhan rukoiluissa, tai vielä pahempaa, turhien pelkojen kanssa kamppaillessa. Laajasti ajatellen kansojen sotimisissa keskenään.

Niin kuin tänään kun Lähi-Idässä jälleen leimahti: Iärijärjestö Hamas syyti Israeliin satoja raketteja ja siitä helvetti murhineen sai sytöt pitkään roihuun nuilla mielikuvitusjumalien kansoittamilla, kuivilla hiekkaerämailla.

Ah jeesukseen tätä homosapiens-apinalajia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti