sunnuntai 18. huhtikuuta 2021

Keväinen munahymiö

 

11.4.2021 sunnuntai

Iltasella Um

Pau oli hakannut kaikki Knin pihan janahuslustoiset, oksaiset koivupölkyt. Ei hukkaan ole punttisalikäynnit menneet.

Itse istuin puoleenpvään tietokoneen äärellä ja alkoi jo vituttaa se. Hoitelin muutamat rästihommat ja sitten näiden joutavampien merkintöjeni päivitykset.

Elias menee tänään iltasella lomilta kasarmille. Ensi alkuun on 3 pvää karanteenissa ja sitten alkaa rumba. Teoriaopintoihin käyttänevät karanteenipäivätkin.

Unimäessä olin 16 hujakoilla. Lämmitin uunia kun kova tuuli on huuhtonut hataran mökin viileäksi. 15 astetta ilmoittaa mittari sisälämpötilaksi.

Saunaa en pooruuta. Väsyttää. Huomenuamuna jälleen työmualle N.särkälle.

12.4.2021 maanantai

Työmualla eristevillojen vaihto ja kakkosenkoolaus saunan ulkoseinäosuudelle. Ilmastointiputki ja kiukaan rasian asennus myös. Villaeristeiden päälle asensin 30 mm:n eristelevyn. Laipioon kerkesin näpsäistä tinapaperin ja koolausrimat.

Tie tänne upottaa autoa munia myöten liejuun, mutta en jaksa kävellä tienvarresta. Tein salaattia ja sen kanssa söin vain leipää ja hörppäsin piimää. Työmualla on talon puolesta aamupvn kahvit ja päiväruoka.

Tinttejä ja isompia lintuja ruokinnalla riittää.

Sauna ja nukkumaan.

13.4.2021 tiistai

Italianneiti sanoi menevänsä huomenna ensikäynnille Joensuuhun jossa jatkaa opintojaan. Ei ollut vielä varma opiskelujärjestyksestä etä- ja lähiopetuksen suhteen. 150 km/sivu on matkakin.

Tinapaperit ja koolausrimat kahdelle seinälle. Virta- ja valokatkaisinjohdoille sekä lattialämmityksen kaapeleille jyrsin meno- ja tuloreitit Khh:n ja pesuhuoneen väliseinään. Viimeiseksi muurasin saunan ja pesuhuoneen uuden väliseinän alavarvin yöksi jampakoitumaan. Tuli paksu sauma koska seinän alku piti saada vaateriin.

Käsiin käyvä päivä.

Mitenhän kauan etukäpälät kestävät? Ihmeen vähillä säryillä on toistaiseksi menty.

PeRä soitti Oulujärven rannalta aittansa rappusilta. Muistutti siellä olevista pikkuhommista jotka syksyllä jäivät. Ei siellä paria päivää kauempaa ehkä mene, että joku viikonloppu sitten.

Murhe: Paulusta alkanut lukionkäynti vituttamaan. Ensin poika nappasi luurin korvaan, mutta soitti nyt iltamyöhällä ja keskustelu oli hyvä. Neuvoin minkä taisin ja päälimmäiseksi jäi ajan varaaminen opolle jonka kanssa vitutuksen lävitse käynti lie viisainta.

Saunoin niin pitkään, että oli jo täyspimeää kun tulin pois.


14.4.2021 keskiviikko

Unessa rivakoita naaraita.

Aamukahvilla jo 5den aikoihin ja puurokin hautumassa. Idässä keväisen tavanmukainen, jo usein elämän aikana koettu monivärinen kajo.

Kävin Vinhan kanssa pikkulenkin. Varpushaukka viuhahti petäjikköön aukealta.

Lehtopöllöä ei vielä ole näkynyt. Jospa se kelpuuttaisi vuosi sitten petäjänpuolikkaaseen istuttamani asuinpöntön. Olisi mukavaa seurata sen pesintää.

Iltasella

Töistä olin pois 16.45. Peippoja ruokinnalla valtaisa parvi. Mustarastaille kelpaavat mädät omput joita silvoin maahan puolenkymmentä.

Kävin kaupasta tullessa leipää, piimää, kalkkunasiivuja, kananmunia ym. pientä. Helicee heitti huulta maskinsa takaa maskeista. Heitin takaisin. Istuin kaupan parkkipaikalla jäätelötötterön verran. Kerkesi siinä muutama auto tulla ja lähteä. Rossisen poika istui tojotassaan kun menin ja jäi kun läksin. Jotkut ne jaksavat päivystää. Se yksi kehitysvammainen tupakehtija ei enää kyykistele seinävierellä, oli kuolllut jokunen viikko sitten. Eikä Vakio Voutilainenkaan enää kulkijoita vahtaa. Myös Purolan Markku ja Hartikaisen Mikko olivat kampensa nurkkaan heittäneet. Markkua jututin leipomon kahviossa syksyllä ja oli silloin ihan kunnossa. Nopeasti oli mennyt. Mihinkä tautiin, niin enpä tiedä. Ikä yli 70.

Hesarista luin negrologin Risto Kaukiaisesta. Oli kuollut jo helemikuussa Helsingissä. Tapasin hänet jonkun kerran muutamankin asian yhteydessä jo kymmeniä vuosia sitten.

Tämän viikon paikallisista kuolleista pitää mainita vielä "Kölli".

Tienvarren pilkepino mennyt nätisti nurin.

15.4.2021 torstai

4jältä jo oranssina leimusi Nurmeksen puoleinen taevas.

Kuukausi puolessa. Remontti lie pysynyt aikataulussa. Tarkkaa deadlinea ei ole, mutta tuskin viittä viikkoa menee. Hitaimmat hommat ovat vasta edessä.

Eilenillalla urvahdin uneen kun petille heittäysin.

E:n tupa ollut karanteenissa alkuviikon ja tänään lähtevät maastoon.

Eilen muurasin väliseinänpätkän ja laitoin koolauksia lisää saunan puolelle. Juuri muuratun seinän täytyy antaa kuivua ennen kuin siihen pystyy lyöntiproppuja paukuttamaan. Muistin lauteiden kiinnityskohtiin vahvistuslaudatkin. Lähtiessä levitin primerit lattioihin.

Mustarastasnaaras värjöttelee ruokinnalla. Napsaisee välillä jäätynyttä omppua ja sitten on pitkän aikaa hiljaa aloillaan. Pakkasta on 7 astetta.

Nyt rastaita tuli 4 lisää soitimelle. Naaras lennähti koivunoksalle tarkkailemaan urosten pystyjen pyrstöjen viuhketta.

Iltasella

Työmualla slammasin märkätilatasoitteilla kiviseinät ja tasoitin myös lattioita. Loput tulee sitten lattialämmitysmassalla korkoonsa.

Tavallinen räkättirastaskin on mustien seassa. Omppu kelpaa sillekin. Omput ovatkin hävinneet yhettömiin. Lie siinä päivällä muutamat närhetkin käväisseet.

Eka västäräkin näin työmuan pihamualla. Siellä oli myös harmaapäätikka lehtikuusenkaarnaa kopisuttelemassa. Ei ole tänne yhtäkään eksynyt, eikä pikkutikkaa tai pohjantikkaa. Jälkimmäistä näki joskus vanhassa kuusikossa ennen metsänmurhaajien saapumista.

Saunaan ja nukkumaan. Tuskin jaksan lukea yhtään. Klo nyt 21. Puutarhuri soitti. Laskuista asiaa.

16.4.2021 perjantai

Heräsin "vasta" ½6. Pakkasta 7.

Unessa ihmisiä ympäri maapallon. Alteregoni, se rasistisempi joka jokaisesta löytyy, pohti unien järjen ulottumattomassa tahdottomuudessaan tummien ja vaaleiden yhteisiä jälkeläisiä: Entä jos ihon pigmenttimuunnos näkyisikin vain yksittäisessä jäsenessä, käsivarressa, sormessa, pakaran ihossa, nenässä tai kikkelissä? Niin kuin keväällä kun hakkasin halkoja ja toisinaan liukas koivunoksantynkä luiskahti pölkyn puolikkaan "lihasta" lahonmustana tai liukkaanvalkoisena tappina...

Mutta oliko tuossa pohdinnassa mitään rasistista? Ehkä se tietty tunne joka taustakankaassa varjonyrkkeili, edusti sitä puolta?

Keltasirkut tanssivat riveriä ruokinnalla. Tai oikeastaan kaksi niistä kuudesta. Hauskasti tepastelivat rinnat toistensa suuntaan sivulle, taakse eteen. Rapsrapsrapsutiraps- sanoivat vain varpaat ruokintamaneesilla.

Donetskin rintamalla uhkaava tilanne. Putin joko säikyttelee maailmaa tahi sitten on tosissaan hyökkäyttämässä armeijan pölvästinsä jotta sota saadaan aikaan. Ei saatana ne niin hulluja voi tähän mualiman aikaan olla!

Navalnyi pääsee joka tapauksessa hengestään. Hän loukkasi niin kovasti Putinparan "kunniaa", että ei armoa anneta.

Entä jos Putin kuolisi samaan saumaan, niin kuin hänen maapallolle vaarallisena henkilönä kuuluisi kuollakin, niin mitä tapahtuisi? Rasputinuskoisille venäläisille olisi siinä kyllä purtavaa.

Iltasella

Slammauksen kivihionta ja loput koolausrimat saunanseiniin. Saunan oviaukon ylitykseen tekaisin puurungon ja ruuvasin kivilevyn suihkun puolelle. Viimeiseksi hommaksi tälle pvlle laitoin nurkarätit ja levitin vesieristeen. Sen haju sai minun voimaan pahoin ja nyt koskee helevetisti piähän!

Olen saunonut jo kun klo on 18.30, mutta en jaksa lähteä ajamaan Kniin vielä. Jos torkkuisi vähän aikaa. Otin särkytabletin.

17.4.2021 lauantai

Päänsäryn jälkeinen tila on perkeleellinen.

Toisenpään kellari tyhjennettiin porukalla kukkien talvisäilytyksestä ynnämuusta roinasta. Kellarin hiekkaisella permannolla kevätvesi lainehtii. On pantava toimeksi ja kaivettava viimeinkin uppopumpulle kaivo. Tulevan suven aikana on valettava tukimuuri pihanpuoleista sokkelinpätkää vasten. Muille seinille siistimismuuraukset. Poikia jo ohjeistin lapiohommiin kunhan saan sopivan kaivonrenkaan hommatuksi. Sankoilla on kaikki lieju ja savi kannettava pihalle, ei sovi kottikärry kapeasta lävestä sisäpuolelle. Muutenkin ihan kelvoton käyntireitti mokomaan kopperoon!

Hain halvan pumpun rahatpoes-liikkeestä, mutta se taisi tiltata hiekkaisesa vedessä. Ja letkunperkelekin meni niin tiukkaan littuun, ettei vesi kulkenut. Lytty ei oiennut vaikka lämmitin toholla.

Paun skooterissa ei ollut mitään vikaa, mutta nyt illalla, kun se oli kaupungilla, laittoi viestin, että  mopo teki taas tenän. Poika toi sen puoliltaöin työntämällä pihaan. Ehkä variaattorin  hihna meni  oikeasti poikki?

18.4.2021 sunnuntai

Nimipväni olivat muistaneet. Pöydällä oli croxit ja Royal-suklaapatukka muumikortin kanssa. G oli eilen ne ihan ite hakenut kaupasta.

Aurinkoinen päivä. Päänsärystä on vain takaraivon kajastelu jäljellä. Ehkä se tästä taas.

Kun Paun mopo on tarkisteltu ynnä 12,5 muuta hommaa lähden jälleen Um.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti