lauantai 13. helmikuuta 2016

Helmikuu tiivisteinä 2

8.2.2016 Maanantai

Kahleet eivät enää ole raudasta, eivätkä kaikki vangit vankilassa. Muovinen panta ritisee kotikonnan nilkassa, ja dataa, jota se lähettää, katselee vartija kaukana vankilassa.

9.2.2016 Tiistai

Poliisi auttoi katuun kumoutunutta muoria jaloilleen, kuuloetäisyydellä kaksi katupartiomiestä tupakehti irvailemassa poliisin hyysäyshommille.

10.2.2016 Keskiviikko

Taksikuskille ja poliisille ulkoistetaan vanhus- ja vammaishuolto. Pian lattialuuttuun tarttuu myös posteljooni. Toimeton kodinhoitaja uudelleenkouluttautuu taksikuskiksi.

11.2.2016 Torstai

Pahuus on ihmislajin toimesta koeponnistettu ääriinsä saakka. Hyvyys..., no, sitä varten ei kiihdyttimiä Cerniin rakenneta.

12.2.2016 Perjantai

Hyvyyttä on koeteltu äiti Teresan ja Mahadma Gandhin pikkurilleillä sekä Barak Obaman ja Mihail Gorbatshovin ystävällisyyttä huokuvilla kasvoilla. Nyt niiltäkin erottuvat vain katkeruuden juonteet kuuhun saakka.

13.2.2016 Lauantai

Soturi-sana jengin nimessä luo illuusion voittamattomuudesta, helvetti enkelin nimeen liitettynä suorastaan taivaallisen voiman tunteen.

14.2.2016 Sunnuntai

Muistakaa: Kun yhteiskuntakoneisto joutuu remonttiin, sen vasarana ja jakoavaimena ovat armeija ja poliisi joille on annettu tehokas koulutus käyttää työkalujaan myös tappamiseen.

3 kommenttia:

  1. valto

    löysin antikvariaatista vanhan kotiliesi-lehden, jossa oli artikkeli suomalaisesta neuvolajärjestelmästä. kuvituksena oli lapamatokampanjan juliste, joka varoitti: se syö ruokasi, se tuhlaa voimasi, älä elätä loista!

    viime kuukausien pakolaisvastaiset kannanotot ja kirjoitukset saavat tuon iskulauseen soimaan korvissa. sama loiskauhu kuultaa turvapaikanhakijoita säikähtäneiden kirjoituksista.

    rajoillemme ilmestyviä muukalaisia ei koeta ihmisinä eikä lähimmäisinä. paniikkimainen tunne tuntuu olevan, että puoli maailmaa virtaa tänne tuhoamaan elintasomme ja saattamaan meidät mierontielle.

    tuntemani rajojen sulkemista vaativat ihmiset eivät vaikuta poikkeavan ahneilta tai kovasydämisiltä. pelko tuntuu kumpuavan syvältä alitajunnasta eikä sen syitä ole helppo eritellä.

    meidän lienee mahdoton kuvitella, että joskus itse joutuisimme pakenemaan vainoa tai vaikkapa ympäristökatastrofia. miltä tuntuisi harhailla maasta toiseen ja joutua ihmiskauppaa käyvien nylkemäksi?

    taidamme olla itse pakolaispolitiikkamme pahin kompastuskivi.

    tai niin kuin muusikko jarkko martikainen sanoi tänään ylen sivuilla: "suojelemme niin raivokkaasti jotain, mikä on vain pienen viivähdyksen verran meidän."

    meri

    VastaaPoista
  2. Meri, tuo neuvola-iskulause käy diktatuurin, jossa naapuri laitetaan vahtimaan naapuria, yhdeksi ohjenuoraksi ihan siltään.


    Yritän itse ajatella pakolaisasiaa niin laajassa perspektiivissä kuin mahdollista. Toivon, että jos sellaiseen kykenisi tällaisella, eri puutteiden (tiedon ja oppineisuuden) rajoittamalla mielellä, niin ehkä edes oma ja mm. lasteni suhtautuminen näihin pieniin muutto"aaltoihin" (pikku puhureihin) pysyisivät vähintään asiallisina. Kiihkoilu suuntaan tai toiseen asiassa kuin asiassa vie terroriin ja päättömiin veritekoihin (yms).

    Tuo Venäjän valtiona harrastama pakoalaisten käyttäminen poliittisena painostuskeinona on kyllä kammottava oire sairaudesta, josta ei siellä ole eroon päästy ja joka ilmenee yhä aina vain heidän hallitssemiskeinoissa ja -mentaliteetissa.

    Eilen kuuntelin Maailmanpolitiikan arkipäivä-ohjelmaa ja siinä surkuteltiin Venäjän ja entisen Itäblokin syntyvyyden vähyyttä. Oheismainintana puhuttiin massiivisesta maahanmuutosta, mutta niillä asenteilla, joita esimerkiksi Puolassa vielä esiintyy, sellainen kansanlisäys ei ihan pienellä aikaviiveellä kerkeä asiaa korjaamaan.

    Mutta toisaalta mitään ei taaskaan mainittu maapallon kantokyvystä ihmislajin lisääntyessä luvuttomiin mittoihin. Minusta syntyvyyden luonnollisista (tai "luonnottomista"=onko sellaisia?) asioista johtuvaa vähäisyyttä ei pitäisi missään kauhistella vaan olla tyytyväisiä tilanteeseen: Samaa biosfääriä asutetaan; toimittajat ovat näissä asioissa aika rajoittuneita.

    VastaaPoista
  3. Tipahti pois jatko lauseelle "Kiihkoilu suuntaan tai toiseen asiassa kuin asiassa vie terroriin ja päättömiin veritekoihin" kukkahattutätikin kiivastuu ja lyö käsilaukulla jossa on alasin.

    VastaaPoista