keskiviikko 23. elokuuta 2017

Merkintöjä

17.8.2017 Torstai

Unimäessä. Tulin melko myöhällä tänne. Vein yhden 45 millisen verkon Keyrittyyn Heinäsaaren kupeeseen. Keräsin mansikat vaikka hämärä jo haittasi. Melkein viisi litraa vielä tuli.

En lämmittänyt saunaa. Nukuttaa päivän rehkinnät. Päässä pyörivät päivän puheet ja Linkolan Pentti jonka tiimoilta tuli muutama puhelu. Mielipiteitäni oli siis luettu. Puhelukontaktit eivät olleet pahansuopia, junttimaisia möläytyksiä, siksi voin olla esitetystä kritiikistäkin hyvilläni.

18.8.2017 Perjantai

Aamulla varhain kävin kokemassa verkon. Oli isoja ahvenia kaksi ja rumia säynäviä sama kappalemäärä. Myös yksi pieni lahnanlintti jonka silppusin heti kompostiin. Perkasin kalat, asettelin fileet sankoon ja rojautin karkeita suoloja sekaan. Vien Eskolle Suonenjoelle, saa savustaa tai valmistaa miten tahtoo. Kaivoin myös sankollisen perunoita ja parit sipulit mukaan, mansikoitakin keräsin viemisiksi.

Ahvenia käsitellessän juolahti mieleen, että ehkä niitä voisi pikkurälläkkään kiinnitettävällä teräskuppiharjalla helpostikin "harjata" suomuista puhtaaksi varsinkin, jos kalan saa alustaan kunnolla kiinni? Pitääpä kokkeilla seuraavan kerran.

Nyt klo lähentelee jo puolta yhdeksää, että alanpa suuntimaan kohti mansikkapitäjää.

20.8.2017 Sunnuntai

Unimäessä illalla. Huomaan, että vkonloppuna en vihkoon enkä kynään koskenut. Jälkimerkinnät teen, mutta eipä niistä nyt editoitavaa juurikaan kerry. Kuitenkin pitkästä aikaa timpurointeja ym. sen verran, että ainakin polvet ja pohkeet ovat kipeät konttailuista. Vähän sormiakin pakottaa vasaroinnit ja lankkujen nostelut.

Keitin potut heti kun tulin. Sitten otin sohvalla tunnin unet. Radio jauhaa tunnista tuntiin Turussa perjantaina tapahtuneita puukotusmurhia ja -yrityksiä. Viisaita on nyt valtakunnassa Brysseliä ja Donetskia myöten enämpi kuin väestömäärästä voisi päätellä.

Nyt pitäisi osata välttää hektistä viisastelua tapahtuman ympärillä koska jos oikeasti haluaisi ymmärtää yksittäisen marokkolaisen kaukana omasta synnyinmaastaan tekemien murhien syitä, olisi osattava globaalin maailman psykohistoria eli asioihin vaikuttavia motiiveja hyvin laajalla skaalalla.

Ymmärtämisen yritystenkin sijaan psykohistorian ylitse kävellään kyllä nyt urakalla. Eivät taida kaikki "perus"suomalaiset edes tietää mitä se sellainen "historia" voisi olla kun jo käytännönhistoria on sotkeutunut synapsien viidakkoon viimeisn sadan vuodenkin osalta tyyten. Moniko muistaa edes, mitä viimeiset 10 tai 20 vuotta on kehityksessä tai kehittymättömyydessään yksilön omassa (psyko)historiassa merkinnyt?

Keräsin vielä mansikoita 5 litraa ja saman verran riivin mehutarpeiksi myös mustia viinimarjoja jotka alkavat nekin olla kypsiä alaoksien lehdistön alla piileviä lukuunottamatta. Niitä tulee nyt isoja, maukkaita, ja runsaasti kuten kaikkia marjoja tänä vuonna.

Lähden ajelemaan Knia kohti kun klon viisarit tavoittelevat jo ilta kahdeksaa.

21.8.2017 Maanantai

Turun puukotusten ympärillä maailmamme nyt pyörii. Iltapvmedia rahastaa otskoillaan ja massojen ääliöt kustantavat niiden alamittaiset "analyysit" ja surkeat, pelkkään toistoon perustuvat "uutisoinnit" tapahtumasarjasta, josta tiedämme tasantarkkaan jo, mitä tähän hätään tarvitaan tietääkin.

Montako tuhatta murhaa ja muuta väkivallantekoa onkaan tapahtunut niissä 40 sotatilakohteessa eri puolilla piskuista tähteämme näinä oman hämmästelymme päivinä? Tai montako nyrkkiä, jossa kiinni tappava astalo nousee juuri nyt lyöntiin kotoisissa hellahuoneissamme kotoisn urosvoimin  täällä armaassa Suomessamme?

Sunnuntain Hesarista luin juuri Heikki Aittokosken kolumnin antiikin "Thukydideen ansasta" otsikolla "Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?"

Avaratajuinen kirjoitus jälleen Heikiltä. Ja niin kansantajuinen, että jopa Teuvo Hakkarainenkin sen viestin voisi ainakin avustettuna ymmärtää.

22.8.2017 Tiistai

Sattuupa nyt aikaamme osuvia ajatelmia luettavakseni.

Matti Kurjensaarta satuin selaamaan:

"21.2.63: Nyt ei ole kansanvillitsijäin aika. Jos Suomen kansalle on jotain toivottava, niin keskihakuisia voimia, tasapainon neroja. Nyt on normaalisti elämää rakastavien aika, jokapäiväistä velvollisuuttaan suorittavien, työtä tekevien ihmisten kausi. Nyt tarvitaan keskusten intohimoa, tyyniä sydämiä, varmoja käsiä. Nyt soi historiallinen largo allegretto."

Jos muuten olisi aika kuten oli vielä 1963 niin yrittäisin vielä kerran novellikokoelmaa tarjota jonnekin. Mutta ei tämä elettävä aika ja sen ihmiset enää novelleja tarvitse, eivät kaipaa tai edes ansaitse. Jokainen on oman selfietarinansa vanki josta havahduttaa hetkeksi vain jokin lähellä sattuva väkivallanpiikki tai hiuksiin syljeksivä hirvikärpänen. Punkki kainalossa, tai hiiri lattialla; pöydillä nekin saavat hyppiä vapaasti.


23.8.2017 Keskiviikko

Omituinen sen tanskalaisen sukellusvenekeksijän tapaus. Veneeseen juttua tekemään nousseen ja sittemmin kadoksiin joutuneen toimittajan ruumis on löytynyt pahoin silvottuna merestä. Itse Madsen (keksijä) oli rantautunut elossa jo aiemmin upotettuaan ensin sukellusveneensä. Mies on nyt pidätetty epäiltynä kuolemantuottamuksesta.

Eilen alkoi sataa ja yhä on epävakaa ilma. Ei muuten haittaisi, mutta meinasin lähteä Unimäkeen keräämään mustatviinimarjat ja muutakin tekelehtimään.

Harkitsin jo K-raudasta laminaatteja hakea sillä nyt tarjous olisi neljä kertaa halvempi kuin aikomani vinyylit. Mutta joutuu taas jarruttelemaan sitäkin edistysaskelta omassa, mitättömässä olemisessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti